Uniós projektek

URBforDAN

Budapest Főváros Önkormányzata és a FŐKERT Nonprofit Zrt. partnerként részt vesz az Interreg Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló, DTP2-018-2.2 azonosító számú, URBforDAN című projektben. A projekt célja a városi erdők hosszú távú, fenntartható kezelése, vagyis az, hogy hogyan lehet összehangolni az erdők gazdasági, társadalmi, és kulturális szerepét, ugyanakkor biztosítani, hogy a természetes biológiai sokféleségük megőrzésre kerüljön, amellett, hogy hozzájáruljanak a városok fenntartható fejlődéséhez. A pályázat keretében egy mintaprojekt megvalósítása is megtörténik, melynek fókuszterülete Budapest II. kerületében, a Szépvölgyi út végén (Hármashatár-hegy) található.

VÁROSOK AZ EMBEREKÉRT

A Cities-4-People (C4P) c. projekt célja a közösségi tervezésen keresztül olyan emberközpontú közlekedési fejlesztések támogatása, amelyek során újfajta modellek jönnek létre a városi közlekedésben érintett szereplők (pl. lakosság, szállítmányozók) igényeinek figyelembevételével. A projekt 5 európai város (Trikala, Hamburg, Oxfordshire megye - Oxford, Isztambul – Üsküdar, és Budapest) helyi, kerületi szintű közlekedéssel kapcsolatos közös kihívását kívánja megoldani.

Horizont 2020 CEPPI

A CEPPI projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával valósul meg. A CEPPI projekt célja a városok közbeszerzési eljárásait lefolytató szervezeteinek kapacitásbővítése a legjobb elérhető energiahatékony megoldásokra irányuló beszerzések területén. A projekt fókuszában az innovációs célú közbeszerzési eljárások megismerése és gyakorlati alkalmazása áll.
A CEPPI projekt logója

KLÍMAINNOVÁCIÓ

A Fővárosi Önkormányzat 2012. október 3-án csatlakozott az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) Climate-KIC szervezetéhez. A Fővárosi Közgyűlés 2013. április 24-én jóváhagyta a Partnerségi Támogatási Szerződés megkötését a szervezettel. A 2008-ban autonóm uniós testületként létrehozott EIT fő feladata, hogy a jelentős társadalmi kihívások megoldásához közös platformot kínáljon a kiváló felsőoktatási intézmények, kutatóközpontok és vállalkozások számára. Ezt a célkitűzést az intézet a köz- és a magánszféra közötti úttörő jellegű, határokon átnyúló partnerségek révén kívánja megvalósítani.
EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) Climate-KIC

MIGRÁCIÓ

Az Európai Integrációs Alap 2012. évi allokációjának nyílt pályázati eljárásába a Fővárosi Önkormányzat, a 959/2012. (05.30.) számú határozata alapján pályázatot nyújtott be „Fővárosi Migrációs Kerekasztal” címmel, amely a Belügyminisztérium, mint Felelős Hatóság értesítése alapján támogatásban részesült. A megítélt támogatás összege 13.455.550,- Ft, amely egyben a projekt 100%-ban elszámolható összköltségét jelenti. A projektben a Fővárosi Önkormányzat partnere a Budapest Esély Nonprofit Kft.
Fővárosi Migrációs Kerekasztal

SMART CIBER

A Milánó Város Önkormányzata által vezetett, 2010. novemberében benyújtott „A terrorizmus által veszélyeztetett, nagy tömeg befogadására alkalmas helyszínekként megjelölt kritikus infrastruktúrák feltérképezésére alkalmas rendszer” (SMART CIBER - System of Maps Assessing Risk of Terrorism against Critical Infrastructures in Big Events Rallies) című projekt támogatásban részesült. A projekt további partnerei: Rotterdam Régió, Várna Önkormányzata, Szent Szív Katolikus Egyetem Milánó és Budapest Főváros Önkormányzata. A projekt benyújtását a Fővárosi Közgyűlés 2127/2010. (11.12.) számú döntésével hagyta jóvá. A projekt két éves időtartamú, 2012. 01. 01 - 2014. 01. 01. közötti megvalósítással.
Smart Ciber

CATCH-MR

Az INTERREG IV/C keretében 2010. januárjától 2012. decemberéig tartó 2 millió euró összköltségű projekt, melynek keretében hét nagyvárosi régió 12 partnere működik együtt.
Catch-MR

CLUSNET

Budapest 2007-ben csatlakozott a CLUSNET - Városok és Klaszterek elnevezésű projekthez. Ez egy ún. soft projekt, vagyis tudásmegosztáson alapul, fizikai beruházással nem jár. A partnerek: Grand Lyon, Barcelona Activa, München, Dortmund, Lipcse, Manchester Enterprises, Helsinki, Budapest, Eindhoven, Göteborg, az Eurocities hálózat és a Stockholm School of Economics.
CLUSNET - Városok és Klaszterek

ROMA-NET

Kilenc európai városból álló partnerségi hálózat, mely abból a célból alakult, hogy megoldást találjon a városok határain belül élő roma közösségek kirekesztése ellen. A projekt középpontjában a társadalmi befogadás azon speciális elemei állnak, amelyek leginkább érintik a partnervárosok roma közösségeit. A vezető partnerhez, Budapesthez nyolc másik európai város csatlakozott: Udine és Bologna Olaszországból, Karvina Csehországból, Heraklion Görögországból, Almería és Torrent Spanyolországból, Glasgow az Egyesült Királyságból, valamint Kassa városa Szlovákiából.
Budapest Főváros Önkormányzata a Fővárosi Közgyűlés 1926/2013.(11.14.) számú döntése alapján pályázatot nyújtott be mint Vezető Partner az Európai Unió URBACT II programjához a Roma-NeT Pilot Delivery Network elnevezésű projekt javaslattal, amely bekerült a kiválasztott hálózatok közé. A Monitoring Bizottság 2013. november 29-ei döntését követően a Roma-NeT Pilot Delivery Network projekt a 16 hónapig tartó megvalósítási szakaszba léphetett. Ez egy ún. soft projekt, vagyis tudásmegosztáson alapul, fizikai beruházással nem jár.