A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

 
Meghívó projektzáró eseményre









110 új, modern és környezetkímélő hulladékbegyűjtő jármű érkezett Budapestre 

KEHOP-3.2.1-15-2017-00024

a kedvezményezett neve: Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumban Budapest Főváros Önkormányzatával


Főbb adatok:

a projekt címe: A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

a szerződött támogatás összege: 7.4 milliárd forint + 0.83 milliárd forint

a támogatás mértéke (%-ban): 89,92%

a projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. december 31.

a projekt azonosító száma: KEHOP-3.2.1-15-2017-00024

a projektet záró dokumentum: záródokumentum


​​
Budapest Főváros Önkormányzata 7 399 999 974 forint vissza nem térítendő európai uniós és 830 000 026 forint hazai támogatásnak köszönhetően 110 új, modern és környezetkímélő hulladékbegyűjtő járművel bővítette a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önálló tevékenységet folytató FKF Hulladékgazdálkodási Divízió gépparkját. Az így beszerzett járművek komoly megújulást jelentenek, ugyanis a mindennapos hulladékszállítási feladatokat ellátó korábbi kukásautók között akad olyan, amely 20 éve teljesít szolgálatot a főváros útjain és eközben több, mint félmillió kilométert futott.

Az FKF naponta mintegy 250-300 hulladékos gépjárművel van kint a főváros útjain, hogy begyűjtse és hasznosításra, vagy ártalmatlanításra elszállítsa az évi közel 700 000 tonna települési szilárd hulladékot, amely több mint 960 000 háztartásban és mintegy 20 000 gazdálkodó szervezetnél keletkezik. Eközben egy-egy hulladékbegyűjtő célgép átlagosan évi 20 000 km-t tesz meg a főváros útjain. Ezen felül az FKF látja el több, budapesti agglomerációban található település hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységét is. A korábbi hulladékos célgépállomány átlagéletkora 10 és fél év.

A régebbi célgépek magas száma és ezek egyre dráguló fenntartási költségei (akár folyamatos karbantartásuk, akár üzemanyag fogyasztásuk), valamint komolyabb károsanyag kibocsátásuk is szükségessé tette a meglévő géppark egy részének korszerűsítését, cseréjét.  

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre tárgyú KEHOP-3.2.1-15-2017-00024 azonosító számú, vissza nem térítendő európai uniós társfinanszírozású beruházásnak köszönhetően 2020 végéig több ütemben 98 új hulladékbegyűjtő jármű, 2022 folyamán pedig további 12 célgép (kukásautó) érkezett az FKF-hez, amelyek az elkülönítetten gyűjtött hulladékok begyűjtését és elszállítását végzik a fővárosban.

Az új – kifejezetten nagyvárosi környezetben való használatra optimalizált, zömmel alacsony padlójú, automata váltós - hulladékbegyűjtő járművek EURO 6-os motorjai megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is, szolgálatba állásukkal tovább csökken a fővárosi hulladékgyűjtő-gépjárműpark okozta zaj- és füstkibocsátás, ezáltal az okozott környezetterhelés, ezzel is hozzájárulva az élhetőbb Budapest megteremtéséhez. Mindezek fontos részei a klíma védelme terén tett fővárosi erőfeszítéseknek.




​További információ kérhető: a sajto@budapest.hu e-mail címen.