Élhető és fenntartható városok: Cities-4-People (Városok az emberekért)

A Fővárosi Közgyűlés 1213/2016. (VIII.31.) számú döntésével jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat kedvezményezettként való részvételét a „Városok az emberekért (Cities-4-People)” című projektben. A projekt 2017. június 1-jével indult, időtartama 36 hónap (2017. június – 2020. május).

A Cities-4-People (C4P) c. projekt célja a közösségi tervezésen keresztül olyan emberközpontú közlekedési fejlesztések támogatása, amelyek során újfajta modellek jönnek létre a városi közlekedésben érintett szereplők (pl. lakosság, szállítmányozók) igényeinek figyelembevételével. A projekt 5 európai város (Trikala, Hamburg, Oxfordshire megye - Oxford, Isztambul – Üsküdar, és Budapest) helyi, kerületi szintű közlekedéssel kapcsolatos közös kihívását kívánja megoldani.

Konzorciumvezető, és Koordinátor: Koppenhágai Üzleti Iskola (Copenhagen Business School, CBS). További szakmai partnerek: University College London, HafenCity University Hamburg, Stichting WAAG Society, Q-Plan International, Istanbul University, White Research.

Budapesti partnerség: Fővárosi Önkormányzat, Budapesti Közlekedési Központ Zrt., és Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI).

Fővárosi Önkormányzat a projekt szakmai tartalmáért felel, illetve kommunikációs és projektmenedzsment feladatokat lát el. A BKK Zrt., kapcsolt harmadik félként vesz részt a projektben, közösségi közlekedést érintő kutatási vagy innovációs feladatot valósít meg, valamint szakértői tevékenységet lát el. A Projekt összköltsége: 3 999 937 Euró.

Budapest a 4. munkacsomagot koordinálja: „Teszt (pilot) és a fejlesztés széles körben történő alkalmazásának elősegítése”, illetve a 2. munkacsomagban „Városok az emberekért Mobilitási közösségek és eszközök kialakítása” kap hangsúlyos szerepet. Budapest a pilot területét a Duna partok közelében jelölte ki: I. kerület Batthyány tér – XI. kerület Műegyetem rakpart közötti területet.

A fenntartható mobilitási innovációk révén javítani szeretnénk a városok élet körülményét. Kiemelt projektcélok: új irányok meghatározása a produktív, fenntartható, rugalmas és befogadó uniós városok létrehozása érdekében. A projektben szereplő városok közös és legfőbb célja: a stakeholderek (érintett csoportok) és a helyi lakosság bevonása a Lakossági Mobilitás Közösség (Citizen Mobility Community) létrehozásában, a Lakossági Mobilitási Műhely (Citizen Mobility Lab) életre keltése, Lakossági Mobilitási Alkalmazás (Citizen Mobility Kit) megismertetése és elterjesztése, a közösségi közlekedés megreformálása, az újítások - első ún. „eredménytermékek értékelése” (Core-Outcome Set) által.

Alkalmazott módszertan: az emberközpontú közösségi közlekedés fejlesztése (POTM), amely figyelembe veszi a lakosság igényeit a közlekedés javításának és a városi fenntarthatóság növelésének céljából.

Az aktív polgári szerepvállalás viszonylag új megközelítés Magyarországon. Néhány budapesti kerület már korábban megkezdte a lakosság aktív bevonását. Budapest Főváros Önkormányzatának döntéshozói, az Okos Város (Smart City) jövőkép megalkotása kapcsán, Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepciójának alapelveit (VFK) követve, bíznak a lakossági bevonású projektek kivételes és újszerű erejében.

Projektcsapatunk segítségével, a helyiek nyilvános fórum keretein belül újra gondolhatják a közösségi tereket. A nyilvános fórum létrejöttét követően, annak a nyitott Lakossági Mobilitási Műhely ad majd otthont.

A szemléletváltás 2-3 évet is igénybe vehet, Budapesten az új, alulról építkező, lakossági bevonáson alapuló megközelítés követői hosszú út elé néznek. A lelkes budapesti csapat kíváncsi arra, hogy a közösségi bevonáson alapuló, alulról építkező megközelítés mennyire lehet sikeres a Budapest mobilitását érintő kihívások megoldásában.

A Cities-4-People projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával valósul meg a 723194 sz. Támogatási Szerződés alapján.

A projektről bővebb információk a www.cities4people.eu oldalon érhetők el.