Előkészítés alatt

Fonódó villamoshálózat 2030

Fejlesztjük és akadálymentesítjük a budapesti villamoshálózatot

2022.09.01. Felújított CAF villamos üzembe helyezése az 50-es viszonylaton - sajtótájékoztató.

Fejlesztjük a budapesti villamosközlekedést

A villamos városi léptékű, hatékony, nagy kapacitású és környezetbarát közlekedési eszköz. Ezért fontos, hogy eljuttassuk azokra a nagy lakótelepekre, amiket ma csak buszjáratok érnek el. Megbízható, nagy kapacitású, gyors és kényelmes kötöttpályás közlekedéssel kell kiszolgálnunk a budapesti kerületközpontokat. A Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a kötöttpályás közlekedés fejlesztése mellett. Növeljük a villamoshálózat hosszát és átjárhatóságát, a járművek számát, és a modern, alacsonypadlós, légkondicionált járművek arányát a flottán belül.  

Jelen program elemei két részre oszthatóak: a meglévő hálózat fejlesztését jelentő kisebb léptékű, de hatásukban jelentős beruházásokra, és a fonódó hálózat kialakítását is segítő új vonalszakaszok kiépítésére. Ezek mellett természetesen kiemelten fontos, hogy folytassuk a járműpark megújítását és új villamosok érkezzenek Budapestre.

A budapesti villamosok számokban

 • 149 km

  149 km

  villamosvonal

 • 36

  36

  villamosjárat

 • 596

  596

  villamoskocsi

 • 113

  113

  alacsonypadlós jármű

Miért fejlesztjük a villamosokat?

Budapest élhetőségét érdemben javítani kell. Itt, a városon belül kell biztosítani azokat az előnyöket, amelyeket sokan az agglomerációban vélnek megtalálni. Lassítani, lehetőség szerint megállítani kell azt a szétterülést, ami mind Budapest, mind az agglomeráció települései számára urbanisztikai katasztrófát hoz. E komplex módon kezelendő kihívás megoldásához az egyik eszköz a fenntartható közlekedés fejlesztése, ennek részeként, gerinceként a villamoshálózat fejlesztése. 

A fonódó hálózatokon az átszállások csökkenésével az utazási idő is csökken. Tehermentesülnek a zsúfolt csomópontok, ami segíti az élhető városi terek kialakulását is. A rugalmas hálózat pedig zavar esetén alternatív közlekedési útvonalakat tud kínálni.

Új CAF villamosok egymás mellett

Új villamosok Budapestnek

2026 végégig további 51 CAF villamos érkezik Budapestre. Egyre több vonalon közlekednek korszerű, kényelmes és alacsonypadlós villamosok. Ez a most érkező villamosoknak, az elmúlt években a legfontosabb pontokon történt beavatkozásoknak, valamint az átgondolt forgalomszervezésnek köszönhető. Tudj meg többet az új villamosokról!

Bővebben

Fejlesztési program

Észak-pesti fonódó villamos

Újbuda-Újpest villamostengely

Duna-parti fonódó villamos

Havanna-Gloriett villamos

Dél-budapesti villamosgyűrű

Fogaskerekű fejlesztése

Fonódó
Vágányfelújítás a hűvösvölgyi villamos vonalán

Fejlesztés lépésenként

A villamosfejlesztések tervezési munkái Európai Uniós forrásból valósulhatnak meg a következő években. Egyetlen vonal tervezési, engedélyeztetési folyamata is évekig tart. Ehhez jön még a tervezés és az építés jelentős költsége, aminek az előteremtése szintén hosszas, jellemzően széleskörű együttműködést igénylő munka.

Miközben a hosszú távú célok elérésén dolgozunk, számtalan kisebb beavatkozással lehet jobbá tenni a budapesti villamosközlekedést. Ezeket a Főváros saját forrásból ütemezetten végzi. 

A Budapestre érkező 51 új CAF villamos már gyártás alatt van. Érkezésükkel párhuzamosan a következő években is fokozatosan zajlani fog az egyes vonalakon az alacsonypadlós, légkondicionált járművek részarányának növelése, új vonalakon való közlekedtetése.

Elmondom a véleményem az oldalról
Utoljára módosítva: 2024. 06. 24.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 03. 05.