Előkészítés alatt

Fonódó villamoshálózat 2030

Fejlesztjük és akadálymentesítjük a budapesti villamoshálózatot

2022.09.01. Felújított CAF villamos üzembe helyezése az 50-es viszonylaton - sajtótájékoztató.

Fejlesztjük a budapesti villamosközlekedést

A villamos városi léptékű, hatékony, nagy kapacitású és környezetbarát közlekedési eszköz, amit el kell vinni azokra a nagy lakótelepekre, amiket ma csak buszjáratok érnek el. Megbízható, nagy kapacitású, gyors és kényelmes kötöttpályás közlekedéssel kell kiszolgálnunk a budapesti kerületközpontokat. A Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a kötöttpályás közlekedés fejlesztése mellett, folyamatosan növelni kell a villamoshálózat hosszát és átjárhatóságát, a járművek számát, és a modern, alacsonypadlós, légkondicionált járművek arányát a flottán belül.  

Jelen program elemei két részre oszthatóak: a meglévő hálózat fejlesztését jelentő kisebb léptékű, de hatásukban jelentős beruházásokra, és a fonódó hálózat kialakítását is segítő új vonalszakaszok kiépítésére. Ezek mellett természetesen kiemelten fontos, hogy folytassuk a járműpark megújítását és új villamosok érkezzenek Budapestre.

A budapesti villamosok számokban

 • 149 km

  149 km

  villamosvonal

 • 36

  36

  villamosjárat

 • 596

  596

  személyszállító jármű

 • 113

  113

  alacsonypadlós jármű

Miért fejlesztjük a villamosokat?

Budapest élhetőségét érdemben javítani kell. Itt, a városon belül kell biztosítani azokat az előnyöket, amelyeket sokan az agglomerációban vélnek megtalálni. Lassítani, lehetőség szerint megállítani kell azt a szétterülést, ami mind Budapest, mind az agglomeráció települései számára urbanisztikai katasztrófát hoz. E komplex módon kezelendő kihívás megoldásához az egyik eszköz a fenntartható közlekedés fejlesztése, ennek részeként, gerinceként a villamoshálózat fejlesztése. 

A fonódó hálózatokon az átszállások csökkenésével az utazási idő is csökken, tehermentesülnek a zsúfolt csomópontok, ami segíti az élhető városi terek kialakulását is. A rugalmas hálózat pedig zavar esetén alternatív közlekedési útvonalakat tud kínálni.

Új CAF villamosok egymás mellett

Új villamosok Budapestnek

2026 végégig további 51 CAF villamos érkezik Budapestre. Ezeknek a villamosoknak és az elmúlt években a legfontosabb pontokon történt beavatkozásoknak, valamint az átgondolt forgalomszervezésnek köszönhetően egyre több vonalon közlekednek korszerű, kényelmes és alacsonypadlós villamosok. Tudj meg többet az új villamosokról!

Bővebben

Fejlesztési program

Észak-pesti fonódó villamos

Újbuda-Újpest villamostengely

Duna-parti fonódó villamos

Havanna-Gloriett villamos

Dél-budapesti villamosgyűrű

Fogaskerekű fejlesztése

Fonódó
Vágányfelújítás a hűvösvölgyi villamos vonalán

Fejlesztés lépésenként

A villamosfejlesztések tervezési munkái Európai Uniós forrásból valósulhatnak meg a következő években. Egyetlen vonal tervezési, engedélyeztetési folyamata is évekig tart, nem is beszélve a tervezés és az építés jelentős költségéről, aminek a fedezetét szintén hosszas, jellemzően széleskörű együttműködést igénylő munka előteremteni. 

Miközben a hosszú távú célok elérésén dolgozunk, számtalan kisebb beavatkozással lehet jobbá tenni a budapesti villamosközlekedést. Ezeket a Főváros saját forrásból ütemezetten végzi. 

A Budapestre érkező 51 új CAF villamos már gyártás alatt van, érkezésükkel párhuzamosan a következő években is fokozatosan zajlani fog az egyes vonalakon az alacsonypadlós, légkondicionált járművek részarányának növelése, új vonalakon való közlekedtetése.

Utoljára módosítva: 2024. 04. 11.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 03. 05.