Testvérvárosok

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

A testvérvárosi megállapodást személyes kapcsolatoknak köszönhetően Fort Worth kezdeményezésére 1990. június 15-én írták alá. Ezt a kapcsolatot a Főváros a rendszerváltás után is tovább ápolta. Különösen jelentős kapcsolatok alakultak ki az oktatás területén: a nővérképzés, egyetemi oktatás, diákcserék formájában.
 
1994. március 1-jén külön megállapodást írtak alá kölcsönös kulturális hetek megrendezéséről, így jöhetet létre 1994. szeptemberében a budapesti Texas Hét,  és viszonzásképpen egy Budapestet bemutató kiállítás Fort Worth-ben. A budapesti Texas Hét megrendezésének elismeréseképpen az amerikai Sister Cities International testvérvárosi szervezet kitüntetést adományozott a két testvérvárosnak.
 
Rendszeresen visszatérő esemény a Fort Worth-i polgárok testvérvárosi látogatása Budapesten.
 
New York megkeresésére testvérvárosi kapcsolatokat létesítettünk a világ pénzügyi központjának tartott metropolisszal. Ezeket a kapcsolatokat együttműködési megállapodások  rögzítik (1991. március 16., 1994. december 1.). 
 
New Yorkban önkéntes Testvérvárosi Bizottság koordinálja az együttműködést. Jelentős támogatást kapott Budapest a Vállalkozásfejlesztési Központ beindításához. Budapest a testvérvárosi kapcsolatokat az évenként - rendszerint márciusban - megrendezett Budapest-New York Testvérvárosi Nap keretében ápolja.
 
Tarlós István főpolgármester 2011 novemberében tett látogatást a metropoliszban, ahol találkozott Michael Bloomberg polgármesterrel és elődjével, valamint George Patakival, New York állam magyar származású volt kormányzójával.

IZRAEL

Az 1989. november 23-án a tel-avivi Városi Közgyűlés népes küldöttségének  budapesti látogatása alkalmából aláírt testvérvárosi megállapodás a magyar izraeli kapcsolatoknak is fontos állomását  jelentette, ugyanis a korábban megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének közvetlen előzményéül szolgált. Az együttműködés elsősorban kulturális területre terjed ki, amelynek keretében többször látogattak Budapestre tel-avivi zenepedagógusok, kórusok, valamint a híres Chameri Színház. Budapesti részről kórusok viszonozták a látogatást, valamint az 1995-ben Izraelben megrendezett Jeruzsálemi Budapest Hét műsorát Tel-Avivban is bemutatták

AUSZTRIA

Budapest a szomszédos országok fővárosai közül Béccsel alakította ki a legszorosabb, a régió szempontjából is modell értékű kapcsolatot. A két főváros közötti kapcsolat kereteit több megállapodás is rögzíti: 1990. november 20., 1992.  június 18., 1993. május 14., 1995. április 12., 1995. szeptember 27., 2002.  szeptember 24. A Béccsel fenntartott jó kapcsolat az uniós csatlakozásra történő felkészülés során különösen felértékelődött. A két főváros között rendszeresek a szakmai tapasztalatcserék

BOSZNIA-HERCEGOVINA 

A délszláv háború egyik legtöbbet szenvedett városával, Szarajevóval a testvérvárosi megállapodás aláírására 1995. január 28-án az ostromlott városban került sor, amikor a fegyverszünet alatt tizenkét európai és ázsiai város vezetői szolidaritási konferencián emlékeztek meg a város 1000 napos ostromáról. Budapest szolidaritását humanitárius küldemény, valamint intézmények helyreállításához szükséges hozzájárulás formájában is kinyilvánította

NÉMETORSZÁG 

Berlin egyike azon városoknak, melyekkel Budapest a legintenzívebb kapcsolatban áll mind vezetői, mind szakmai szinten. Az együttműködés kereteit az 1992. augusztus 28-án aláírt Barátsági és Együttműködési megállapodás határozza meg, melynek meghosszabbítására 1996. október 10-én került sor.
 
A két főváros kapcsolatainak intenzitását tovább fokozta az uniós csatlakozásra történő felkészülés. Berlin komoly szakmai segítséget nyújtott Budapestnek ezen a téren, és 1998-tól a Berlini Belügyi Szenátus minden évben szemináriumot rendez a Főpolgármesteri Hivatal EU referensei számára.
 
Frankfurt am Main  a demokratikus átmenet idején elsőként ajánlotta fel testvérvárosi kapcsolatok kiépítését Budapesttel. Az 1990. március 24-én aláírt megállapodás keretében Frankfurt a könyvkiadás egyik központjaként védnökséget vállalt a Budapesti Nemzetközi Atlantisz könyvprogram felett. Frankfurt ennek szellemében jelentős szerepet vállalt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beindításában, amelyen rendszeresen vezetői szinten képviselteti magát. 
 
1994. szeptember 7-én Demszky Gábor főpolgármester Frankfurtban az Őszi Kommunikációs Vásár egyik kiemelkedő eseménye keretében átvette a Frankfurt am Main város és a Frankfurti Kereskedelmi és Iparkamara által alapított "Frankfurt Award for City Communication" díjat. A Budapestnek ítélt díj indoklása szerint Budapest  "A külföldön legsikeresebben bemutatkozó, legjobb kapcsolatteremtő, újjáéledt kelet-európai város" ("Beste Außendar-stellung  und Außenwirkung einer restaurierten Stadt mit großer historischer Tradition").
 
1994 októberében Budapesten rendezték mega „Frankfurt, mint pénzügyi központ” című szemináriumot. A Főpolgármesteri Hivatal munkatársai rendszeresen lehetőséget kapnak szemináriumok és munkahelyi gyakorlatok formájában arra, hogy megismerkedhessenek a frankfurti városi közigazgatás tevékenységével.

PORTUGÁLIA 

A Lisszabon kezdeményezésére 1992. szeptember 28-án aláírt testvérvárosi megállapodás fontos lépés volt az Európa Unió fővárosaival kialakított kapcsolatok sorában, ugyanis 1993-ban Strasbourg városának bevonásával az együttműködés trilaterálissá vált, ami lehetővé tette EU projektek megvalósítását a városrendezés és a városi értékvédelem területén. Ez az együttműködés a Eurocities városszervezet keretében a továbbiakban még tovább bővült. Lisszabon 1994-ben Európa kulturális fővárosa volt, ehhez kapcsolódva Budapest - Lisszabon testvérvárosaként -  megszervezhette az Európai Kulturális Hónapot. 1996-ban a Lisszaboni Közlekedési Vállalat csempe faliképet ajándékozott Budapestnek, melyet a Deák téri metróállomáson helyeztek el.

KÍNA 

Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kuo Csin-lung (Guo Jinlong), a kínai főváros kormányzatának első embere Pekingben 2012. június 25-én írta alá a testvérvárosi megállapodást. (A dokumentumot 2012. május 30-án hagyta jóvá egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. "Magyarország számára rendkívül fontos a kínai kapcsolat, amihez a főváros is hozzá kíván járulni" - hangoztatta a főpolgármester a tárgyalását és az aláírási ceremóniát követően. Mint mondta, mindkét fővárosban sokat dolgoztak azon, hogy ez a testvérvárosi megállapodás létrejöjjön, s részleteiről teljes volt az egyetértés. A városüzemeltetés területére, a környezetvédelemre, az oktatás, a kultúra és a média terén történő kapcsolatépítésre, de a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok kereteinek bővítésére - "a kapuk megnyitására" - is kiterjed a mostani egyezség - jegyezte meg a főpolgármester.

HORVÁTORSZÁG

Zágráb
A horvát és a magyar főváros együttműködésének kereteit az 1994. június 25-én és 2001. május 10-én aláírt együttműködési megállapodások, illetve a 2003. október 20-án aláírt testvérvárosi szerződés jelöli ki.

Budapest és Zágráb korábban több alkalommal is együtt lépett fel a jugoszláviai béke helyreállítása érdekében. Majd a két város együttműködésének keretében rendszeresen sor került magas szintű látogatásokra és szakértői tapasztalatcserékre. Mindkét fél különös hangsúlyt fektet a kultúra ápolására, a kisebbségi kultúrák védelmére és a városi adminisztráció számos területén való információ- és tapasztalatcserére.

1996. augusztus 30-án ünnepélyesen átadták a Horvát Általános Iskolát és Gimnáziumot Budapesten, a horvát oktatásügyi miniszter és a Zágrábi Közgyűlés elnökének jelenlétében. A Budapesti Horvát Általános Iskola és Gimnázium építkezését a Kulturális Minisztérium és a Budapesti Önkormányzat közösen finanszírozta oly módon, hogy a Főváros biztosította az Iskola számára az építési telket.

Az új budapesti városvezetés és Zágráb főpolgármesterének első hivatalos találkozójára 2011. január 3-5. között került sor, amikor Tarlós István főpolgármester egy fővárosi delegáció élén Zágrábba utazott Milan Bandić főpolgármester meghívására. A két főpolgármester tárgyalásokat folytatott a Dverce Palotában a városaik között további együttműködéséről, és a testvérvárosi kapcsolat élénkítéséről.

2011. június 17-én Tarlós István főpolgármester Budapesten, a Ludovika téren felavatta Miroslav Krleža horvát irodalmár szobrát. Az ünnepségen részt vett és főpolgármester urat követően beszédet mondott Milan Bandić, Zágráb főpolgármestere, Ivan Bandic Horvátország budapesti nagykövete, Želimir Janjić horvát államtitkár és dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A szalag átvágását követően a koszorúk elhelyezésére került sor, majd a Pécsi Horvát Színház művészei részleteket adtak elő Miroslav Krleža műveiből.

2012. március 20-án a zágrábi önkormányzat képviselői érkeztek Budapestre, hogy szakmai tapasztalatcserét folytassanak a horvát és magyar önkormányzati rendszerről és a fővárosi közigazgatásról.

2012. április 11-én Milan Bandić zágrábi főpolgármester Budapestre látogatott a minden évben megrendezésre kerülő horvát est alkalmával. Tarlós István főpolgármester az irodájában fogadta Bandić főpolgármestert és egyeztettek a két főváros jövőbeni együttműködési lehetőségeiről. A Budapesti Történeti Múzeumban a Horvát és zágrábi idegenforgalmi bemutatkozó esten a Főváros képviseletében dr. György István főpolgármester-helyettes és Milan Bandić főpolgármester, a Zágrábi Idegenforgalmi Közösség elnöke mondott köszöntő beszédet.

Budapest és Zágráb testvérvárosi kapcsolata mellett jelentős esemény volt, amikor 2011. szeptember 29-én Tarlós István főpolgármester a fővárosi vezetők jelenlétében fogadta Ivo Josipovic horvát köztársasági elnököt a Főpolgármesteri Hivatal Gobelin termében, majd a találkozó végén átnyújtotta Budapest Főváros aranykulcsát.
 
​Budapest és Krakkó még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban című kiállítás pénteki megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban.
A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította március 23-át hivatalosan is a két nép barátságának napjává.
A Duna fővárosai - Bécs, Budapest - Párhuzamos városképek 1850-1920 címmel nyílt kiállítás szerdán a Várkert Bazárban, ahol mintegy 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatja közönség.
Tarlós István főpolgármester köszöntőjében kiemelte: a nemzeti összetartozás kifejezésére is szolgál a székely bál, amely mostanra rangos rendezvénnyé nőtte ki magát, és fontos missziója van. Erősíti a magyar-magyar kapcsolatokat, közelebb hozza Székelyföldet és az anyaországot.
Újévi fogadást adott Tarlós István főpolgármester a Budapestre akkreditált nagyköveteknek a Városházán január 20-án. Az eseményen mintegy 60 nagykövet, nagykövethelyettes és diplomata vett részt.
​Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Szentpétervár, a dokumentumot ma írta alá az orosz nagyvárosban Tarlós István főpolgármester és Georgij Poltavcsenko kormányzó. A megállapodást előzőleg december 2-án hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.
Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke hivatalos látogatást tett Vietnámban, amely a Fővárosi Vízművek Zrt. számára is stratégiai jelentőséggel bír.
Ünnepélyesen felavatták pénteken Ángel Sanz-Briz spanyol diplomata emlékművét; a vészkorszakban mintegy ötezer ember életét megmentő "budapesti angyal" nevét vette fel a III. kerületi Jégtörő utca.
Határoztak arról, hogy barátsági és együttműködési megállapodást kötnek a vietnámi Ho Si Minh​ várossal. Együttműködési szándéknyilatkozatot kötött Budapest és Mongólia fővárosa, Ulánbátor. Döntöttek a BKK feladatainak átszervezéséről, utcabútor-szerződésekről, valamint több kitüntető díj adományozásáról.
​A lengyel embermentőről, Henryk Slawikról nevezték el a budai alsó rakpart Rákóczi és Petőfi híd között szakaszát. Az avató ünnepségen beszédet mondott Tarós istván főpolgármester pénteken.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerdán hivatalában fogadta Dr. Mohammad Baqer Ghalibafot, Teherán főpolgármesterét.
​Budapestről neveztek el utcát pénteken a török fővárosban, az ünnepségen részt vett Tarlós István budapesti és Melih Gökcek ankarai polgármester.
​„A visegrádi csoport uniós tapasztalatai” néven az Ukrajnai Anti-Korrupciós Tanács szakmai projektet szervezett az ukrajnai nemzetközi tanulmányok szakos egyetemisták számára.
Elfogadták a 2019-ig tartó fővárosi gazdasági programot, döntöttek több közlekedésfejlesztési projektről, közte a Külső Bécsi úti és az újpalotai villamosvonalakról. Teherán is Budapest testvérvárosa lett. Nyolc új díszpolgárt választottak.
Tarlós István főpolgármester nyitotta meg hétfőn az Akseli Gallen-Kallela finn képzőművész és Jean Sibelius finn zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Várkert Bazárban.
Április 17. és 20. között rendezték Model United Nations (MUN) éves budapesti konferenciáját. Az Újvárosházán tartott rendezvény hétfői záróeseményén beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes.
A megállapodás szerint a felek erősíteni kívánják a kulturális együttműködést, melynek keretében támogatják a különböző kulturális rendezvények szervezését, a hazai előadói és képzőművészet fesztiválokon való bemutatkozást.
A főbb közlekedési csomópontokban, megállókban a Budapesti Közlekedési Központ kollégái személyesen is adnak információt a változásokról.
Budapest kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik a fővárosokkal – mondta a fogadást megnyitó beszédében Tarlós István.
A magyar és az orosz főváros közti együttműködés előkészítéséről egyezett meg moszkvai látogatása során Tarlós István budapesti főpolgármester Szergej Szobjanyinnal, az orosz főváros vezetőjével. A megállapodást várhatóan 2015-ben fogják aláírni.