Nemzetközi szervezetekben és városi hálózatokban való tagság

​Világörökség Városok Szervezete

owhc.png 

Copyright: OWHC

A Világörökség Városok Szervezete (OWHC) egy nonprofit, nem kormányzati nemzetközi szervezet, mely az UNESCO Világörökség listáján szereplő helyszínnel rendelkező városokat köti össze. Az OWHC-t 1991-ben alapították azzal a céllal, hogy szakmai támogatást nyújtson a városoknak a világörökségi helyszínek megóvásában és kezelésében, az ezzel kapcsolatos kihívásokhoz való alkalmazkodásban és fejlődésben. A szervezet egy közös tudást képvisel a világörökségi helyszínek városi fenntartása tekintetében, továbbá összeköti azt a több mint 300 várost, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Az említett városok mintegy 164 millió lakossal rendelkeznek összesen. A szervezetben a városokat a polgármesterek képviselik, a választott önkormányzati tisztviselők és örökségvédelmi szakemberek mellett. A Kelet- és Közép-Európai Regionális Titkárságot 2020-ig Budapest vezette.

Még több információt talál Budapest világörökségi helyszíneiről és a szervezetről ide kattintva.

 

Történelmi Városok Ligája

lhc.jpg 

Copyright: Történelmi Városok Ligája

A Történelmi Városok Ligája a japán Kyoto városában alakult 1987-ben. Célja a történelmi városok közötti kapcsolatok erősítése, a tudás- és tapasztalatcsere ösztönzése, valamint a világbéke elősegítése a közös megértés által. A Történelmi Városok Világkonferenciája elkötelezett a határok nélküli, előremutató párbeszéd mellett. Jelenleg a Liga 118 tagból áll, melyek több mint 60 országot és 5 kontinenst képviselnek. Budapest 1994 óta tagja a szervezetnek.

A Történelmi Városok Ligája szervezetről többet megtudhat ide kattintva.

 

Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetsége

ehtta.jpg 

Copyright: EHTTA

Az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetsége (EHTTA) 2009-ben alakult és az Európában található, termálfürdővel rendelkező városokat képviseli.  Az eredetileg 6 város által alapított EHTTA napjainkra egy egészséges, nonprofit szervezetté fejlődött, mely jelenleg 50 tagot számlál 17 országból. Fő célja megvédeni és segíteni a termál-, művészeti és kulturális örökséget egész Európában. 2010-ben az EHTTA csatlakozott az Európa Tanács „Európai kulturális útvonalak” programjához a Történelmi Fürdővárosok Európai Útjának fenntartásával.  

Budapest egy fontos európai kereszteződés és egy kozmopolita főváros, melynek kétségkívül egyik legnagyobb attrakciói a gyógyfürdők. Budapest hivatalosan elismert “Fürdőváros” az 1930-as évek óta. Az EHTTA hálózat tagjai közül az egyetlen olyan főváros, amely gyógyfürdőközpontként jelentős termálvízkészlettel és a területén több mint 100 hőforrással rendelkezik. Budapestet a fővárosi Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. képviseli az EHTTA hálózatában.

Többet megtudhat fővárosunk egyedi és gazdag gyógyfürdő kultúrájáról itt és itt.

 

EUROCITIES

eurocities.jpg 

Copyright: EUROCITIES

A EUROCITIES az egyik legnagyobb európai városi hálózat, mely 140 rendes tagsággal rendelkező várost és 45 partnervárost tömörít. Hat tematikus fórum, szakmai munkacsoportok, projektek és események széles skáláján keresztül lehetőséget nyújt tagjai számára a tapasztalatcserére és erőforrásaik hatékonyabb közös kihasználására. A szervezet ezen túl várospolitikai javaslatokat dolgoz ki az európai intézmények számára és formálja a legfontosabb európai döntéshozók véleményét.

Budapest 1996 óta tagja a szervezetnek, egy alkalommal vezettük a Gazdaságfejlesztési Fórumot, és három egymást követő ciklusban voltunk a Végrehajtó Bizottság tagja. Aktívan részt veszünk a szervezet szociális, mobilitási, környezetvédelmi, és „tudásalapú társadalom” fórumaiban.

Még több információ elérhető a szervezet hivatalos weboldalán.

 

Nemzetközi Városi Világítási Közösség

luci.jpg 

Copyright: LUCI

A LUCI egy olyan városokat tömörítő nemzetközi hálózat, mely több mint 70 olyan várost köt össze világszerte, amelyek a világítást a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés eszközeként használják. A hálózat a városok mellett további, több mint 40 társult taggal is rendelkezik a világítástechnikai ipar, a design ügynökségek és a kutatási intézmények köréből. Budapest teljeskörű tagja a nonprofit szervezetnek, ahol a fővárost a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. képviseli. A “Budapest 2030” hosszútávú városfejlesztési koncepció magában foglalja az első világítási mestertervet, mely a fenntarthatóságot és az energiahatékony fejlesztést tűzi ki célul a köz- és díszkivilágítás terén. A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben fogadta el a Smart Budapest - Budapest okos város jövőképe című dokumentumot, mely előirányozza az okos megoldások és technológiák alkalmazását a világítás terén is.

A LUCI hálózattal és Budapest világítási stratégiájával kapcsolatban itt és a BDK oldalán talál még több információt.

 

Duna Menti Városok és Régiók Tanácsa

codcr.jpg 

Copyright: CODCR

A Duna Menti Városok és Régiók Tanácsát 2009-ben, Budapesten hozták létre a 4. Duna Menti Városok és Régiók Európai Konferenciája alkalmával, az ulm-i kezdeményezésre építve. A Tanács politikai székhelye a németországi Ulmban található. A városokat és régiókat összekötő hálózat a határokon átívelő együttműködések egyik pozitív mintája, melynek célja egy egységes, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig húzódó Európai Duna Régió kialakítása. A Duna Menti Városok és Régiók Tanácsa hídként köti össze az európai, regionális és helyi intézményeket és kormányzatokat az akadémiai, üzleti, pénzügyi szféra és a civil társadalom képviselőivel.

Még több információ elérhető a Tanács hivatalos weboldalán.

Csatlakozási dokumentum 


Turisztikai Városok Világszövetsége

wtcf.png 

Copyright: WTCF

A Turisztikai Városok Világszövetsége (WTCF) az első, városokat tömörítő nemzetközi turisztikai szövetségként alakult Peking kezdeményezésére 2012-ben.  A WTCF napjainkra egy több mint 200 taggal rendelkező nemzetközi turisztikai hálózattá fejlődött, melynek Budapest is az egyik alapító tagja. A 145 város mellett utazási irodák, légitársaságok, szállodaláncok, hajótársaságok, médiumok és pénzügyi vállalatok is találhatóak a nemzetközi tagok sorában. A WTCF az egész turisztikai ágazatot lefedő szolgáltatásokat kínál a tagok részére. A hálózat célja a tagok közötti tapasztalatcsere és együttműködés elősegítése, a városi turizmus fejlesztése, az egyes turisztikai termékek és erőforrások népszerűsítése. A szövetség székhelye Pekingben található.  

Bővebb információ elérhető Budapest turizmusáról és a Turisztikai Városok Világszövetségéről: WTCF.

Csatlakozási dokumentum 


Turisztikai Világszervezet

unwto.png 

Copyright: UNWTO

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) az ENSZ turizmusra szakosodott szervezete, mely a felelős, fenntartható és mindenki által hozzáférhető turizmust segíti elő. A turizmus területén világvezető nemzetközi szervezet a turizmus gazdaságélénkítő szerepét, fejlődését és környezeti fenntarthatóságát hangsúlyozza, és segítséget nyújt a szektor számára a tudás és turisztikai politikák területén. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. 2018-ban a World Tourism Day házigazdája Budapest volt.

Tudjon meg többet Budapest turizmusáról itt és a Turisztikai Világszervezet tevékenységéről: UNWTO.

Csatlakozási dokumentumok


Under2 Koalíció Platform

under2.jpg 

Copyright: The Climate Group

Budapest 2016-ban csatlakozott az "Under 2" nemzetközi klímavédelmi kezdeményezéshez az Under2 Egyetértési Megállapodás aláírásával. A klímavédelmi szövetséget Kalifornia és Baden-Württemberg kezdeményezése alapján 2015. májusban a világ tizenkét régiójának vezetői hozták létre. Az aláírók vállalják, hogy - a Párizsi klímavédelmi megállapodás végrehajtásának elősegítése és támogatása érdekében - 2050-re legalább 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat az 1990-es értékekhez képest, és elérik, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius fok alatt maradjon, megelőzve ezzel a klímaváltozás egyre súlyosabb következményeit.

Az Under2 Koalíció jelenleg több mint 220 tagot tömörít hat kontinensről, világszerte csatlakoztak hozzá városok, régiók, tartományok és országok is, melyek együttesen 1,3 milliárd embert és a világgazdaság 43%-át képviselik. Budapest a kelet-közép-európai térségben elsőként csatlakozott az aláírókhoz.

További információk az Under2 Koalícióról.

Dokumentumok:

Az Under2 Egyetértési Megállapodás elérhető angolul itt: English A4 

Budapest főváros melléklete – Appendix English

Csatlakozási dokumentum​



 

Polgármesterek Globális Szövetsége az Éghajlatért és Energiáért

gcom.png 

Copyright: GCoM

A Polgármesterek Globális Szövetsége az Éghajlatért és Energiáért 2016-ban a Polgármesterek Szövetsége és a Polgármesterek Paktuma egyesülésével jött létre. Az egyesült szövetség a városok és helyi önkormányzatok nemzetközi koalíciója, mely segíti, mozgósítja és támogatja a céltudatos és megtervezett klíma- és energiapolitikát a helyi közösségekben. Több mint 9 ezer tagjával ez a legszélesebb klímapolitika mellett elkötelezett nemzetközi szövetség. Budapest 2009 óta tagja volt a Polgármesterek Szövetségének, 2015 óta pedig a Polgármesterek Egyezségének. A két szervezetben betöltött tagságánál fogva Budapest Főváros is automatikusan tagja lett az egyesült szövetségnek.

Még több információért kattintson a szövetség honlapjára.

Csatlakozási dokumentum

 

Helyi Környezeti Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsa

iclei.jpg 

Copyright: ICLEI

A helyi önkormányzatok, illetve nemzeti és regionális kormányzati szervek által közösen létrehozott nemzetközi szövetség, a Helyi Környezetvédelmi Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsa (International Council for Local Environmental Initiatives – ICLEI) 1990-ben alakult az ENSZ égisze alatt. Kezdetben a szervezet tanácsában 43 országból 200 önkormányzat tevékenykedett, azonban napjainkra már 1750 helyi és regionális önkormányzatot fog össze több mint 100 országból, akik elkötelezettek a fenntartható városi fejlődés mellett. Az ICLEI segíti a városokat és régiókat a gyors urbanizáció és a klímaváltozás környezetkárosító hatásainak és egyenlőtlenségeinek leküzdésében. A szervezet az aktív tagságára építve nemzetközi, teljesítmény alapú és eredményorientált programokat, kampányokat folytat, továbbá technikai támogatást, képzést és információs szolgáltatást nyújt a tagoknak. A magyar főváros 2019-től tagja az ICLEI hálózatának.

Még több információért látogasson el az ICLEI weboldalára.

Csatlakozási dokumentum

 

Fenntartható Közbeszerzésben Világszínvonalon Vezető Városok Hálózata

glcn.png 

Copyright: GLCN

Az ICLEI támogatásával 2015 áprilisában Szöul létrehozta a Fenntartható Közbeszerzésben világszínvonalon vezető városok hálózatát. A jelenleg 14 tagot számláló hálózat célja, hogy egy olyan városokból álló rendszer alakuljon ki, amely a fenntartható termelést és fogyasztást ösztönzi a fenntartható és innovációs célú közbeszerzési eljárások segítségével. A hálózat céljai között szerepel egy olyan monitoring rendszer kialakítása is, amely segítségével a fenntartható és innovációs célú közbeszerzési eljárások eredményeként jelentkező környezeti és pénzügyi előnyök számszerűsíthetők. Budapest 2016-tól tagja a Fenntartható Közbeszerzésben világszínvonalon vezető városok hálózatának. A csatlakozáskor Budapest vállalta, hogy kidolgoz egy átfogó közbeszerzési stratégiát.

Még több információt talál a hálózatról itt.

Csatlakozási dokumentum

 

PROCURA+ Európai Fenntartható Közbeszerzési Hálózat

procura.jpg
Copyright: Procura+

Az ICLEI kezdeményezésére és koordinálásával létrejövő PROCURA+ hálózat összeköti az európai hatóságokat és régiókat, amelyek elkötelezettek a fenntartható és innovatív közbeszerzések mellett. A tudás- és tapasztalatcsere eszközével a hálózat javaslatokat ad, támogatást nyújt és nyilvánosságot biztosít mindazon kormányzatoknak, amelyek fenntartható és innovatív közbeszerzést kívánnak megvalósítani. A Procura+ hálózat tagjai az elmúlt időszakban sikeresen növelték a fenntartható közbeszerzések számát és hatékonyságát. Budapest 2018 óta tagja a PROCURA+ hálózatnak.  

A hálózat tevékenyégéről még több információ található itt.

Csatlakozási dokumentum

 

Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok

uclg.png 

Copyright: UCLG

Az Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok (UCLG) a legnagyobb szervezet, amely a helyi és regionális önkormányzatokat fogja össze, tagsága meghaladja a 240 ezret. Az UCLG-t különböző önkormányzati mozgalmak utódjaként alapították 2004-ben, a helyi és regionális önkormányzatok érdekeinek egységesebb képviselete céljából. Az UCLG de facto a világ lakosságának több mint felét képviseli 7 világrégióban: Afrika, Ázsia és Csendes-óceáni térség, Eurázsia, Európa, Közel-Kelet, Nyugat-Ázsia, Latin-Amerika és Észak-Amerika. Székhelye Barcelona, ahol a Titkárság, a Metropolisz szekció és az UCLG Régiók is találhatók. A szervezet célja: megerősíteni a helyi és regionális hatóságok szerepét a nemzetközi döntéshozatali folyamatokban; helyi szintű intézkedésekre ösztönözni és mozgósítani a fejlődés érdekében; népszerűsíteni a demokratikus, hatékony, és innovatív, részvételiségen alapuló helyi kormányzást. Budapest főváros 2016 óta teljesjogú tagja a szervezetnek.

Még több információ található az UCLG tevékenységéről és küldetéséről itt.

Csatlakozási dokumentumok 


UNESCO Kreatív Városok Hálózata

uccn.png 

Copyright: UCCN

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata (UCCN) 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy előmozdítsa az együttműködést olyan városok között, amelyek a kreativitást azonosították a fenntartható városi fejlődés meghatározó tényezőjeként. A jelenleg 246 városból álló hálózat közös célja, hogy a kreatív- és a kulturális ipart a helyi szintű fejlesztési tervek középpontjába helyezzék, valamint ösztönözzék az együttműködést a nemzetközi szinten egyaránt. 2015-ben Budapest, mint a "Design Városa" csatlakozott a Kreatív Városok Hálózatához. Budapest startup inkubátornak számít a design területén, mely egyúttal a helyi kreatív gazdaság leggyorsabban növekvő ága. A fővárosnak átfogó elképzelése van a designról, melyet a fenntartható városi fejlődés egyik motorjának tekint. 

Bővebb információt talál a Kreatív Városok Hálózatáról és Budapest, a „Design Városáról" itt.

 

Cities Today Institute

cti.jpg
Copyright: Cities Today Insitute

Idén Budapest főváros csatlakozott a Cities Today Institute (CTI) elnevezésű nemzetközi szakmai szervezethez. A CTI küldetése, hogy segítse a közösség tagjait a szabályozásban, stratégiák kidolgozásában, projektek megszervezésében és végrehajtásában vezetői fórumok, peer-to-peer mentorálás és a közös kutatási könyvtárán keresztül.

A CTI a több mint 9 éve működő Cities Today c. folyóirat révén jött létre 2019. szeptemberében. A szervezet létrejöttét az elmúlt négy évben számos kerekasztalbeszélgetés előzte meg, ahol több mint 170 város képviseltette magát. A szervezetet városok hozták létre, városok támogatása céljából, de a tagok a szervezeten keresztül egyetemeket (pl.: Arizonai Állami Egyetem), kutatóintézeteket, befektetőket, multinacionális cégeket is elérhetnek. A tagok a munkájuk során olyan irányelveket tartanak szem előtt, mint az esélyegyenlőség, az élhető közterületek, a közlekedésbiztonság, a mindenki számára elérhető mobilitás, az adatalapú tervezés, a digitalizáció.

Még több információ található a CTI tevékenységéről és küldetéséről itt.

Csatlakozási dokumentum

 

Energy Cities

energycities.jpg
Copyright: Energy Cities

Idén Budapest csatlakozott az Energy Cities elnevezésű szakmai szervezethez, amelyben főként városok és kapcsolódó szervezeteik dolgoznak együtt az energiapolitika terén. Az Energy Cities szervezetet 1990-ben alapították, ma már több, mint 1000 város a tagja, fő eredménye a Polgármesterek Szövetségének létrehozása, amelynek Budapest is tagja. A szervezet célja, hogy a városokat a következő területeken támogassa: energiahatékonyság, megújuló energia, mitigáció, regionális politika és finanszírozás.

A szervezet tevékenyégéről még több információ található itt.

Csatlakozási dokumentum

 

Csatlakozás folyamatban:
 C40 – Nagyvárosok a klímaváltozás ellen

c40.png 

Copyright: C40

A C40 egy olyan, a világ nagyvárosai által létrehozott szervezet, amely a klímaváltozás ellen lép fel. A hálózat elősegíti a városok hatékony együttműködését, a témához kapcsolódó ismeretek megosztását, és az éghajlatváltozás elleni jelentős, mérhető és fenntartható projektek indítását. A szervezet a világ legnagyobb városai közül több mint 90-et foglal magában, amely több mint 650 millió embert jelent és így a globális gazdaság egynegyedét teszi ki. Budapest csatlakozási tárgyalásai folyamatban vannak.

További információért a C40 szervezetről kérem, kattintson ide.

 

Nemzetközi elismerések:
Budapest – Európa Sportfővárosa 2019

aces.png
Copyright: ACES

Az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége (ACES) Budapestnek ítélte oda az „Európa Sportfővárosa 2019" címet. Az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége minden évben pályázatot hirdet az Európa Sportfővárosa (European Capital of Sport) cím elnyeréséhez. A pályázat fő célja a mozgás öröme, a sikerélmény, a közösségi élmény és a fair play, valamint az egészséges életmód erősítése az európai városokban.

Az ACES Európa 1999-ben, Milánóban jött létre nonprofit szervezetként, fő célkitűzései a mozgás népszerűsítése, a tisztességes játék szabályainak ösztönzése, a közösségi érzés elmélyítése és az egészség javítása. Az ACES tagvárosai ezt az öt fő célkitűzést akarják érvényre juttatni a lakosság teljes körére kiterjedően, legyenek akár fiatalok, idősek, fogyatékkal élők vagy egészségesek. A szervezet minden évben egy-egy európai várost az „Európa Sportfővárosa" címmel tüntet ki, ahol fennáll a sport támogatása iránti elkötelezettség a célkitűzésekkel összhangban, és amely újító jellegű helyi önkormányzati sportpolitikát folytat. A brüsszeli székhelyű ACES Európa kezdeményezését az Európai Bizottság Fehér Könyve is elismeri (50. cikk). Továbbá az ACES Európa hivatalos partnere az Európai Bizottság Európai Sporthetének is.

Még több információ található az ACES tevékenységéről.

 

Budapest – Európa Legjobb Úticélja 2019

ebd.png 

Copyright: EBD

Budapest elnyerte az „Európa Legjobb Úticélja 2019” (European Best Destination 2019) kitüntetést a 2010 óta minden évben megrendezésre kerülő versenyen. Több mint félmillióan szavaztak a kedvenc európai úticéljukra, a European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet közönségszavazásán a magyar főváros lett az első. A 2019-es pályázaton Budapest Athén, Bécs, Berlin, Párizs, London és Firenze társaságában vett részt. A szervezők elmondása szerint a Budapestre érkezett szavazatok 77%-a Magyarország határain kívülről érkezett, főként az Egyesült Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból.

A „European Best Destinations” az elmúlt 10 évben több tízmillió utazó, valamint média- és turisztikai szakértő részére népszerűsítette Európa turisztikai és kulturális attrakcióit. Ennek a tevékenységnek az eredménye a több mint 300 turisztikai információs irodával való partneri kapcsolat és az EDEN hálózat megalakulása is az Európai Bizottság által. Budapest először 2018-ban vett részt a versenykiírásban és a szavazatok alapján rögtön a 8. helyen végzett, egy évvel később pedig a kontinens legvonzóbb desztinációjaként várja az idelátogatókat.

Nézze meg a ‘Budapest awaits!’ videót itt: https://youtu.be/W8IDxVQChJU

Még több információt olvashat Budapest turizmusáról itt.