Zöldfejlesztések

Zöldfejlesztések

Budapest egyre zöldebb

A budapesti zöldfelületek fejlesztésére irányuló hosszú távú stratégián, a R​adó Dezső Tervben megfogalmazott cél, hogy Budapest parkterülete 2030-ig 6 m²/főről 7 m²/főre emelkedjen. E cél elérésének érdekében a kisebb, helyi jelentőségű fejlesztések és új szemléletek bevezetése mellett számos nagyobb projektet is elindítottunk. Az elmúlt években elkészült Budapest legújabb közparkja, a Pünkösdfürdő park, és elkezdődött a nagy parkok megújításának részletes tervezése. Széles társadalmi bevonással dolgozunk további közparkok, parkerdők és reménybeli zöldfelületek fejlesztési tervein.

 2023.09.12. Budai vár és a Lánchíd esti drónos fotózása.

Radó Dezső Terv

A Radó Dezső Terv Budapest Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve. Feladata a 2017-ben elfogadott Hosszútávú Zöldinfrastruktúra Koncepcióban megfogalmazott célok 2030-ig megvalósítandó programokra és projektekre bontása.​

A Radó Dezső Terv honlapján megismerheted a fejlesztési célokat és projekteket, valamint bekapcsolódhatsz a tervezésbe.

Bővebben

Fejlesztések egy zöld Budapestért

További fejlesztések
 • Kész

  Ökopark Pünkösdfürdőn

  Budapest új közparkja teljesen új, ökologikus szemléletmódot képvisel. Természetközeli megoldásokkal és kortárs építészeti elemekkel alakítottunk ki egy minden korosztály számára vonzó parkot.

  Bővebben
 • Kész

  Blaha Lujza tér felújítás

  Új fák és zöldfelületek, játékos utcabútorok, számtalan kerékpártámasz, nyilvános illemhely és gyalogosbarát terek teszik lehetővé, hogy a Blaha ne csak egy forgalmas csomópont, hanem igazi városi találkozóhely legyen.

  Bővebben
 • Folyamatban

  Városháza park

  Budapest új, nyitott, zöld főterét hozzuk létre: visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, ahol parkosított agórát alakítunk ki.

  Bővebben
 • Előkészítés alatt

  Megújul a Népliget

  Célunk, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, izgalmas, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervekkel elindítsuk a Népliget következő, felívelő korszakát.

  Bővebben
 • Folyamatban

  Megújul a Nagykörút

  A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. A fejlesztése nem csak a közlekedésről szól.

  Bővebben
 • Előkészítés alatt

  Újjáéledő rakpart

  Zöldebbé és rendezettebbé tesszük a pesti alsó rakpartot: összefüggő gyalogos és kerékpáros sétányt hozunk létre, felszabadítjuk a lépcsős partokat és bővítjük a pihenési lehetőségeket.

  Bővebben
 • Előkészítés alatt

  Széchenyi sétány

  Több fa, szélesebb járdák, könnyen megközelíthető zöldfelületek és gyalogos korzó a Bazilika és a Budai Vár között. Megújuljanak a Lánchídhoz kapcsolódó közterek: a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér, valamint a József Attila utca.

  Bővebben
14.285714285714286/7
-

A Római-part fejlesztése

Több, mint egy éven át tartó közösségi tervezés elkészült a Római-part komplex fejlesztési koncepciója és a sétány szabadtér építészeti koncepcióterve.

Bővebben
Népliget megújítása - 4D Tájépítészeti Iroda

Nagy parkok fejlesztése

A nagyobb parkok megújításának részletes tervezése, majd kivitelezése a közelmúltban elfogadott stratégiai tervek alapján ütemezetten és a források függvényében történik meg. A fejlesztési stratégiák célja, hogy a fővárosi kezelésben lévő, kiemelt városi parkok fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat integráltan kezelve meghatározza a parkok zöldfelületi, rekreációs, közlekedési, kulturális és sportfejlesztéseit.

Margitsziget fejlesztési terve (PDF, 1 MB)

Ismerd meg az aktuális híreket a készülő tervekről:
-

Zöld pályázatok budapestieknek

A Fővárosi Önkormányzat különböző és egyre bővülő pályázati lehetőségekkel is támogatja a civil és lakossági kezdeményezéseket, melyek egy zöldebb Budapest közös megvalósítását célozzák. Ismerd meg az aktuális lehetőségeket és pályázz!

Bővebben
További enbudapestem.hu hírek

A téma felelősei

 • Kerpel-Fronius Gábor

  főpolgármester-helyettes

 • Erő Zoltán

  főépítész, várostervezési főosztályvezető

 • Bardóczi Sándor

  főtájépítész, tájépítészeti osztályvezető

Ez is érdekelhet

Zöld pályázatok

Zöldfelületek

Klíma- és környezetvédelem

Városfejlesztési stratégiák

Utoljára módosítva: 2024. 06. 18.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 08. 17.