Előkészítés alatt

Széchenyi sétány

A Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi tér – József Attila utca gyalogos tengely közterületi megújítása

Lánchíd

Gyalogos korzó a Budai Vár és a Bazilika között

2023-ban a budapestiek az első Lakógyűlésen döntöttek a Lánchíd forgalmi rendjéről, amivel egy sokkal kellemesebb és csillapított autós forgalmú belvárosi környék született meg. Ez a lehetőséget teremtett arra is, hogy megújuljanak a hídhoz kapcsolódó közterek – a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér, valamint a József Attila utca – és így létrejöjjön Budapest egyik legszebb történelmi sétánya. Több fa, szélesebb járdák, könnyen megközelíthető zöldfelületek és gyalogos korzó a Bazilika és a Budai Vár között – ez a folytatása a Lánchíd felújításának.

A fejlesztés várható eredményei

 • Több zöldfelület

  Több zöldfelület

  Új fákat és zöldfelületet ültetünk, a meglévők pedig jobban megközelíthetővé válnak, így lesz a belváros egy árnyasabb, barátságosabb hely.

 • Kisebb forgalom

  Kisebb forgalom

  Kiépül a környék hiányzó gyalogos és kerékpáros infrastruktúrája, egy kellemes korzóvá alakítva a forgalomcsillapított Lánchíd környékét.

 • Gyalogosbarát közterek

  Gyalogosbarát közterek

  Szélesebb járdákkal, új zebrákkal, elérhető zöldfelületekkel és padokkal jó lesz időt tölteni a felújított tereken.

 • Világörökségi sétány

  Világörökségi sétány

  Egy új belvárosi korzó születik, ami összekapcsolja a város történelmi látványosságait: a Budai Várat, a Bazilikát és a Városligetet.

Clark Ádám tér

Kisebb körforgalom, több zöldfelület, szélesebb járdák

Gyalogosan könnyebben körüljárhatóvá válik a Clark Ádám tér, mivel a mostani, kisebb autós forgalmat egy kisebb körforgalom is ki tud szolgálni – így rövidülnek a gyalogosan megtett távolságok. A Lánchíd torkolatánál hiányzó zebra kialakításával önmagában is sokkal inkább gyalogosbarát lenne a tér. A kellemes időtöltést új zöldfelületek, több pad és köztéri bútor, valamint szélesebb járdák biztosítják majd. A felújított tér a Budai Vár igazi kapuja lehet a Pestről érkező turisták számára.

Széchenyi tér

Egyedülálló panoráma, sok zöldfelület, új gyalogos tengely

Megszűnik a tér jelentős részét elfoglaló körforgalom, és a hídról érkező forgalom közvetlenül az Eötvös téren fordulhat a József Attila utca vagy a pesti alsó rakpart felé. A Széchenyi téren jelenleg autóforgalomra használt felület 70%-kal csökken, miközben 7 ezer négyzetméterrel nő a gyalogosok által használható terület.

A téren közvetlen gyalogos kapcsolatot jön létre a Lánchíd és a Bazilika felé vezető, már évek óta sétálóutcaként működő Zrínyi utca között. Minden irányból közvetlenül elérhetővé válik a tér közepén található zöldfelület. Ez a hatalmas, fákkal árnyékolt térrész összekapcsolódik az Akadémia előtti területtel, ahol szintén egy, a jelenleginél zöldebb tér alakul ki.

A József Attila utcát az Akadémia utcával összekötő út helyén csillapított forgalmú utca lesz, amin keresztül továbbra is megközelíthető marad autóval a tér összes épülete.

A Széchenyi tér átalakítása szorosan kapcsolódik a Duna-part megújítását célzó projektcsomaghoz.

József Attila utca

Széles járdák, biztonságos kerékpársávok, új fasor

Az elmúlt években megújult belvárosi utcákhoz hasonlóan, teljesen átalakul a József Attila utca: a jelenleg kopár, a gyalogosok és kerékpárosok számára barátságtalanul szűk utcában mind a két oldalon széles járdák, biztonságos kerékpársávok és egy teljesen új fasor kapnak helyet. A forgalom csillapításával és a közterületi megújítással a belváros egyik legélhetetlenebb utcája újra méltó lenne az impozáns környékhez. A kellemesebb környezet a földszinti üzletek és vendéglátóhelyek megélénkülését is magával hozza.

Mindezek eredményeként a megújuló József Attila utca kitüntetett szerepbe kerül: az Andrássy úthoz kapcsolódva egy új sétány jöhet létre a Budai Vár és a Városliget között.

 

További kiemelt fejlesztések

További fejlesztések
 • Előkészítés alatt

  Újjáéledő rakpart

  Zöldebbé és rendezettebbé tesszük a pesti alsó rakpartot: összefüggő gyalogos és kerékpáros sétányt hozunk létre, felszabadítjuk a lépcsős partokat és bővítjük a pihenési lehetőségeket.

  Bővebben
 • Kész

  Lánchíd felújítás

  Felújítottuk a Lánchidat, Budapest és Magyarország büszkeségét! Kicseréltük az útpályát, kijavítottuk és felújítottuk az acélszerkezetet és a pilonokat. Új, környezetbarát köz- és díszkivilágítást alakítottunk ki.

  Bővebben
 • Kész

  Blaha Lujza tér felújítás

  Új fák és zöldfelületek, játékos utcabútorok, számtalan kerékpártámasz, nyilvános illemhely és gyalogosbarát terek teszik lehetővé, hogy a Blaha ne csak egy forgalmas csomópont, hanem igazi városi találkozóhely legyen.

  Bővebben
 • Folyamatban

  Megújul a Nagykörút

  A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. A fejlesztése nem csak a közlekedésről szól.

  Bővebben
25/4
Utoljára módosítva: 2024. 06. 24.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 02. 14.