Zöld pályázatok

Zöld pályázatok

Zöldítsük együtt Budapestet!

A Fővárosi Önkormányzat különböző és egyre bővülő pályázati lehetőségekkel is támogatja a civil és lakossági kezdeményezéseket, melyek egy zöldebb Budapest közös megvalósítását célozzák. Ismerd meg az aktuális lehetőségeket és pályázz!

 Lakótelep épület

Lakótelepi zöldfelület-gondozási pályázat

A pályázat célja, hogy a helyi lakóközösségekkel együttműködve a lakótelepi zöldfelületek minősége javuljon. Emellett erősíteni szeretnénk a helyi közösségek összetartozását a városi kertészkedés népszerűsítésével. A nyertes pályázók a Fővárosi Önkormányzat támogatásával gondozásba vehetnek közterületi zöldfelületeket és azt közösségi kertgondozás keretében egy évig fenntarthatják. 

A 2024-es pályázati határidő lezárult. Ha értesülni szeretnél a pályázatról, kövesd a híreket!

Bővebben

Égig Érő Fű: udvarzöldítési pályázat

A sűrűn beépített belvárosban kevés a zöldfelület. Emiatt ezek a területek főként a nyári hónapokban hőszigetként működnek, gyakorlatilag „városi sivatagoknak” is tekinthetők. A hőség pedig kihat az ott élők egészségére is. Épp ezért a belső udvarok szerepe felértékelődik. A társasházi udvarok zöldítése nemcsak az ott lakók, hanem az egész város érdeke. Ezért az udvarkertek fejlesztése és fenntartása városi közérdek, ebben segít az Égig Érő Fű Pályázat.

A 2024-es pályázati határidő lezárult. Ha értesülni szeretnél a pályázatról, kövesd a híreket!

Bővebben
Zöldhomlokzat Leitfaden Fassadenbegrünung

Homlokzatzöldítés pályázat

A zöldfelületek növelésének egyik lehetséges iránya a vertikális zöldítés, az épületek külső falainak növényesítése, azaz zöldhomlokzatok kialakítása. Ez jó megoldás lehet a kifejezetten zöldfelülethiányos városrészek zöldítésére. Így nemcsak szebbek, de nyáron hűvösebbek is lehetnek a szűk belvárosi utcák, azaz élhetőbbé válik Budapest.

Jelenleg nincs aktuális kiírás. Ha értesülni szeretnél a pályázatról, kövesd a híreket!

Bővebben
-

Óvodáknak

​Pályázat benyújtására folyamatosan, a forrás kimerüléséig van lehetőség.

A pályázat célja, hogy komposztálók és magaságyások beszerzésének támogatásán keresztül elősegítse a szerves anyagok körforgásával, a biológiailag lebontható hulladékok komposztálásával kapcsolatos ismeretek átadását a fővárosi óvodák, óvodapedagógusok és rajtuk keresztül a gyermekek részére, erősítve ezáltal a komposztálás kultúráját.

Bővebben
2023. május 9. Jane Goodall fákat ültet Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Fotó: Pelikán János/Képszerkesztőség

Fővárosi Környezetvédelmi Alap

A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse a Fővárosi Önkormányzat törvényben meghatározott környezetvédelmi feladatainak ellátását, különösen a budapesti környezeti állapot javítását, továbbá a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott fővárosi környezetvédelmi program céljainak és feladatainak megvalósítását. További célja a fővárosi lakóközösségek minél szélesebb körű, környezetvédelmi célú együttműködésének elősegítése.​

Jelenleg nincs aktuális kiírás. Ha értesülni szeretnél a pályázatról, kövesd a híreket!

Kapcsolódó rendelet:
12/2009. (III. 13.) Főv. Kgy. rendelet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

A téma felelősei

 • Kerpel-Fronius Gábor

  főpolgármester-helyettes

 • Ámon Ada

  klíma- és környezetügyi főosztályvezető

 • Erő Zoltán

  főépítész, várostervezési főosztályvezető

 • Bardóczi Sándor

  főtájépítész, tájépítészeti osztályvezető

Ez is érdekelhet

Zöldfejlesztések

Zöldfelület-kezelés

Klíma- és környezetvédelem

Utoljára módosítva: 2024. 04. 08.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 01. 09.