Zöld pályázatok

Zöld pályázatok

Zöldítsük együtt Budapestet!

A Fővárosi Önkormányzat különböző és egyre bővülő pályázati lehetőségekkel is támogatja a civil és lakossági kezdeményezéseket, melyek egy zöldebb Budapest közös megvalósítását célozzák. Ismerd meg az aktuális lehetőségeket és pályázz!

Égig Érő Fű: udvarzöldítési pályázat

Leadási határidő: 2024. március 4.

A sűrűn beépített belvárosban kevés a zöldfelület. Emiatt ezek a területek főként a nyári hónapokban hőszigetként működnek, gyakorlatilag „városi sivatagoknak” is tekinthetők. A hőség pedig kihat az ott élők egészségére is. Épp ezért a belső udvarok szerepe felértékelődik. A társasházi udvarok zöldítése nemcsak az ott lakók, hanem az egész város érdeke. Ezért az udvarkertek fejlesztése és fenntartása városi közérdek, ebben segít az Égig Érő Fű Pályázat.

Bővebben
Zöldhomlokzat Leitfaden Fassadenbegrünung

Homlokzatzöldítés pályázat

A zöldfelületek növelésének egyik lehetséges iránya a vertikális zöldítés, az épületek külső falainak növényesítése, azaz zöldhomlokzatok kialakítása. Ez jó megoldás lehet a kifejezetten zöldfelülethiányos városrészek zöldítésére. Így nemcsak szebbek, de nyáron hűvösebbek is lehetnek a szűk belvárosi utcák, azaz élhetőbbé válik Budapest.

Jelenleg nincs aktuális kiírás. Ha értesülni szeretnél a pályázatról, kövesd a híreket!

Bővebben
-

Óvodáknak

A pályázat célja, hogy komposztálók és magaságyások beszerzésének támogatásán keresztül elősegítse a szerves anyagok körforgásával, a biológiailag lebontható hulladékok komposztálásával kapcsolatos ismeretek átadását a fővárosi óvodák, óvodapedagógusok és rajtuk keresztül a gyermekek részére, erősítve ezáltal a komposztálás kultúráját.

​Pályázat benyújtására a forrás kimerüléséig, folyamatosan van lehetőség.

Bővebben
2023. május 9. Jane Goodall fákat ültet Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Fotó: Pelikán János/Képszerkesztőség

Fővárosi Környezetvédelmi Alap

A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse a Fővárosi Önkormányzat törvényben meghatározott környezetvédelmi feladatainak ellátását, különösen a budapesti környezeti állapot javítását, továbbá a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott fővárosi környezetvédelmi program céljainak és feladatainak megvalósítását. További célja a fővárosi lakóközösségek minél szélesebb körű, környezetvédelmi célú együttműködésének elősegítése.​

Jelenleg nincs aktuális kiírás. Ha értesülni szeretnél a pályázatról, kövesd a híreket!

Kapcsolódó rendelet:
12/2009. (III. 13.) Főv. Kgy. rendelet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

A téma felelősei

 • Kerpel-Fronius Gábor

  főpolgármester-helyettes

 • Ámon Ada

  klíma- és környezetügyi főosztályvezető

 • Erő Zoltán

  főépítész, várostervezési főosztályvezető

 • Bardóczi Sándor

  főtájépítész, tájépítészeti osztályvezető

Ez is érdekelhet

Zöldfejlesztések

Zöldfelület-kezelés

Klíma- és környezetvédelem

Utoljára módosítva: 2024. 01. 25.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 01. 09.