Folyamatban

Városháza park

Városháza park tervrajz

Budapest új, nyitott, zöld főtere

Budapest új, nyitott, zöld főterét hozzuk létre: visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, ahol parkosított agórát alakítunk ki. Közelebb hozzuk az emberekhez a Városháza napi működését és helyet adunk sokszínű rendezvényeknek, hogy a Városháza park a kultúra és a találkozások helyszíne legyen.

A fejlesztés céljai

 • Budapest zöld főtere

  Budapest zöld főtere

  8.000 m2 új, fásított zöldfelületet hozunk létre, amely enyhíti az egyre forróbb kánikulák hatásait a sűrűn beépített környezetben.

 • Nyitott Budapest

  Nyitott Budapest

  Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé tesszük: helyet adunk megemlékezéseknek, közéleti rendezvényeknek.

 • A budapestiek találkozóhelye

  A budapestiek találkozóhelye

  A megújult Merlinnel és a Városháza földszintjén megnyíló terekkel új kulturális és közösségi találkozóhelyet hozunk létre a város szívében.

2024.05.05. Klubfesztivál a Városházán

Városháza Pop-up Park

A Városháza park tervezése és megvalósítása több évig tart, részben a kapcsolódó fejlesztések összehangolása miatt. Azonban már ezidő alatt is megvalósul több szezonális esemény és egy ideiglenes park. Az elmúlt évek Tavaszi Vásárai, a Téli Élménypark és a Majális után 2024 tavaszán egy izgalmas pop-up parkkal nyílt meg a budapestiek számára a Városháza évtizedek óta elzárt udvara.

A Városháza udvarán kialakított új közösségi tér izgalmas megoldásokkal, egyedi utcabútorokkal és növényekkel nyújt kikapcsolódást Budapest központjában. Nyáron közösen szurkolhatunk Magyarországnak a labdarúgó Európa-bajnokságon és a párizsi olimpián. E mellett egészen késő őszig tematikus estek és programok várják a látogatókat.

Kapcsolódó fejlesztések

 • Megnyílt a Városháza Passzázs

  Budapest 150. születésnapján megnyitottuk a Városháza díszudvarát.

  Bővebben
 • Megújult a Merlin épülete

  Felújítottuk és közösségi térként adtuk vissza a több mint egy évtizede bezárt ikonikus épületet.

  Bővebben
 • Megszépül a Városháza

  Felújítjuk a Városháza épületének városképet elcsúfító, omladozó homlokzatát.

A fejlesztés háttere

A Városháza park a Városháza megújítása keretében jön létre, ami egy összetett és hosszú távú fejlesztési program. A program megalapozása érdekében 2020-ban először átfogó stratégia készült a Városháza tömb középtávú fejlesztésére. Ennek célja, hogy összehangolja a Városháza épületét és környezetét érintő különböző projektelemeket: az épület homlokzatának felújítását, a földszinti helységek megnyitását, az egykori Merlin Színház épületének felújítását és a park kialakítását.

Ezután a Fővárosi Önkormányzat 2021. őszén pályázatot hirdetett a Városháza park megtervezésére. A tervpályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozott: összesen 19 pályamű érkezett, melyek közül a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság választotta ki a díjazott terveket.

2023. novemberében, Budapest 150 éves születésnapjához kapcsolódóan átadtuk a Merlin felújított épületét. Ezzel egyidőben megnyitottuk a Károly körutat a Városháza utcával összekötő passzázst, ami átvezet az épület legszebb belső udvarán.

További enbudapestem.hu hírek

A Városháza története

Kevés dolog szimbolizálja jobban egy önkormányzat identitását, mint a városháza. Nem véletlen, hogy szinte minden korszakban felmerült a budapesti Városháza átépítése. A tervezők álmodtak már új épületszárnyakat, a városképet átformáló toronyházat vagy épp többszintes mélygarázst is – az adott kor szellemének jegyében.

Budapest egyik régi adóssága, hogy nem rendelkezik karakteres főtérrel, és eleve nagyon kevés zöldterület van a belvárosban. Ráadásul a Városháza épülete, és különösen annak értékes, üzemi funkciókra használt udvarai a budapestiek elől évtizedek óta el vannak zárva. Ezek megerősítettek minket abban, hogy új szemléletben, a XXI. század kihívásaira és igényeire reflektálva fogjunk hozzá a Városháza megújításának.

Utoljára módosítva: 2024. 06. 24.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 03. 22.