Természetvédelmi célokra nyert 1,4 milliárd forint uniós forrást Budapest


A főváros még soha nem fordíthatott ennyi pénzt célzottan természetvédelmi vagy élőhelyrekonstrukciós célokra. Ebből az összegből olyan változások történnek majd, amelyek a város klímavédelmét szolgálják, egyben számos védett növény- és állatfaj élőhelyét mentik meg.

Az Európai Unió LIFE pályázatának ’Biológiai sokféleség’ kategóriájában Budapest 1,4 milliárd forintot nyert kifejezetten természetvédelmi célokra. Ez a korábban elképzelhetetlennek tűnő siker a négy évig tartó, szívós előkészítő munkának köszönhető – számolt be az eredményről Karácsony Gergely főpolgármester. 

Az összeg egy nagy infrastruktúra-beruházáshoz, vagy egy járműbeszerzési programhoz kevés lenne, de a természetvédelemben ennyi pénzből is komoly eredmények érhetők el, kínzó problémák számolhatók fel. 

Budapest más európai fővárosokhoz képest rendkívül gazdag védett és védendő természeti értékekben, ugyanakkor éppen a nagyvárosi hatások miatt ezek az értékek egyre nagyobb veszélyben vannak. Úgy tűnik, hatott az az érv a szakmai döntőbíráknál: ahol legnagyobb az ínség, ott kell a segítség.

A LIFE Biodiversity programból ekkora méretű nagyváros még sohasem kapott támogatást. Az elnyert összegből a következő 7 év során a főváros szakcégei és civil partnerei, (Zöld Jövő Egyesület, Aquincum-Mocsáros Egyesület, Magyar Madártani Egyesület), valamint a Pilisi Parkerdő közreműködésével indulnak a zöld beruházások.

A programban többek között a Mocsáros vizes élőhelyrehabilitációja, a Tétényi-fennsík természeti értékeinek helyreállítása, az Őrmezei értékes rétek védetté nyilvánítása és egyéb élőhelyjavítási munkák valósulnak meg. A jövőben a hatalmas szeméthegyek, a romok eltakarítása, az invazív növényfajok visszaszorítása, a vízmegtartás javítása, a legeltető természetkezelés meghonosítása, a Vadvirágos Budapest program kiterjesztése, valamint a város Biodiverzitás Stratégiájának megalkotása várható.

Olyan változások történnek majd, amelyek a város klímavédelmét szolgálják, egyben számos védett növény- és állatfaj élőhelyét mentik meg, vagy teszik lehetővé még több védett egyed számára a megtelepedést Budapest határain belül.

(Kiemelt kép: Főpolgármesteri Hivatal/Rúzsa Rania)