Városdiplomácia

 

Városdiplomáciai Csoport

A Városdiplomáciai Csoport feladata, hogy építsük a főváros diplomáciai kapcsolatait, fejlesszük nemzetközi hálózatunkat és befolyásunkat, és szakmai tapasztalatok becsatornázásával segítsük a főváros és a Hivatal egészének munkáját.
Stratégiai célok
Tavaly októberben Budapest új vezetése aktív és ambiciózus városdiplomáciai stratégia megvalósításába kezdett.
A partner- és testvérvárosi kapcsolatok kiemelt szerepet töltenek be Budapest Városdiplomáciai stratégiájában.
Budapest tagsága nemzetközi szervezetekben
Budapest számos nemzetközi szervezet tagja, melynek részletes listája elérhető itt.
Uniós érdekérvényesítés
Budapest szoros munkakapcsolatot tart fenn a legfontosabb EU-s intézményekkel annak érdekében, hogy képviselje a főváros érdekeit és erősítse a nagyvárosok hangját az európai döntéshozatalban.
Budapest Global Council
Budapest egy innovatív, politikától független szervezet létrehozásán dolgozik, amelynek célja a főváros külkapcsolatainak, nemzetközi beágyazottságának segítése kapcsolatokkal, tudással és erőforrásokkal, egy élhetőbb, modernebb, befogadóbb és versenyképesebb Budapestért.
Budapest Forum
Budapest 2021-től nagyszabású nemzetközi konferenciát tervez, melynek célja, hogy továbbra is teret adhasson az ország és világ nagy problémáiról való gondolkodásnak.
Aktuális
A Városdiplomáciai Csoport havi rendszerességgel számol be a Csoport és a Hivatal egészének nemzetközi tevékenységéről, best practicekről és a városi innovációkról.

 

Elérhetőségek
Email: international@budapest.hu
Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes hivatalában fogadta Kirsten Geelant, Dánia Budapestre akkreditált nagykövetét.
Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester aláírta hétfőn a Szabad Város Szövetségének megállapodását. A ceremóniának a CEU épülete adott otthont.
Ma Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Matús Vallo pozsonyi, Zdenek Hrib pragai és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterekkel együtt aláírta az alábbi, Pact of Free Cities (Szabad Városok Szövetsége) című közös nyilatkozatot
​A magyar- japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmával a Japán Császári Család képviseletében Magyarországra látogató Kako hercegnő közös programon vett részt Tarlós István főpolgármesterrel
A Fővárosi Önkormányzat Tarlós István főpolgármester meghívására 17 kárpátaljai fiatalt látott vendégül. Kárpátaljai vendégeink idén a helyi görögkatolikus egyházközség tagjai közül kerültek ki.
Székelyudvarhely központjában nyílt kiállítás azokból a dombormű címerekből, amelyeket a város több anyaországi testvértelepülése adományozott a településnek. Budapest Főváros, Soroksár, Törökbálint, és a ma testvértelepülési szerződést aláíró Pestszentlőrinc-Pestszentimre közös ajándéka a ma nyíló tárlat.
Tarlós István főpolgármester hivatalos látogatást tett Krakkóban, ahol a testvérvárosi együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Jacek Majchrowskival, Krakkó főpolgármesterével.
Mély megrendüléssel értesültem a párizsi Notre Dame székesegyházban pusztító tűzvészről. Budapest polgárai és a Fővárosi Önkormányzat nevében szeretném kifejezni együttérzésünket - írta levélben Tarlós István, Budapest főpolgármestere Párizs főpolgármesterének, Anne Hidalgónak.
Újévi fogadást adott Tarlós István főpolgármester a Budapestre akkreditált nagyköveteknek a Főpolgármesteri Hivatalban csütörtök este. Az eseményen mintegy 60 ország képviseltette magát.
Steve Rotherammel, Liverpool városi régió polgármesterével, valamint Andy Burnhammel, Nagy-Manchester főpolgármesterével folytatott megbeszélést kedden Tarlós István, Budapest főpolgármestere angliai látogatása során.
Emlékplakettel jelölik meg a budapesti, lengyel vonatkozású köztéri képzőművészeti alkotásokat; az első plakettet a csepeli Popieluszkó-emlékmű és a mögötte álló harangláb talpazatánál helyezték el hétfőn.
Egyhangúlag támogatták, hogy Terdik Tamás legyen az új budapesti rendőrfőkapitány. Testvérvárosi megállapodást kötött Betlehemmel Budapest. Hétmilliárd forint kormányzati pluszforrás jut a Lánchíd és a Váralagút felújítására, amelynek nettó kivitelezési ideje 18 hónap lehet.
Tarlós István kifejtette, hogy a testvérvárosi egyezménnyel nem a politizálás a céljuk, hanem keret teremtése az együttműködéshez a keresztény közösség ikonikus székhelyével, spirituális gyökereivel, ugyanis Európában védeni kell a klasszikus európai kultúrát, mindenki más vallásának a tiszteletben tartása mellett.
Döntöttek a Széna tér és a Vörösmarty tér felújításáról. Újbudán és Zuglóban a kerületek kérésére újabb fizetőparkolási övezeteket alakítanak ki. Budapest együttműködési megállapodást kötött Sanghajjal és Taskenttel.
​Bíró László-díjat adományoztak Tarlós Istvánnak Maximiliano Gregorio-Cernadas argentín nagykövet kezdeményezésére, az elismerést pénmteken vette át Budapest főpolgármestere. A díjjal az argentin-magyar kapcsolatokért kimagasló munkát végző személyek tevékenységét ismerik el.
Budapest főpolgármestere, aki a nagy-britanniai magyarság hétfő esti évfordulós ünnepségének szónoka volt, a londoni magyar nagykövetségen tartott rendezvényen elmondta: ma már arról beszélhetünk, hogy a 170 évvel ezelőtti eseményeket a magyarság győzelemre vitte, akkor is, ha utána fájdalmas időszak következett.
Újévi fogadást adott Tarlós István főpolgármester a Budapestre akkreditált nagyköveteknek a Főpolgármesteri Hivatalban szerda este.
Négymilliárd forintból fejlesztik a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének keretében az Aranyhegyi-patak menti és a pünkösdfürdői védvonalat. A lengyel-magyar barátságot kifejező emlékpark épül Budafokon, elnevezést kap 11 eddig névtelen közterület, valamint zajrendeletet fogadtak el a Margitszigetre.
Finnország 2017. december 6-án ünnepli függetlenségének századik évfordulóját. A finn nagykövet megkeresésére, Tarlós István főpolgármester jóváhagyásával kék színbe öltözik az Erzsébet híd mindkét pilonjának egy része, megjelenítve a finn nemzeti zászló színeit.
Ünnepélyesen átadták kedden a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között.