Budapest 140 éves - városismereti vetélkedőt rendeztek középiskolásoknak

Pest, Buda és Óbuda egyesítéséről 1872-ben hoztak törvényt, amely szerint az addig önálló városok 1873. január 1-től Budapest néven egyesülnek. Valójában az egyesítés csak novemberben történt, amikor 1873. november 17-én összeült az egyesített város tanácsa és átvette az elővárosok tanácsától az ügyek intézését. A főváros napját ezért november 17-én ünnepeljük.

Az egyesítés emlékére városismereti vetélkedőt szervezett az „Iskolakapun kívüli programsorozat” keretében a Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztálya a Budapesti Történeti Múzeummal, a Fővárosi Levéltárral, a Szabó Ervin Könyvtárral és a Zöld Pont Egyesülettel közösen. A vetélkedő alapvető célja az volt, hogy Budapest középiskolás korosztályának figyelemét felkeltsék a város születésének története, körülményei iránt, és a város jól behatárolt történelmi helyszínének megismerésére. A játék résztvevőiben így tudatosulhatott, hogy hol élnek, hol töltik hétközi és ünnepnapjaikat, milyen események fűződnek egyes városi helyszínekhez, valamint megismerhették, hol és hogyan éltek városi elődeink.
 

A többfordulós vetélkedő első eseményére 2013. október 15-én a Várnegyedben került sor. 84 csapattal közel négyszáz diák barangolta be a Budapest Történeti Múzeum kiállítótermeit és a Várnegyed utcáit. A fiatalok a múzeum „Budapest Fény és Árnyék” című kiállításában kaptak feladatokat, majd a városrészt bejárva fedezték fel Budapest titkait. A verseny során megmászták a Magdolna-tornyot, megkeresték a régi Országház épületét, kaptak egy-egy feladat jó megoldásáért hídpénzt, bekukkanthattak a Várszínház kulisszái mögé, fényképezkedtek a Sándor-palota szigorú őreivel.

A verseny folytatásaként a diákok kutatómunkát folytatnak a Fővárosi Levéltárban és a Szabó Ervin könyvtárban.

A városismereti verseny döntőjére - Budapest születésnapjához igazodva - novemberben kerül sor a Fővárosi Levéltárban, amelyen a két forduló összesített eredményei alapján a legjobb tíz csapat mérheti majd össze tudását.
 

Iskolakapun kívüli programok

​Mintegy 250 fővárosi diák vett részt Szentes Tamás főpolgármester-helyettes kíséretében a Recski Emléktáborban az egykori fogvatartottak tiszteletére tartott megemlékezésen 2014. szeptember 20-án.
​Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából a Fővárosi Önkormányzata a fővárosi levéltár közreműködésével városismereti versenyt szervez budapesti középiskolásoknak. Nevezni október 2-ig lehet.
Mintegy félszáz gyerek vett részt szerdán azon a különleges és ingyenes bokszfoglalkozáson, amelyre olyan híres bajnokok is ellátogattak, mint Kótai Mihály, Bedák Zsolt, Dömsödi Renáta, Mihalik György és Sera Zoltán.
Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2014. június 30. és július 12. között két turnusban Művelődési Élménytábort szervezett Szabadszálláson az „Iskolakapun kívüli program” elnevezésű projekt keretében.
Az egészséges életmód jegyében ingyenes mozgásos és sportprogramokat kínálnak Budapest különböző helyszínein a vakáció két és fél hónapjában a szünidőt a városban töltő általános és középiskolásoknak.
​Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Osztálya az Iskolakapun Kívüli Program keretében ismét bemutatkozási lehetőséget biztosít az utca színpadán minden fiatal művésznek.
Hétfőn több mint háromszáz gyermeket láttak vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Budapesti Gyermekvédelmi Nap keretében.