Budapest 140 éves - városismereti vetélkedőt rendeztek középiskolásoknak

Pest, Buda és Óbuda egyesítéséről 1872-ben hoztak törvényt, amely szerint az addig önálló városok 1873. január 1-től Budapest néven egyesülnek. Valójában az egyesítés csak novemberben történt, amikor 1873. november 17-én összeült az egyesített város tanácsa és átvette az elővárosok tanácsától az ügyek intézését. A főváros napját ezért november 17-én ünnepeljük.

Az egyesítés emlékére városismereti vetélkedőt szervezett az „Iskolakapun kívüli programsorozat” keretében a Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztálya a Budapesti Történeti Múzeummal, a Fővárosi Levéltárral, a Szabó Ervin Könyvtárral és a Zöld Pont Egyesülettel közösen. A vetélkedő alapvető célja az volt, hogy Budapest középiskolás korosztályának figyelemét felkeltsék a város születésének története, körülményei iránt, és a város jól behatárolt történelmi helyszínének megismerésére. A játék résztvevőiben így tudatosulhatott, hogy hol élnek, hol töltik hétközi és ünnepnapjaikat, milyen események fűződnek egyes városi helyszínekhez, valamint megismerhették, hol és hogyan éltek városi elődeink.
 

A többfordulós vetélkedő első eseményére 2013. október 15-én a Várnegyedben került sor. 84 csapattal közel négyszáz diák barangolta be a Budapest Történeti Múzeum kiállítótermeit és a Várnegyed utcáit. A fiatalok a múzeum „Budapest Fény és Árnyék” című kiállításában kaptak feladatokat, majd a városrészt bejárva fedezték fel Budapest titkait. A verseny során megmászták a Magdolna-tornyot, megkeresték a régi Országház épületét, kaptak egy-egy feladat jó megoldásáért hídpénzt, bekukkanthattak a Várszínház kulisszái mögé, fényképezkedtek a Sándor-palota szigorú őreivel.

A verseny folytatásaként a diákok kutatómunkát folytatnak a Fővárosi Levéltárban és a Szabó Ervin könyvtárban.

A városismereti verseny döntőjére - Budapest születésnapjához igazodva - novemberben kerül sor a Fővárosi Levéltárban, amelyen a két forduló összesített eredményei alapján a legjobb tíz csapat mérheti majd össze tudását.
 

Iskolakapun kívüli programok

​Április 10-én 14 órakor rendezik a Diákra hangolva elnevezésű, budapesti középiskolásoknak szóló tehetségkutató verseny döntőjét. A pályázati felhívásra összesen 47 produkció érkezett ének, zene, tánc, vers és próza kategóriában.
Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csapatversenyt hirdet a könyvtár 110. évfordulója alkalmából. A vetélkedő témája a magyar századforduló, az 1900 körüli évek szellemi és művészeti élete.
A Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály Köznevelési és Ifjúsági Osztálya az „Iskolakapun kívüli program” keretében 14-19 éves fővárosi középiskolás diákok számára tehetségkutató versenyt hirdet négy kategóriában.
Eredményt hirdettek a „Láss, ne csak nézz! Budapest öröm-bánat térképe diákszemmel” elnevezésű pályázaton. Első díjat és húszezer forint pénzjutalmat kapott Nagy Viktória és Gulyás Levente.
A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium csapata nyerte a Margitszigetről rendezett városismereti versenyt, amelynek döntőjét - az Iskolakapun kívüli programsorozat keretében - november 17-én rendeztek.
114 csapat 456 középiskolás diák vette birtokába csütörtökön délután a Margitszigetet, hogy teljesítse a Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programsorozat keretében rendezett városismereti versenyének első fordulóját.
Átadta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériát, amely 3 és 22 év közötti gyerekeknek és fiataloknak kínál különféle művészeti programokat.