Budapest 140 éves - városismereti vetélkedőt rendeztek középiskolásoknak

Pest, Buda és Óbuda egyesítéséről 1872-ben hoztak törvényt, amely szerint az addig önálló városok 1873. január 1-től Budapest néven egyesülnek. Valójában az egyesítés csak novemberben történt, amikor 1873. november 17-én összeült az egyesített város tanácsa és átvette az elővárosok tanácsától az ügyek intézését. A főváros napját ezért november 17-én ünnepeljük.

Az egyesítés emlékére városismereti vetélkedőt szervezett az „Iskolakapun kívüli programsorozat” keretében a Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztálya a Budapesti Történeti Múzeummal, a Fővárosi Levéltárral, a Szabó Ervin Könyvtárral és a Zöld Pont Egyesülettel közösen. A vetélkedő alapvető célja az volt, hogy Budapest középiskolás korosztályának figyelemét felkeltsék a város születésének története, körülményei iránt, és a város jól behatárolt történelmi helyszínének megismerésére. A játék résztvevőiben így tudatosulhatott, hogy hol élnek, hol töltik hétközi és ünnepnapjaikat, milyen események fűződnek egyes városi helyszínekhez, valamint megismerhették, hol és hogyan éltek városi elődeink.
 

A többfordulós vetélkedő első eseményére 2013. október 15-én a Várnegyedben került sor. 84 csapattal közel négyszáz diák barangolta be a Budapest Történeti Múzeum kiállítótermeit és a Várnegyed utcáit. A fiatalok a múzeum „Budapest Fény és Árnyék” című kiállításában kaptak feladatokat, majd a városrészt bejárva fedezték fel Budapest titkait. A verseny során megmászták a Magdolna-tornyot, megkeresték a régi Országház épületét, kaptak egy-egy feladat jó megoldásáért hídpénzt, bekukkanthattak a Várszínház kulisszái mögé, fényképezkedtek a Sándor-palota szigorú őreivel.

A verseny folytatásaként a diákok kutatómunkát folytatnak a Fővárosi Levéltárban és a Szabó Ervin könyvtárban.

A városismereti verseny döntőjére - Budapest születésnapjához igazodva - novemberben kerül sor a Fővárosi Levéltárban, amelyen a két forduló összesített eredményei alapján a legjobb tíz csapat mérheti majd össze tudását.
 

Iskolakapun kívüli programok

A Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály valamint a Gimnáziumok Gazdasági Szervezete az „Iskolakapun Kívüli Tevékenységek” programsorozat keretében fővárosi középiskolás diákok számára tehetségkutató versenyt hirdet.
Február 15-ig tekinthető meg a Láss, ne csak nézz! Budapest, a fény városa - diákszemmel című fotókiállítás. A tárlaton azokat a képeket mutatják be, amelyeket az ugyanezen címmel a Fővárosi Önkormányzat és a FSZEK által meghirdetett fotópályázatra küldtek be a diákok.
A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium „6almaSokk” nevű csapata nyert, dobogós lett a Gundel Károly Szakképző Iskola „JENÁTÜLŐ” és a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium „HUNcut Buckák” elnevezésű csapata.
​Budapest egyesítésének 142. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata Budapest Főváros Levéltárának közreműködésével az „Iskolakapun Kívüli Program” elnevezésű rendezvénysorozat keretében városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákok számára.
Fiatal művészek veszik birtokba ismét a Városháza Parkot péntek délután, hogy tehetségüket, rátermettségüket bizonyítsák az utca színpadán.
A rendezvénysorozat célja, hogy a gyermekek megszeressék a sportot, a játék és a mozgás örömét, és hogy a résztvevők a szünidő alatt is aktívan töltsék el a nyári hónapokat.
A Diákra hangolva elnevezésű tehetségkutató verseny döntőjét tartották meg pénteken a Budapesti Művelődési Központban. A versenyre a fővárosi fenntartású középiskolák 14-19 éves diákjai nevezhettek.