Megalakult a Városháza park tervpályázat bírálóbizottsága


Február 2-án megtartotta alakuló ülését a Városháza Park tervpályázat bírálóbizottsága. A zsűri az alakuló ülést egy közös helyszínbejárással kezdte, ahol Erő Zoltán főépítész, a bírálóbizottság társelnöke, vezetésével megtekintették a Károly körúti homlokzat kezdődő munkálatait, a Városháza udvarait és a jelenleg karbantartó műhelyként használt földszinti helységeit. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a bírálóbizottság egyetlen politikus tagjaként elmondta, hogy a bizottság összetétele során a szakmai szempontok érvényesültek, ennek köszönhetően pedig a főváros szakemberein kívül három szakmai szervezet, a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építészkamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is képviselteti magát Jámbor Imre, Dévényi Tamás és Krizsán András személyében. Azt, hogy politikai oldalaktól függetlenül valójában közös a célunk, mi sem bizonyítja egyértelműbben, mint hogy az V. kerület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, valamint a Miniszterelnökség is delegált szakértőt Szczuka Levente és Anthony Gall személyében.

Az alakuló ülésen a zsűri áttekintette a munkatervet, melynek kapcsán azt a kérdést kellett végiggondolni, hogy a tapasztalt nagy érdeklődés mellett – eddig több, mint 70 érdeklődő regisztrált a pályázatra – hogyan fogja tudni a bizottság a pályamunkákat hatékonyan értékelni. A céldátumok nem változtak: a pályázatokat továbbra is március 21-ig várjuk, a pályázat eredményét pedig április 29-én fogjuk kihirdetni.

A Bírálóbizottság tagjai:

Kerpel-Fronius Gábor, elnök, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

Erő Zoltán, társelnök, főépítész, Főpolgármesteri Hivatal

Bardóczi Sándor, főtájépítész, Főpolgármesteri Hivatal

Anthony Gall, építészmérnök, műemléki szakértő, Miniszterelnökség

Jámbor Imre CSc, DLA, tájépítész mérnök, Magyar Építész Kamara

Dévényi Tamás, építészmérnök, Budapesti Építész Kamara

Krizsán András DLA, építészmérnök, Magyar Építőművészek Szövetsége

Szczuka Levente, településmérnök, Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata

Barsi Orsolya, építőmérnök, klímastratégiai osztályvezető, Főpolgármesteri Hivatal

Barts Balázs, építészmérnök, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

Albrecht Ute, építészmérnök, településtervező, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.

A Bírálóbizottság munkáját segítő szakértői testület tagjai:

Kádár Bálint, építészmérnök, Kortárs Építészeti Központ

Dr. Jókai Erika, REKORE elnökségi tag, a Fővárosi Civil Munkacsoport delegáltja

Faix Csaba, vezérigazgató, Budapest Brand nZrt.

Gábor Péter, tájépítész mérnök, zöldinfrastruktúra-fejlesztési csoportvezető, FPH Tájépítészeti Osztály

Miháltz Réka, osztályvezető, FPH “Nyitott Budapest” Osztály

Papp Tamás, építészmérnök, osztályvezető, FPH Épületfenntartási és Karbantartási Osztály

Dr. Czirner Ákos, jogi szakértő, FPH Közbeszerzési és Projektmenedzsment Főosztály

 

Előzmény (2022 január 7.)

Civil zsűritaggal bővült a Városháza Park tervpályázat bírálóbizottsága

A Városháza Park tervpályázatának kihirdetésekor vállaltuk, hogy a tervpályázat bírálóbizottságának egy szakértői tagját a Városháza Civil Munkacsoportjából választjuk ki, pályázat útján.

A pályázat során Dr. Jókai Erikát, a REhabilitációs KÖRnyezettervező szakemberek és szakmérnökök Országos Egyesületének (REKORE) elnökségi tagját, aktív rehabilitációs környezettervező szakmérnököt, az Óbudai Egyetem Rehabilitációs környezettervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szak szakmai felelősét választotta a főváros civil zsűritagnak a Városháza tervpályázat bírálóbizottságába.

A kiemelkedő minőségű pályázatok között nem volt könnyű a döntés, amely kifejezetten felelősségteljes: olyan embert szánt a főváros ebbe a pozícióba, aki hitelesen, a legmagasabb szintű szakértelemmel képes olyan lényeges, a Városháza jövőbeli használatának minőségét javító szempontokat felismerni és figyelembe venni a zsűrizés folyamán, amelyek hosszú távon meghatározzák majd, mennyire lehet inkluzív, emberközpontú, élhető a megújított Városháza és parkja.

Meggyőződésünk, hogy dr. Jókai Erika személyében sikerült megtalálnunk azt az embert, aki ezeknek a szempontoknak maradéktalanul megfelel. Ahogy pályázatában is írta: aktív rehabilitációs környezettervező szakmérnökként és az Óbudai Egyetem Rehabilitációs környezettervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szak szakmai felelőseként az egyenlő esélyű hozzáférhetőség és használat megvalósulásáért dolgozik, emellett kutatásai középpontjában az egyetemes tervezés, valamint az okos városok és egészségügyi létesítmények egyenlő esélyű hozzáférésének műszaki-technológiai megvalósítása áll, emellett egy fontos közterület-használó csoport, a kutyás társdalom igényeit is ismeri. Ezért is bízunk abban, hogy Dr. Jókai Erika külsős szakértőként új szempontokat, egyedi megközelítéseket tud megjeleníteni a Bírálóbizottság munkája során.