Indul a Merlin felújítása, bemutatjuk a látványterveket


A leendő Városháza Park területén álló, közel 100 éves épületet a legtöbben a húsz éven keresztül itt működő Merlin Színház miatt ismerik. A színház 2011-es bezárása óta üres, pusztulóban lévő épületet most felújítja és megnyitja a Főváros.

A Városháza Park megépülésének előfeltétele, hogy a körülötte lévő homlokzatokat felújítsák, így nem kell a kész park egyes részeit újra feltúrni. A Károly körút felé néző homlokzat felújítása már javában zajlik, most pedig a Merlin épület felújítása is elindul. A terveket Bősz Anett és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek ismertették a Merlin 11 éve zárva lévő tereiben.

2022.07.12.
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A Főváros tervei szerint a 2023 tavaszán megnyíló Merlin lesz Budapest legújabb, pezsgő, kísérletező kulturális és közösségi tere. [Frissítés: Az épület 2023 őszén nyílik meg.] Az élőzenés koncertek mellett kisebb technikai igényű színház- és táncelőadások (kamaraelőadások, önálló estek), könyvbemutatók, irodalmi programok közül előadó- és felolvasó estek kaphatnak teret. Emellett a Merlin terei időszakos kiállítások befogadására is alkalmasak lesznek és a Fővárosi Önkormányzat is fog itt eseményeket tartani: többek között konferenciák, a Nyitott Budapest részvételiségi programjai és civil rendezvények is helyet kapnak majd az épületben.

A felújításra nettó 413 millió forint áll rendelkezésre, a terveket a Nanavízió belsőépítész iroda készítette.

Átalakított áramátalakító

A Városháza udvarán, a leendő Városháza Park területén álló, közel 100 éves épületet a legtöbben a húsz éven keresztül itt működő Merlin Színház miatt ismerik.

 A két szintes, art deco stílusú épületet 1928-ban adták át, mint a pesti elektromos hálózat fontos elemét. Az egyre jobban kiépülő és egyre nagyobb terheléssel üzemelő hálózatnak ebben az időszakban városszerte új áramátalakítókra, transzformátorházakra volt szüksége. (Transzformátorházként működött például az 1909-ben átadott Tűzoltó utcai Trafó, vagy az 1930-as években épült Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeum is.) A helyet az akkori városrendezési tervek és az elektromos hálózat csomópontjai jelölték ki, így született meg 1926 és 1928 között egy első ránézésre esetleges, de valójában nagyon átgondolt ponton a Központi Városháza áramátalakítója.

Az elektromos hálózat fejlődésével az épület több évtizedes működés után fölöslegessé vált, majd az 1990-es évek legelején új, kulturális funkciót kapott: falai között jött létre a hazai idegennyelvű színjátszás bölcsője, a Merlin Színház. A Merlin 2011-es bezárása óta üres, pusztulóban lévő épületet most felújítja és megnyitja a Főváros.

Az
Kép: AndrasMartonPhoto/Főpolgármesteri Hivatal

A Városháza Park tervezésével és a Városháza Károly körúti homlokzatának felújításával egy időben elinduló felújítás a Merlin épületet jelenlegi formájában újítja fel nettó 413 millió forintból. A felújítás után kulturális-közösségi funkciókat kap, helyet kapnak benne a Főváros részvételiségi programjai is.

A tervek már elkészültek, ha a jelenleg zajló közbeszerzés sikeresen zárul, akkor 2022. őszére már be is fejeződik a felújítás, és a budapestiek újra birtokba vehetik az épületet, és ezzel a Városháza udvarának egy darabját is. [Frissítés: Az épület 2023 őszén nyílik meg.]