Emléktáblát avattak II. János Pál tiszteletére a Hősök terén

Huszonkét évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án a Hősök terén mutatott be ünnepi szentmisét boldog II. János Pál. Ennek tiszteletére a Fővárosi Önkormányzat a Szent István Alapítvány kezdeményezésére emléktáblát állított fel a tér Szépművészeti Múzeum előtti zöldfelületén. A táblát dr. Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg, az avatáson beszédet mondott Tarlós István főpolgármester.
 
„II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatása egy új korszak kezdetét jelképezte. Ha Szent István király idejében a magyarság belépett a keresztény Európa nagy családjába, 1991-ben az ország visszatért az európai népek eleven közösségébe” - mondta Erdő Péter. Az Esztergom-budapesti érsek rámutatott: „A sok nehézség, kudarc, gazdasági, társadalmi bizonytalanság, a születések további csökkenése, a képzett emberek és a fiatalok jelentős elvándorlása az új idők gondjait fejezik ki. De ahogyan nem hagyta el népünket az isteni gondviselés más nehéz időkben, úgy bízhatunk benne, hogy nem maradunk magunkra napjainkban sem, hanem Istenben bízva és az ő kegyelmével nézünk szembe az új idők embert próbáló kihívásaival" - fogalmazott. A bíboros felidézte: Boldog II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án a Hősök terén mondott szentmiséjében köszöntötte Magyarország állami vezetőit és az egybegyűlt vendégeket, és akkor megjegyezte, hogy "István király ezt az országot őseinknek és a magyarok minden nemzedékének építette". Utalt arra, hogy a pápa Szent István királyra vonatkoztatta Krisztus szavait a bölcs emberről, aki sziklára építette házát. Ez a szikla pedig maga Krisztus és az ő evangéliumának igazsága - folytatta - , amire Szent István alapozott, és ezért kell ma is hálát adni Istennek.
 
 
„A szeretet életté válik, és önmagát ajándékozza oda! - ez volt a legfőbb jelmondata és üzenete annak a szentmisének, amit 22 esztendeje, 1991 Szent István napján, itt a téren mutatott be II. János Pál pápa” – mondta Tarlós István. A főpolgármester utalt arra, hogy "amikor még érintetlenül állt a magyarországi laktanyákban a megszálló szovjet hadsereg fegyverarzenálja, az 1956-os forradalom mártírjainak temetésén, a Hősök terén egy fiatalember, Orbán Viktor a világot megdöbbentve arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ha lesz elég merszünk, akkor elérhetjük a szabadságot". Hozzátette: 1989-ben még csak remélte a társadalom, hogy ennyire közel van a szabadság, 1991-ben Szent István napján pedig azt sem tudhatták még, „hogy mennyi megpróbáltatás árán, régi és új nehézségek leküzdésével kell őriznünk szabadságunkat". Úgy fogalmazott: emléke köztünk marad, „munkál bennünk és egyre erősebben kell munkáljon akkor, mikor Európa, amely oly sokat köszönhet II. János Pálnak, egyre másra fordul el a kereszténységtől”. A főpolgármester üdvözölte, hogy a fővárosban már neveztek el teret II. János Pál pápáról, és hogy Budapest egyik kerületében szobra is áll. (Tarlós István teljes beszéde innen letölthető.)
 
A magyar és angol nyelvű emléktábla II. János Pál pápa magyarországi látogatásáról, valamint a Hősök terén 1991-ben általa celebrált szentmiséről emlékezik meg. A pápa címerének vésetét is tartalmazó mészkő tábla elhelyezésének pénzügyi fedezetét a Fővárosi Önkormányzat biztosította, a beruházói feladatokat a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria látta el.

Összefoglaló az avatásról

Hírek

RSS megtekintés