Az én Verdim, az én XIX. századom - vetélkedőt rendeztek budapesti középiskolásoknak

A Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programja keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály budapesti középiskolások részére kiírt - Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett - közös vetélkedője 2013. november 28-án a verseny döntőjével lezárult.

Az októberben nyílt interaktív kiállításon rendhagyó operakalauz formájában ismerkedhettek meg a kamaszok a szerző műveivel. A szöveges információk mellett kép- és videofelvételek tették élményszerűvé a találkozást Verdi zenéjével. Az operák világát a tizenévesek hozzájuk közel álló témák köré csoportosítva (szerelem, bosszú, gyűlölet, szülőkhöz való viszony, szabadság) fedezhették fel.

A megtekintett anyaghoz kapcsolódóan egy kérdéssor is készült, ennek megválaszolásával lehetett nevezni a további fordulóra. A megoldásokat 25 három fős csapat adta le 2013. november 16-ig, közülük a legjobb 6 jutott a vetélkedő döntőjébe.

A döntőben egy kitalált operaénekes, Mimi Leonti naplója alapján a romantika korához kapcsolódó történelmi, zenei, irodalmi, logikai és képzőművészeti játékokban mérték össze tudásukat a résztvevők.

Az első helyezett csapat az értékes könyvjutalmak mellett belépőjegyet kapott Verdi Aida című operájára, és Csavlek Etelka keramikus, énekművész kerámiáját vehette át. A legjobb három csapat 2014 nyarán részt vehet a szabadszállási művelődési élménytáborban, amelyet szintén a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében rendeznek meg.
 
Az estet a Magyar Állami Operaház művészeinek ünnepi koncertje zárta, melyen Verdi operák részletei hangzottak el.
 

A döntőbe jutott csapatok és helyezésük:

1. A három grácia (Madách Imre Gimnázium)
2. Gilda, Leonora és Violetta (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
3. VW 2000 (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium) 
4. Verdi trió (Járdányi Pál Zeneiskola)
4. Senoritas (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
5. Balassisok (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium)

A jó hangulatú vetélkedőn a középiskolások komoly szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot, és a koncerten személyesen is kapcsolatba kerülhettek az operairodalom remekműveivel.

Iskolán kívüli programok

A tehetségkutatóra egyénileg vagy csapatban négy versenykategóriában (tánc, ének-zene, vers- és prózamondás és egyéb) 97 középiskolás jelentkezett, közülük 73-an feleltek meg a jelentkezés feltételeinek.
Harmadik alkalommal rendezik meg 2014. március 31-én 10 órától a Budapesti Gyermekvédelmi Napot a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A rendezvény kiemelt programja a „Márciusban nefelejcs” elnevezésű kulturális és szabadidős programsorozatnak.
Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztálya az „Iskolakapun Kívüli Program” keretében felhívást tesz közzé Budapest öröm-bánat térképének elkészítésére.
A Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztálya az „Iskolakapun Kívüli Program” elnevezésű rendezvénysorozat keretében tehetségkutató versenyt hirdet 14-19 éves fővárosi középiskolásoknak.
A Madách gimnázium csapata nyerte a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által közösen rendezett Verdi-vetélkedőt.
2013. november 7-én, pénteken kezdődött el az Iskolakapun kívüli program keretében a BJC és a Fővárosi Önkormányzat közös szervezésű programsorozata, amely roma jazzmuzsikusokat állít fókuszba.
Egy város életében fontos tényező, hogy lakói miként viszonyulnak hozzá. Ennek tudatosítására a legalkalmasabbak a nevelési és oktatási intézmények, ezért is rendkívül jó ötlet a városismereti vetélkedő megszervezése – mondta Csomós Miklós.