Az én Verdim, az én XIX. századom - vetélkedőt rendeztek budapesti középiskolásoknak

A Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programja keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály budapesti középiskolások részére kiírt - Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett - közös vetélkedője 2013. november 28-án a verseny döntőjével lezárult.

Az októberben nyílt interaktív kiállításon rendhagyó operakalauz formájában ismerkedhettek meg a kamaszok a szerző műveivel. A szöveges információk mellett kép- és videofelvételek tették élményszerűvé a találkozást Verdi zenéjével. Az operák világát a tizenévesek hozzájuk közel álló témák köré csoportosítva (szerelem, bosszú, gyűlölet, szülőkhöz való viszony, szabadság) fedezhették fel.

A megtekintett anyaghoz kapcsolódóan egy kérdéssor is készült, ennek megválaszolásával lehetett nevezni a további fordulóra. A megoldásokat 25 három fős csapat adta le 2013. november 16-ig, közülük a legjobb 6 jutott a vetélkedő döntőjébe.

A döntőben egy kitalált operaénekes, Mimi Leonti naplója alapján a romantika korához kapcsolódó történelmi, zenei, irodalmi, logikai és képzőművészeti játékokban mérték össze tudásukat a résztvevők.

Az első helyezett csapat az értékes könyvjutalmak mellett belépőjegyet kapott Verdi Aida című operájára, és Csavlek Etelka keramikus, énekművész kerámiáját vehette át. A legjobb három csapat 2014 nyarán részt vehet a szabadszállási művelődési élménytáborban, amelyet szintén a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében rendeznek meg.
 
Az estet a Magyar Állami Operaház művészeinek ünnepi koncertje zárta, melyen Verdi operák részletei hangzottak el.
 

A döntőbe jutott csapatok és helyezésük:

1. A három grácia (Madách Imre Gimnázium)
2. Gilda, Leonora és Violetta (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
3. VW 2000 (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium) 
4. Verdi trió (Járdányi Pál Zeneiskola)
4. Senoritas (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
5. Balassisok (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium)

A jó hangulatú vetélkedőn a középiskolások komoly szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot, és a koncerten személyesen is kapcsolatba kerülhettek az operairodalom remekműveivel.

Iskolán kívüli programok

​Mintegy 250 fővárosi diák vett részt Szentes Tamás főpolgármester-helyettes kíséretében a Recski Emléktáborban az egykori fogvatartottak tiszteletére tartott megemlékezésen 2014. szeptember 20-án.
​Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából a Fővárosi Önkormányzata a fővárosi levéltár közreműködésével városismereti versenyt szervez budapesti középiskolásoknak. Nevezni október 2-ig lehet.
Mintegy félszáz gyerek vett részt szerdán azon a különleges és ingyenes bokszfoglalkozáson, amelyre olyan híres bajnokok is ellátogattak, mint Kótai Mihály, Bedák Zsolt, Dömsödi Renáta, Mihalik György és Sera Zoltán.
Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2014. június 30. és július 12. között két turnusban Művelődési Élménytábort szervezett Szabadszálláson az „Iskolakapun kívüli program” elnevezésű projekt keretében.
Az egészséges életmód jegyében ingyenes mozgásos és sportprogramokat kínálnak Budapest különböző helyszínein a vakáció két és fél hónapjában a szünidőt a városban töltő általános és középiskolásoknak.
​Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Osztálya az Iskolakapun Kívüli Program keretében ismét bemutatkozási lehetőséget biztosít az utca színpadán minden fiatal művésznek.
Hétfőn több mint háromszáz gyermeket láttak vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Budapesti Gyermekvédelmi Nap keretében.