Kihirdették a 2019-es Budapest Építészeti Nívódíj nyertesét

​Budapest Építészeti Nívódíj idei nyertese a régi budai városháza műemléki rekonstrukciója lett. A Városháza épületében a fejlesztő mindkét célja, az értékőrzés és értékteremtés is példás, követendő módon valósult meg.

A régi budai városháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégebbi és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. Az épület 160 éven át funkcionált városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt. Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek.

A pályázat kiemelt feladata volt, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. A Főváros célja volt, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja 2019 odaítélésével a legkiemelkedőbb alkotások és alkotók kapják meg a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot.

Az épület megújulásában fontos üzenetet hordoz: ÍGY IS LEHET. Igényesen, minden részletre kitérően, időtálló anyagokkal. Mindemellett a fő mondanivaló, hogy a történelem, így az építészettörténet sem áll meg, ezért első körben kötelességünk, hogy feltárjuk és megértsük a meglévő emlékeket. Új funkció esetén azonban jogunk van az épített anyagokat értelmezni, a különböző korok lenyomatait rendszerezni, hogy továbbra is egységes egészként, és ne véletlenszerű idézetként jelenjenek meg.

A tervezők jelen esetben a barokk időszakban kialakult állapotból indultak ki, és minden ettől eltérő időszakot ehhez képest, helyenként új kontextusban mutattak be. A kortárs kiegészítések nem tolakodók, viszont egyértelműsítik a friss beavatkozás területeit. A technika szinte észrevétlenül van jelen a házban, ami ilyen régi épület esetén komoly feladvány. A bútorok konzekvensen letisztult formában jelennek meg, több esetben rejtenek az épület működéséért felelős műszaki elemeket. (Építész felelős tervező: Szabó Levente DLA Generáltervező: Hetedik Műterem).

A Budapest Építészeti Nívódíj 2019 további díjazottjai:
 
Kiemelt dicséret
• Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytér – Bun Zoltán PhD
• Láng Művelődési Központ – Nagy Csaba, Pólus Károly

Dicséret
• Magyar Telekom és a T-System Hungary közös székháza – Tiba János †, Király Zoltán, Beczner Balázs, Matúz Melinda
• MOME Műhelyház, Műteremház, Médiaház – Csomay Zsófia, Németh Tamás
• Klapka Központ Szolgáltatóház – Marosi Miklós
• NEXON irodaépület és mélygarázs – Fernezelyi Gergely DLA
• Kastélydombi Luther-kápolna – Krizsán András DLA

 

Hírek

RSS megtekintés