A Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került a Sziklakórház Atombunker Múzeum

A Sziklakórház Atombunker Múzeum bejárata az I. kerületi Lovas utcában

A Sziklakórház ingatlana a magyar államtól, Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonába került és a továbbiakban a Sziklakórház Atombunker Múzeum a fővárosi múzeumok körében önálló, tematikus múzeumként működik tovább.

A Főváros a múzeum átvételével komoly értékkel gazdagodott, tulajdonképpen visszatérésről van szó, hiszen Budapest Székesfőváros hozta létre a múzeumot a második világháború idején sebészeti szükségkórházként, később pedig a Szent János Kórház telephelyeként tartották nyilván - mondta az átvétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes. Kitért rá, hogy a közszolgáltatási szerződés keretében a kedvezményes ingatlanhasználattal a Főváros abban akar segíteni, hogy az intézmény minél jobban tudjon a szakmai munkára koncentrálni. Kiemelte, hogy a múzeum az ötödik leglátogatottabb turistaattrakció, az egyik legnépszerűbb magyarországi múzeum.

 

Tatai Gábor igazgató arra emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt kezdték a munkát a hely megmentése érdekében. Rendezni kellett a múzeum tulajdonviszonyait, mivel korábban a magyar államé volt, de ez nem volt bejegyezve a telekkönyvbe. Miután átkerült a múzeum a Fővároshoz, közszolgáltatási szerződés keretében fog működni, és a budapesti kulturális élet aktív részese lesz – tette hozzá.

A Sziklakórház Atombunker Múzeumot a Szikla Múzeumi Közhasznú Alapítvány üzemelteti. A múzeum azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban - tudatta közleményben az intézmény.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum látogatószáma 2017-ben meghaladta a 168 ezer főt, számos elismerést érdemelt ki Magyarországon és külföldön egyaránt: 2014-ben a Pulszky Társaság különdíjában részesült, 2018-ban a magas szintű látogatóbarát szolgáltatásaiért, a szervezeti kultúra fejlesztésében elért eredményeiért kapott elismerést. 2014 és 2018-ban az intézményt az Év Európa Múzeuma díjra jelölték, míg 2017-ben hatodik alkalommal nyerte el a Tripadvisor turisztikai portál Kiválósági tanúsítványát.

A múzeum kiállításai azzal a céllal jönnek létre, hogy megismertessék Magyarország sorsfordító eseményeit, és segítsék megértetni a látogatókkal a béke értékét, valamint az aktivitás, cselekvés fontosságát. Ezzel a küldetéssel készült el többek között 2011-ben a Friedrich Born emlékszoba, 2016-ban a Budapest ostroma kiállítás, valamint a 2017-ben megnyitott, európai szinten is egyedülálló Atombomba kiállítás - írták a közleményben.​

Hírek

RSS megtekintés