Kigyúltak az adventi fények a fővárosban

Városháza park – csillagvarázs és fényfüzérek, adventi gyertya

December 3-án a Városháza parkban, az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása pillanatában felgyúltak az adventi fények a fővárosban az Andrássy úton, az Oktogonnál, a Liszt Ferenc téren, a Nagymező utcában, a Vörösmarty téren, a Váci utcában, az Erzsébet téren, a Batthyány és Clark Ádám téren. Az adventi koszorú első gyertyáját Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes gyújtotta meg. A karácsonyi fények a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében ez évtől kezdve nem éjfélkor, hanem reggel, a közvilágítás kikapcsolásával alszanak ki.

A díszítő elemek között egyedi gyártású, háromdimenziós díszek – úgynevezett „körszimmetrikus” motívumok – is vannak, amelyek Európa nagyvárosaiban is különlegességnek számítanak. A 72 darab „napvirág” fantázianevű, körszimmetrikus díszítőelem az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, az Operaház előtt és az Oktogonon látható. A karácsonyi motívumok közül a Vörösmarty téren a gömb alakú karácsonyfadíszeket imitáló, színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek. A többi helyszínen üstököspár-, csengettyűsfüggöny-, jégvirág-, csillagvarázs-, csillagszóró-motívumok, valamint a Batthyány tér és a Szent Anna templom nyugalmát vigyázó angyalkamotívumok díszítik a fővárost. Nappali látványuk is szép az organikus anyaghasználat és a finom formák miatt. A tervezésnél fontos szempont volt a környezetvédelem is, ezért a Vörösmarty téri fákra kis súlyú (fafonatból készült, alumíniumvázas) organikus díszek kerültek, amelyeket puha szövésű zsinórral erősítettek fel az ágakhoz.

Az Andrássy úti fákon több mint 17 km fényfüzér díszítésével „karácsonyi fényalagútban” közlekedhetnek az arra járók, a Városháza parkban pedig fényliget várja a budapestieket és a turistákat.

A fővárosi és a kerületi helyszíneken összességében mintegy 51 km fényfüzért és közel 1400 motívumot használtak fel a díszítéshez.

A hét fővárosi helyszínen a karácsonyi hangulatot mintegy félmillió fénypont biztosítja. A díszek többségének anyaga döntően újrahasznosítható (mind az alumínium váz, a fafonat és girlandháló, mind a ragasztóelemek), ezzel is csökkentve a főváros ökológiai lábnyomát. A modern kor követelményeinek megfelelően a fák és a kandeláberek díszítésére kizárólag energiatakarékos, prémium minőségű LED-es fényfüzéreket használtak fel, alacsony fogyasztással, nagyobb fényhasznosítással és fényerővel.

 A karácsonyi díszítő világítás beépített teljesítménye mindössze 52 kW, ami a korábbi évekhez képest további energia-, és ebből adódóan költségmegtakarítást eredményez. Annak ellenére, hogy ez évtől kezdve a karácsonyi díszvilágítás csak reggel kapcsol ki (a közvilágítással együtt), a Főváros által megrendelt helyszíneken a karácsonyi díszítő világítás áramdíja a teljes időszak alatt (december 3. - január 6.) alig nettó 2 M Ft-ot tesz ki.

A fővárosi karácsonyi díszítő világítás szerelési munkáit a BDK Kft. munkatársai végezték el, a közszolgáltatási szerződés alapján. A szakemberek főként éjszakai műszakban dolgoztak, hogy a karácsonyi felkészülés ne zavarja a város mindennapi forgalmát. Ezen túlmenően a társaság 17 fővárosi kerületben is végzi az önkormányzatok karácsonyi díszítését, e munkákat pályáztatás útján nyerte el. A fővárosi és a kerületi helyszíneken összességében mintegy 51 km fényfüzért és közel 1400 motívumot használtak fel a díszítéshez.

BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft.

Hírek

RSS megtekintés