Ünnepi fények nyomában – adventi séta Budapesten

Karácsony közeledtével, az adventi várakozás idején -  a BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft. munkatársai révén - újra ünnepi fénybe borul a főváros. A városközpont legdíszesebb helyszínei rövid sétával körbejárhatóak. A Városháza parki fényligetből elindulva az Operáig - érintve a Vörösmarty teret, az Erzsébet teret, a József Attila utcát, a Bazilikát és az Andrássy utat - mindössze két kilométer hosszú a hangulatos adventi séta.

A Városháza parkban idén is megrendezik a téli fesztivált és karácsonyi vásárt, melynek keretében az állandó árusok kínálata mellett az adventi hétvégéken különböző programokkal várják a látogatókat. Advent első vasárnapján ünnepélyes gyertyagyújtásra kerül sor, amellyel egy időben villannak fel Budapest-szerte a karácsonyi fények. Az ünnepélyes megnyitón, november 27-én 17.00 órakor, Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes gyújtja meg az első adventi gyertyát, ami jeladás Budapest karácsonyi díszvilágításának elindításához.

A Városháza parkból a Deák Ferenc utcán végigsétálva lehet eljutni a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárra, ami Európa 10 legszebb vásárának egyike.

A Vörösmarty téren kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják az érdeklődőket. Kizárólag kézműves termékekkel találkozhat a vásárló; a kiállítókat szakmai zsűri választja ki szigorú minőségi követelmények alapján. A magas színvonalú gasztronómiát hagyományos és újragondolt karácsonyi ételek és italok: szálkamentes halászlé, faszénen sült pisztráng, egész malac sütve, kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal, és lúdmáj kolbász képviselik.

A vásári forgatagból megtekinthető a Váci utca, ahol az utca felett ragyogó csillagok hangulatos fényei is megpillanthatók.

A Vörösmarty térről az Erzsébet téren áthaladva az Október 6. utcán vagy a Sas utcán át érhető el a szintén nagyon népszerű Szent István téri Advent kirakodóvásár, amelyet a Bazilika, a belváros fő találkozási pontja előtt rendeznek meg. A 14 év alatti gyermekeket minden nap ingyenes korcsolyapálya várja, korcsolya is bérelhető, hétvégenként pedig ingyenes korcsolyaoktatáson is részt vehetnek a kicsik. A Bazilika homlokzata sötétedés után minden nap pompás fényárba borul, Közép-Európa egyik legnagyobb 3D-s fényjátékát bemutatva. A téren kulturális programsorozattal, kézműves foglalkozásokkal és meglepetés koncertekkel is várják az ide látogatókat.

Az Andrássy úton tovább sétálva, varázslatos fényalagútban lehet eljutni a gyönyörűen kivilágított Operához, ahol december 1-je és 30-a között ismét megrendezik a Diótörő fesztivált. Minden eddiginél több, 26 előadással készül a Magyar Nemzeti Balett Csajkovszkij mesterművéből. A fesztivált advent első vasárnapján a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának hagyományos koncertje nyitja meg, amit vásári forgatag, kóruskoncertek és adománygyűjtés is kísér.

Az Operánál a kisföldalattira szállva lehet eljutni a városligeti műjégpályára, ahol igazi adventi programként a Vajdahunyad vára előtt korcsolyázhatnak a látogatók, vagy akár vissza is térhetnek a kiindulóponthoz, a Városháza parkba.

Kellemes időtöltést kívánunk!

BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ​

Kapcsolódó cikk

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a megnyitó után a Vörösmarty téren 2016. november 11-én
Kézműves termékekkel és minőségi gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket péntektől a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren.

Hírek

RSS megtekintés