Montréalba látogatott Tarlós István főpolgármester

Tarlós István főpolgármester (j) és Denis Coderre montréali főpolgármester a kétoldalú találkozó után

​​​​​​​​​​Tarlós István a fővendége a kanadai Montréalban rendezett, szombatig tartó Magyar Hétnek. Budapest főpolgármestere tárgyalásokat folytatott Denis Coderre montréali főpolgármesterrel. A két város közötti együttműködési megállapodást jövőre írhatják alá Budapesten. 
 
A találkozón a főpolgármesterek megerősítették szándékukat az együttműködés kialakítására a kultúra, a turizmus, a sport, a városfejlesztés, a városi közlekedés fejlesztése, valamint a környezetvédelem területén. Megállapodtak abban, hogy a kétoldalú tapasztalatcserét kibővítik a nemzetközi szervezeteken belüli multilaterális együttműködéssel is.

Tarlós István Budapestre invitálta montréali partnerét 2017-re, amikor sor kerülhet a két város közötti együttműködési megállapodás aláírására. Denis Coderre pedig meghívta Budapest főpolgármesterét, hogy jövőre vegyen részt a Montréal alapításának 375. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.
 
A kétoldalú találkozót követően a főpolgármesterek a helyi magyarság jelenlétében felavatták az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült emléktáblát. Az emléktábla Montréal város ajándéka, szimbolikus helyet teremt a magyarok részére, ahol minden évben összegyűlhetnek az emlékezésre, a tisztelet és a köszönet kifejezésére. (Kanada 1956-ban 37 000 magyar menekültet fogadott be, a magyarok nagy része Montréalba érkezett, ez idáig ez volt az egyetlen kanadai nagyváros, ahol nem volt '56-os emlékmű.)
 
Tarlós István és Denis Coderre együtt nyitották meg a montréali Magyar Hetet, amely kedden kezdődött és szombatig tart. Budapest főpolgármestere beszédében köszönetet mondott a rendezvény támogatásáért Denis Coderre-nek, aki a magyar kulturális hét egyik ötletgazdája is volt. „A magyar nemzet mindmáig hálásan gondol vissza arra, hogy Kanada az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után a kommunista megtorlás elől menekülő honfitársaink tízezreit fogadta be" – jelentette ki Tarlós István. Hangsúlyozta: Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket. „Budapest – határoktól függetlenül – minden magyar fővárosa" – emelte ki. 


 
A Magyar Hét programjai a Fővárosi Önkormányzat és Magyarország Ottawai Nagykövetsége támogatásával valósulnak meg. A hét nyitóprogramja a Liszt Ferenc Kamarazenekar komolyzenei koncertje volt, a hét során megtekinthető volt Kaiser Ottó Budapest fotókiállítása. A Magyar Hét keretében a Montréali Kereskedelmi Kamara és Magyarország Ottawai Nagykövetsége üzleti fórumot szervezett, amelyen a Fővárosi Önkormányzat képviseletében felszólalt Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Tarlós István hivatalos látogatásán részt vett az 1956-os forradalom 60. évfordulójára rendezett kiállítás megnyitóján a Montreali Magyar Otthonban, továbbá a magyar turisztikai gasztronómiai promóciós rendezvényen, valamint Denis Coderre főpolgármester meghívására a Montreal Globális Szociális Gazdasági Fórum megnyitó plenáris ülésén.

​(Az alsó képen - balról jobbra - Ódor Bálint, Magyarország ottawai nagykövete, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Denis Coderre, Montréal főpolgármestere és Szentmihályi Gulya, Magyarország montréali tiszteletbeli konzulja látható. A fotót Sinka László készítette.)

Hírek

RSS megtekintés