Bemutatták a budapesti olimpiai pályázat logóját

Tarlós István főpolgármester (j), Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (b1) és Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse (b2) a budapesti olimpiai pályázat logójával

​​​Bemutatták a Gellért-hegyen a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját. Az ünnepélyes eseményen többek között Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja leplezte le a nyílt pályázat útján kiválasztott logót.

A budapesti pályázat emblémájának meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai ötkarika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem "újraértelmezve" jelenik meg. A szimbólum a frissebb, fiatalosabb, kreatívabb olimpia koncepciójára kíván utalni. A logót egy fiatalokból álló designstúdió, a Graphasel tervezte, munkájukat közel 200 pályázat közül választotta ki a szakmai zsűri.

​​

Az olimpia közös ügyünk lehet, amelyért összefoghatnánk, küzdhetnénk. Hasonló élmény lehetne 1956-hoz, amikor a magyar társadalom félretette az ellentéteket, és egy nagy cél érdekében cselekedett

Az olimpia, a sport és a szabadság olyan hívószavak, amelyek összeköthetik nemzetünk minden tagját. Az olimpia közös ügyünk lehet, amelyért összefoghatnánk, küzdhetnénk. Hasonló élmény lehetne 1956-hoz, amikor a magyar társadalom félretette az ellentéteket, és egy nagy cél érdekében cselekedett – mondta az eseményen Tarlós István, főpolgármester.

Hozzátette: Budapest a térséget nézve kiemelkedően fejlődik, sokszínű fővárosa a magyarságnak, amelyben a sportnak kitüntetett szerepe van. 2015-ben egy budapesti stadiont választottak a világ legjobbjának, számos Európa- és világbajnokságot rendeztek és fognak rendezni itt, ilyen, nagy reményeket keltő esemény lesz a 2017-es vizes vb is, amelynek előkészületei rendkívül jó ütemben zajlanak.

A főpolgármester kiemelte: Budapest esetében mind az úszó vb, mind az olimpia helyszínei tökéletesen kapcsolódnának a város épített és természeti adottságaihoz: a Duna mint a fővárost és térségét összekötő ütőér, az olimpia egyik fő színpada lenne, egyedülálló atmoszférát teremtve a világ legrangosabb sporteseményének.

Tarlós István hangsúlyozta: az olimpiai megvalósításával és a sportlétesítmények utóhasznosításával mind az olimpiai család, mind Magyarország – de főként Budapest – számára értékes és fenntartható örökséget teremtünk. A város- és sportinfrastruktúra fejlesztésén túl az olimpia élénkíti a magyar gazdaságot, munkahelyeket teremt, elősegíti az egészséges és sportos életmód terjedését, garantálja Budapest és az ország hosszú távú fejlődését. Egy városvezetőnek kétszeresen kell örülnie: a sportsikernek és várospropagandának, másrészt az ottmaradó, új fejlesztéseknek – tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy 2014-ben az Agenda 2020 új lehetőséget teremtett a közepes városoknak is. „Ne tegyünk nevetségesen elhamarkodott nyilatkozatokat, idő előttiek a túlzó politikai kardozások. Ma nincs az olimpia rendezési joga a zsebünkben, de hinnünk kell a sikerben és dolgoznunk kell érte, szerényen, de elszántan” – jelentette ki. Összefogást sürgetett, és hangsúlyozta: Budapest csak nyerhet, már a pályázattal is.

Kapcsolódó cikkek

Tarlós István főpolgármester az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián
​- Budapest nagy nyertese lehet az olimpiai játékoknak - mondta Tarlós István főpolgármester egy, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián szerdán.
Látványterv a budapesti olimpia tervezett központi helyszínéről
Elfogadták a 2024. évi, tervezett budapesti olimpia mestertervét, amely a világverseny helyszíneit is meghatározza. Határozatban mondta ki a közgyűlés, hogy a továbbiakban nem tudja biztosítani államtól átvett feladatként az agglomerációs közösségi közlekedést, mivel az állam nem ad forrást a feladatra.

Hírek

RSS megtekintés