Tarlós: az olimpia lehet a 2020 utáni gazdasági fejlődés húzóágazata

Tarlós István főpolgármester az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián

​​​​​​​- Budapest nagy nyertese lehet az olimpiai játékoknak, hiszen heteken át megmutathatjuk magunkat a világnak, ami fejlesztés pedig az olimpiára épül, az itt is marad - mondta Tarlós István főpolgármester az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián szerdán. A rendezvényen, amelyen a Budapest2024 Olimpiai és Paralimpiai Játékok megrendezésére benyújtott pályázat gazdasági hatásait ismertették, beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse.

- Budapest a térséget nézve kiemelkedően fejlődik, növekvő elismertségű központja az országnak és a magyarságnak, és ebben a sportnak is fontos szerepe van. Számos Európa- és világbajnokság helyszíne volt a közelmúltban Budapest, és több nagy sportesemény előkészítése zajlik jelenleg is. Ilyen nagy reményeket keltő rendezvény a 2017-es FINA vizes vb is, amelynek műszaki előkészületei is jó ütemben haladnak, elismerés illeti érte Fürjes Balázs kormánybiztos urat - mondta Tarlós István. Hangsúlyozta: legyen szó a 4-es metró projekt befejezéséről, a 3-as metró felújításáról, az 1-es villamos meghosszabbításáról, a budai fonódó villamoshálózat kiépítéséről, az elöregedett buszok, villamosok, trolik cseréjéről, a Széll Kálmán tér teljes megújításáról, vagy a Duna partok rendezéséről, a Fővárosi Önkormányzat - a kormány segítő közreműködésével - a fővárost érintő fejlesztések első számú alakítója.

​​

A főpolgármester kiemelte: az olimpia megvalósításával és a sportlétesítmények utóhasznosításával Magyarország számára értékes és fenntartható örökség jöhet létre. Az olimpia élénkíti a gazdaságot, új munkahelyeket teremt, elősegíti az egészséges és sportos életmód terjedését, és nem utolsósorban a 2020 utáni gazdasági fejlődés „húzóágazata” is lehet, garantálva elsősorban Budapest, de az ország hosszú távú fejlődését is. Hozzátette: a lakosság egyre nagyobb része, egyre több szervezet és döntéshozó áll a megvalósítás mellé.

Szijjártó Péter kifejtette: ha Magyarországon rendeznék a játékokat, mintegy százezer új munkahely jönne létre, 3,7 milliárd euró bevételt hozna az országnak az olimpia és 0,3 százalékponttal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez, valamint az eddigi turisztikai rekordokat is sikerülhet megdönteni. Kitért arra, hogy a versenyre való benevezés is komoly büszkeségre ad okot, mivel Budapest Rómával, Párizzsal és Los Angelesszel veheti fel a versenyt, ahol már összesen öt olimpiát rendeztek. Kiemelte: a magyar kormány, mivel nemzeti ügyről van szó, a legteljesebb körű támogatást és hátteret biztosítja az olimpiai pályázatnak.

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse elmondta: meggyőződése, hogy az olimpiai játékok nyomán megnyíló új munkalehetőségek miatt nagyon sok, ma külföldön élő magyar visszatérne az országba, és itthon kamatoztatná nyelvtudását, szakértelmét. - Az olimpia számos gazdasági előnnyel járna, a megnövekedett globális figyelem által több pénz áramlik a gazdaságba, több befektető és turista választhatja majd az országot - sorolta.    

Kitért arra, hogy a NOB Agenda 2020 reformprogramja lehetővé teszi, hogy a közepes méretű nagyvárosok is tudjanak játékokat rendezni, így kiszélesedett a nevezők köre. Hangsúlyozta: ésszerűbb, olcsóbb, fenntarthatóbb, megtérülőbb olimpiák irányába mozdult el a NOB, és ebbe a koncepcióba Budapest tökéletesen beleillik. 

A kongresszuson bemutatták az olimpiai pályázatot és a tervezett olimpiai helyszíneket, illetve tájékoztatót tartottak arról, hogyan illeszkedik a Budapest2024 az országfejlesztési koncepcióba, és hogyan hat ez Magyarország versenyképességére.

Hírek

RSS megtekintés