Térképen az új, egységes parkolási rendszer övezetei

​​​
A korábbi bonyolult, átláthatatlan, összesen 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, 4 zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezetett be a Fővárosi Önkormányzat. Az egységes rendszer célja, hogy az autóval közlekedők könnyen értelmezhető zónarendszert használhassanak, az egységes rendszerhez megújuló információs rendszer is tartozik​. Az új zónarendszerhez illeszkedő új díjazás a közterületi parkolóhelyek esetében az autók gyorsabb cserélődését, így a parkolóhelyek jobb kihasználását célozza.


A korábbi rendszer

A korábbi budapesti parkolási rendszer átláthatatlan és nehezen követhető volt, ami komoly hátrány az autóval közlekedők számára. A különböző parkolási díjak, üzemidők és időtartam-korlátozások, valamint egyéb kiegészítő szabályok alapján 27 különböző zónatípus létezett, ami követhetetlen és nehezen értelmezhető volt.

Az utcákon található parkolási tájékoztató táblák sem voltak egységesek, ezek kialakítása és információs tartalma is kerületről kerületre változott. A korábbi szabályozás nem ösztönöte kellően a közterületi parkolóhelyeken az autók gyorsabb cserélődését, így nehezebb volt parkolóhelyet találni az utcákon, miközben a városban elérhető mélygarázsok kapacitása sokszor kihasználatlan.


​Az új rendszer

Az új, egységes parkolási rendszer a korábbi 27 zónatípus egységesítésével 4 könnyen átlátható és értelmezhető zónát hoz létre. A négy zónában egyértel​műen szabályozva vannak a parkolási árak, az üzemidők és az időtartam-korlátozások. Az új zónák közötti határokról a kerületek javaslata alapján döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A megújuló rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit, így könnyebben használhatóvá és gyorsabban felismerhetővé teszik a rendszert az autóval közlekedők számára.

Parkolási zóna tábla és új információs tábla

Az új, egységes parkolási rendszerhez illeszkedő parkolási díjak, valamint a három órás időtartam-korlátozás kiterjesztése a közterületi parkolóhelyek gyorsabb cserélődését ösztönzik. Ezzel elérhető, hogy az utcai parkolóhelyek elsősorban a gyors, rövid időtartamú parkolási igényeket szolgálják, így javítva ezeknek a parkolóhelyeknek a hatékonyságát.

Az új parkolási rendszer a Fővárosi Közgyűlés támogató döntését követően 2022. szeptember 5-én lépett életbe.


Térképen​ az új parkolási zónák

Az új rendszerben az alábbi zónák jönnek létre:
  • A zóna: 600 forint, 8.00-22.00, max 3 óra
  • B zóna: 450 forint, 8.00-20.00, max 3 óra
  • C zóna: 300 forint, 8.00-18.00, max 3 óra
  • D zóna: 200 forint, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül
Új információs táblák



Nagyobb méretért kattintson a térképre!


Gyakran ismételt kérdésekre ide kattintva, a BKK oldalán kaphat választ.​


Az új parkolási rendelet szerint kialakítható zónákat bemutató térkép ide kattintva tölthető le (8 MB).​​