Megújul a pesti rakpart és környezete a XIII. kerületben

​A BERUHÁZÁS ELŐZMÉNYE ÉS CÉLJA

Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójával összhangban, a pesti Duna-part mentén gyalogossétány és kerékpárút épül a Parlament és a Rákos-patak között, továbbá megtörténik a szomszédos területek rendezése is. Mindez biztosítani fogja a közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a XIII. kerület és a Belváros között. A kivitelezés már elkezdődött, 2017 tavaszáig a Margit híd és az Árpád híd közötti, XIII. kerületi ún. déli partszakasz rendezése történik meg. A Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz megújítására a 2017-es budapesti vizes vb után kerül sor.

Budapest Főváros Önkormányzatának céljai között szerepel a budapesti rakpartok komplex közterületi megújítása, a Duna-partok élhetőségének javítása. Számos megvalósult európai példa alapján egyértelmű, hogy a folyópartok vonzereje a városi életminőség javulását és a gazdasági növekedést is segíti. A megújuló partszakaszt várhatóan a budapestiek széles köre fogja örömmel használni, a kerékpáros fiataloktól a Duna-parti sétára vágyó idősebb korosztályig, továbbá a vizes vb ideje alatt idelátogató turisták számára is kellemes meglepetést jelent majd. 

A BERUHÁZÁS FŐ ELEMEI

A pesti alsó rakpart megújítása két szakaszban történik:

  1. Az északi szakasz, mely a Moszkva sétány nevet kapja, a Dráva utca és Népfürdő utca csomópontja, illetve az Árpád híd között fog húzódni, ahol a fejlesztésnek köszönhetően egy 7 méter széles (4 méter széles gyalogos felület, 2x1,25 méter széles kerékpárút, 0,5 méter széles berendezési sávval elválasztott) gyalog- és kerékpárút kerül kialakításra, illetve a sétány melletti területek rendezése is megtörténik. Az északi szakasz kivitelezése 2016 októberében elkezdődött és 2017 tavaszáig tart.

  2. A déli szakaszon, a Dráva utca és a Margit híd között egy jellemzően 6 méter széles díszburkolatú sétány épül a gyalogosok számára, új köztéri elemekkel, valamint a gyalogosok felső rakpartra jutását megkönnyítő új átvezetésekkel. A sétány melletti útpálya jellemző kialakítása 3,5 méter szélességben 2x1 forgalmi sáv, a Duna oldalán 3 méter széles parkolási felülettel, a támfal oldalán pedig 3 méter széles szervizsávval, 45 fokos parkolási lehetőséggel. A déli szakasz kivitelezési munkálatainak 2017. január második hetében megkezdődtek.

LÁTVÁNYTERVEK

KÉPEK A BERUHÁZÁSRÓL

Aktuális hírek

A rakpart déli szakaszának munkaterületén 2017.05.31-én az alábbi munkavégzés folyik:
- végleges forgalomtechnikai elemek kihelyezésének és útburkolati jelek felfestésének befejezése
- sétány vonalában különleges burkolat elhelyezési munkáinak befejezése
- járda, öntöttaszfalt-burkolatú járda kivitelezési munkáinak befejezése
- területrendezési munkák végzése; a munkaterület átadás-átvételi előkészületi munkáinak befejezése

Forgalomkorlátozás 2017. májusig

Az északi szakasz munkái nem zavarják a forgalmat.
A déli szakasz kivitelezési munkái miatt 2017. januárjától a pesti alsó rakpart a Dráva utca és a Margit híd között egyelőre továbbra is 1 sávban, északi irányból járható, azonban megállni, várakozni már nem lehet ezen a szakaszon január 12-től.
A felső rakparton (Újpesti rakpart) az Ipoly utca és a Gogol utca között, a Szent István parknál, valamint a Jászai Mari tér és a Katona József utca sarkán a jelenlegi két forgalmi sáv egy sávra szűkül.
Az előzetes tervek szerint 2017. február végétől május végéig az alsó rakpart teljes lezárására kerül sor, a kétirányú forgalom a felső rakpartra lesz terelve. Az időjárási körülmények függvényében, munkaszervezési okokból az alsó rakpart zárására hamarabb is sor kerülhet.
A pesti rakpartfejlesztési munkálatok a terveknek megfelelően újabb fázisukba érkeznek: a kivitelezés utolsó fázisában, 2017. február 27. – május 31. között a Carl Lutz rakpart ideiglenesen lezárásra kerül, ez idő alatt átmeneti forgalomterelések lépnek érvénybe.

Kapcsolódó beruházások

A 2017-es vizes világbajnokság központi helyszíne a Margitsziget, valamint a Dagály fürdő és annak környezete, az ahhoz vezető főközlekedési útvonalak. A vb-hez kapcsolódó létesítményfejlesztések részeként valósulnak meg többek között az alábbi projektelemek: Főkert munkái a Margitszigeten; a Margitsziget csatornázása, a Dráva utca – Népfürdő utca csomópontjának átépítése és a Dráva utca felújítása.

Kapcsolat

További információ a beruházással kapcsolatban: rakpart@enviroduna.hu