Megkapták a típusengedély az M3-as metró felújított kocsijai

Megkapták szerdán a típusengedélyt az M3-as metró felújított kocsijai – mondta a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában szerdán Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: most már bizonyos, hogy tavasztól sorozatban érkeznek a felújított szerelvények.

A 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása várhatóan májusban-júniusban kezdődhet meg – közölte a főpolgármester csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában. Most már kiviteli tervekre írták ki a tendereket, és így "valós vagy vélt árfelhajtó kockázatokat nem árazhatnak be az ajánlattevők, mint az engedélyezési terveknél" – mutatott rá.

Mint mondta, nagyon sokat fog mondani az, hogy amikor a pályázók kérdéseket tehetnek fel a tenderekkel kapcsolatban, mennyi és milyen kérdés érkezik majd. Ha 15-30 értelmes kérdés lesz, akkor "nem kell időhúzást feltételezni" – mondta Tarlós István. Megjegyezte, legutóbb azért nem lehetett dönteni a tenderek kérdésében, mert a kormánnyal kötött támogatási szerződésben meghatározott felső limitet a beérkezett ajánlatok 34 milliárd forinttal túllépték.  A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy ez nem ismétlődik meg, és "május-júniusban de facto az infrastruktúrafelújítás is megkezdődhet".

Tarlós István kitért arra is, a 3-as metró életveszélyességéről szóló állítások a szakvélemények szerint nélkülözik az igazságot. Az ezzel való riogatás több mint lelkiismeretlenség – tette hozzá.

A főváros az állammal együttműködve polgári peres eljárásokat indítana, ha a 4-es metró beruházásához kapcsolódó európai uniós támogatásokból pénzt kellene visszafizetni – helyezte kilátásba a főpolgármester, hozzátéve, nincs még olyan uniós döntés, amely visszafizetési kötelezettségről szólna.

Tarlós István azt mondta, ha komoly uniós büntetés lesz, akkor a kormány és a városvezetés polgári peres eljárás keretében meg fogja találni azokat a cégeket és személyeket, akik 2010 előtt a várost és az államot ilyen helyzetbe hozták. A főpolgármester elmondta azt is: úgy tudják, az Alstom-metrókocsik 2006-os közbeszerzése kapcsán folyó ügyészségi eljárásban három gyanúsított van.

Kapcsolódó cikk

Az első felújított metrószerelvény prototípusának eleje az M3 Kőér utcai járműtelephelyén
A Kőér utcai járműtelephelyén bemutatták a felújítással egybekötött korszerűsítésen átesett első, hat kocsiból álló prototípusszerelvényt a sajtó képviselőinek. A prototípus garantált élettartama 30 év, a tervek szerint az első szerelvény várhatóan 2017. márciusában állhat forgalomba.