FKF: jelenleg nem állnak fenn a bejelentett sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei

​A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 társaságunknál működő alapszervezete 2017. február 10-én közölte a munkáltatóval a 2016–2018. évekre vonatkozó konkrét béremelési követelését. Ezzel egyidejűleg tájékoztatta a munkavállalókat és a munkáltatót arról, hogy – béremelési követelésének elérése érdekében – 2017. február 20-án műszakkezdéstől 18:00 óráig tartóan, valamint 2017. február 27-én műszakkezdéstől határozatlan időtartamú sztrájkot tervez.

Az FKF Nonprofit Zrt. a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, ezért a munkáltatónál csak akkor kezdhető meg és tartható jogszerű sztrájk, ha a „még elégséges szolgáltatás" mértékéről és feltételeiről a szakszervezet és a munkáltató még a sztrájk megkezdése előtt megállapodnak, vagy ha ennek hiányában a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit a bíróság jogerős döntése megállapította.

A szakszervezet által a fenti két időszakra bejelentett sztrájk vonatkozásában a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről a felek között nincs megállapodás, és ezzel kapcsolatban még elsőfokú bírósági döntés sem áll rendelkezésre. Mivel az elsőfokú bírósági döntéssel szemben, annak közlésétől számított öt napon belül a fellebbezés lehetősége is nyitva áll, ezért a fenti két időszakra bejelentett sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei jelen pillanatban még nem állnak fenn.          
 

Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság