Megújult a Centrál Színház fogadótere

A Centrál Színház felújított előcsarnoka

​​Átadták csütörtökön a Centrál Színház megújult előterét: a budapesti színház októbertől teljesen átépített, modern előcsarnokkal fogadja nézőit. A megnyitón beszédet mondott Tarlós István főpolgármester.

​​

A Centrál Színház sikere jelentősen hozzájárul Budapest színházi életének felíveléséhez, ami ma már európai szinten is kiemelkedő – hangsúlyozta Tarlós István. Hozzátette: csaknem 50 éve nem történt nagyobb felújítás az épületben, így ideje volt az átalakításnak. A főpolgármester ígéretet tett arra, hogy hamar befejeződik a jelenleg még fővárosi fenntartású színház magánosítása, hiszen – mint mondta – Puskás Tamás igazgató és társulata kezdeményezése láthatólag sikerre vezet.

A felújítás, amelynek keretében az előtér mellett az öltözők és a szervezésnek helyet adó épületrész is megújult, saját erőből, 170 millió forintból valósult meg – mondta Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója.

 

A főpolgármester megnyitón elmondott beszéde alább olvasható:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszöntöm Önöket a megújult Centrál Színházban. A csaknem 120 éves intézmény – bár mindig szórakoztatás folyt a falai között, eredetileg mulató, aztán 1918-tól színház volt – az alapításától kezdve több nevet viselt: a Folies Caprice – amely igazi orfeumként működött, Forgács Rózsi Kamara Színháza, Kis Komédia, majd a Thália Társaság működött itt, hívták Új Színháznak, Pesti Színháznak, a Vígszínház kamaraszínházának, Vidám Színháznak, majd Vidám Színpadnak. 1968 és 1970 között volt az épület legutolsó teljes felújítása és átépítése, 2008 óta pedig a Centrál Színház társulata működik itt.

Az intézmény már a nevével is meghatározta és meghatározza művészetének irányát: nem ad otthont sem az olcsó szórakoztatásnak, sem a nehezen befogadható, sokszor cél nélküli kísérletezgetésnek. Nemcsak Shakespeare-darabok, hanem olyan modern drámák is repertoáron vannak, mint Nem félünk a farkastól, vagy olyan nagy nevettetők művei, mint Neil Simon, Michael Frayn, vagy Woody Allen. A legutóbbi színmű, amely nagy sikerrel zajlik, George Bernard Shaw Pygmalionjából készült Oscar-díjas My Fair Lady-je Puskás tamás rendezésében, amelyet a közönség szeptember 30-a óta láthat a színpadon.

Elmondható, hogy a Centrál Színház sikere jelentősen hozzájárul a fővárosi színház élet felíveléséhez. ami európai szinten is kiemelkedő: a kontinensen alig van metropolisz, ahol évente 10 ezernél több előadást tartanak. Budapest kulturális kínálata rendkívül sokszínű, a fővárosi közművelődési intézmények látogatottsága magasan kiemelkedik az országos átlagot nézve.

2010 óta – a korábbi visszaesést, stagnálást követően – folyamatosan emelkedik a színházat látogatók száma Budapesten. A KSH-t alapul véve: 2010-ben 2,5 millió, 2013-ban 3,4 millió, 2015-ben pedig csaknem 4 millió 400 ezer vendége volt a fővárosi intézményeknek.

De nem csak gazdasági okai lehetnek annak, hogy egyre többen járnak színházba. A fővárosi kultúrintézmények évről évre egyre színesebb kínálattal várják közönségüket, ezzel sikeres alternatívát kínálnak az olcsó szórakoztatási formákkal szemben.

Tisztelt Jelenlévők, tisztelt Színházi Szakemberek!

Puskás Tamás és társulatának érdeme elévülhetetlen, ami az új modell sikerre vitelét, és a minőségi szórakoztatást illeti. Önök valódi tartalmat, elgondolkodtató élethelyzeteket mutatnak be, így a közönség kellemes érzésekkel, lélekben gazdagodva távozik az előadások után, ami a való életben is hasznára válhat, kapaszkodót adhat sokaknak. Ez teszi igazán fontossá az Önök munkáját, és egyben felelősséget is helyez az Önök vállukra.

Azonban legyen bármilyen színvonalas egy rendezés, magával ragadó a színészek játéka, hiányérzet marad, ha a közönség nem érezheti otthon magát a színházban. Ezért fontos mérföldkő a nemrég befejeződött felújítás, amely révén az intézmény előcsarnoka is modern külsőt kapott.

Csaknem 50 éve nem történt nagyobb átépítés, ideje volt egy nagyobb fazonátalakításnak. Mindenki számára egyértelműen látszik, a mostani felújítással a mai elvárásoknak megfelelő, korszerű közösségi tér fogja várni a nézőket, és mindezt a színház új fenntartója és társulata a saját erejéből valósította meg.

Az elkövetkezendő évadokhoz sok sikert, nézőszám rekordokat, jó munkát kívánok!

Hírek

RSS megtekintés