„Stroke - Ne késlekedj” – felvilágosító kampány a szélütés megelőzése és hatékony kezelése érdekében

2013. április 19-én a Madách Színházban zárult a „Stroke - Ne késlekedj” kampány, melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire és az időfaktor jelentőségére. A kampányhoz közismert személyek és politikusok is csatlakoztak.

A kampány roadshow-ja során az ország több neves színházában a művészek különböző szűrővizsgálatokon vettek részt, ezzel is megtéve az első lépést egy egészségesebb élet felé. A vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen valamint, nyaki ultrahang vizsgálaton való részvétellel követendő példát állítottak.

A kampány támogatói arra kértek mindenkit, hogy vegyék igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válasszák az egészségesebb életvitelt, mozogjanak többet, táplálkozzanak egészségesen, járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek, így a szélütés okozta tragédiák. A kampánykörút évadzáró állomása a budapesti Madách Színház volt.

A kampányról, amely a Magyar Stroke Társaság kezdeményezésére, többek között a kormányzat, a főváros, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a színházak közreműködésével két évvel ezelőtt indult, pénteken tartottak sajtótájékoztatót a fővárosi Madách Színházban.

A társaság elnöke, Bereczki Dániel közölte: a szélütés, azaz az agyi érkatasztrófa nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is az egyik leggyakoribb halálok. Hozzátette, hogy Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak stroke-ot, és 13 ezren halnak meg annak következtében. Kiemelte: fontos a megelőzés, a kockázati tényezők - magas vérnyomás, elhízás, dohányzás, cukorbetegség, szívritmuszavar - kezelése, ám ha mégis szélütést kap valaki, tudni kell felismerni a tüneteket. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az egyik oldali végtag gyengesége, zsibbadása, a száj félrehúzódása, a beszéd elakadása, zavara, az egyensúly- és látászavar - sorolta Bereczki Dániel. A társaság elnöke elmondta: a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen minél hamarabb kezdik el a beteg kezelését az orvosok, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Hangsúlyozta, mindössze három-négy óra áll rendelkezésre az eredményes beavatkozásra, ha ennél több idő telik el a kezelésig, a szélütés maradandó károsodást okozhat.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében Prof. Dr. Huszár András, az Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály vezetője elmondta: a tavaly elindított fővárosi népegészségügyi program a lakosság egészségének megőrzésére, a betegségek megelőzésére koncentrál, és ebben számítanak a kerületek együttműködésére is. Hozzátette, a főváros nemcsak az itt, hanem az agglomerációban élők állapotáért is felelős.
 
Magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu weboldalra, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj közösségi oldalra.
 
(forrás: Magyar Stroke Társaság, MTI)

Hírek

RSS megtekintés