Újabb felújított épületet adtak át Ferencvárosban

Újabb épületet, azaz tizennégy felújított lakást adott át február 23-án Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes és Bácskai János Ferencváros polgármestere. A Thaly Kálmán utcában levő, korábban összkomfort nélküli lakóingatlan a Fővárosi Önkormányzat támogatásával a Ferencvárosi rehabilitáció részeként újult meg, mintegy 291 millió forintból.

 
 
A korábban tizenkét lakásból álló épületet korhű módon újították fel, továbbá az összkomfortosításon túl két lakást alakítottak ki a munkálatok során. Mint ahogy Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes elmondta: a fővárosi önkormányzat 193 millió forinttal támogatta a Thaly Kálmán utcai beruházást, amellyel párhuzamosan a kerületben további másik három épület felújítása is zajlik. Ide is olyan lakók érkeznek, akiknek a házát most fogjuk elkezdeni felújíttatni. A főváros-városrehabilitációs programjára pályázott Ferencváros öt évvel ezelőtt, a munkálatok kivitelezése fejeződött be most a Thaly utcában.

 
 
Mivel a pályázat folyamatos, évről évre átadhatunk megújult épületeket. Tavaly például a X. kerület felújítási pályázatai nyertek szép számmal”.  Ferencváros most már nem kizárólag focicsapatáról, hanem a belső-ferencvárosi rehabilitációról híres.
 
 
 
Mint Bácskai János, a kerület polgármesterétől megtudtuk, hogy 1990-2011 között, több mint 47 milliárd forintot fordított a városrész önkormányzata (fővárosi, állami és uniós támogatással) a városrész rehabilitációra. A polgármester beszédében elmondta: a legnagyobb változás az alacsony komfortfokozatú önkormányzati lakások komfortosításában is mérhető, hiszen az ilyen lakások aránya 61 százalékról 15-re csökkent, a tömbökön belül a zöldterületek aránya 7 százalékról 27-re növekedett ezidő alatt.
 
Bácskai kitért arra is, hogy a nehéz körülmények ellenére a kerület folytatja programját 2012-ben, egy átgondolt irányvonal mentén. A bérházak felújítása mellett az önkormányzat EU-s pályázatot nyújtott be, amelynek célja, hogy a Belső-Ferencvárosban a mindennapokban felpezsdítse a kulturális életet. A pályázat keretén belül építési és ún. „soft” tevékenységek valósulnak meg, így a többi között átépül a Csarnok tér- Egyetem kert. A „soft” tevékenységek keretén belül olyan programokat valósítunk meg a kerületben, amelyek illeszkednek a zöld Ferencváros célkitűzéshez.