Közmeghallgatást tartottak a Városházán a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszerről

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes tartott közmeghallgatást a közgyűlést megelőzően március 26-án, miután a 2013. januártól hatályos hulladéktörvény a korábbi szabályozást több helyen is felülírja. Ennek okán új önkormányzati rendelet megalkotása vált szükségessé, amelyről a Fővárosi Közgyűlés március 27-én dönt.

Az önkormányzati rendelet tervezetnek egyik fő pillére, hogy elősegítse Budapest teljes területén - 2013 márciusától 2014 végéig -, a fővárosi szelektív hulladékgyűjtés új rendszerének bevezetését. A mintegy 5,1 milliárd forintból, 85%-ban európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretén belül, több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő kukát helyeznek ki díjmentesen a családi-, és társasházban élők számára egyaránt. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2014 után már nem lesz olyan budapesti háztartás, ahonnan a háztartási hulladékot gyűjtőszigetre kell elvinni, hanem kényelmesen, mindenki otthonában tudja szelektíven gyűjteni a szemetet, amit az FKF Zrt. elszállít majd. Ezt hatvan darab új, környezetbarát alternatív üzemű kukásautóval valósítják majd meg, amelyet szintén a projekt részeként szerez be a főváros.

A már folyamatban lévő új kukák kiszállítása kapcsán a lakossági fórumok márciustól elkezdődtek. A keddi közmeghallgatás, az új önkormányzati rendeletalkotással kapcsolatban, valamint a projektről általában nyújtott tájékoztatást. A megjelentek többségében a hulladékszigetek jövőbeni használatáról és a kötelező érvényű szelektív gyűjtés kötelezettségeiről érdeklődtek.