Megvétel: Garten Stúdió Kft.

Bemutatjuk a Népliget ötletpályázat díjazott pályaművét.

Megújul a Népliget

Népliget megújítására tájépítészeti ötletpályázatot bonyolítottunk le. A pályázaton megvételt nyert a Garten Stúdió Kft. terve.

Vezető tervezők: Vastagh Gabriella, Szloszjár György, Szentesné Dandé Eszter, Stéhli Zoltán Imre; Tervezők: Tarr Katalin, Simon-Kiss Márta, Gyuricza Fruzsina, Széchenyi Hargita; Munkatársak: Ledzényi Lilla, Pálffy Dóra, Bőhm Gábor, Zvolenszky Ágota, Füssy Gyula, Mányoki Bence; Szakági tervezők: Barna Zsolt, WhiteBox Visual

A zsűri értékelése

A terv térszerkezeti rendszerében hangsúlyozottan a történeti kert eredeti, Ilsemann Keresztély féle térszerkezetét, parki úthálózatát tervezi visszaállítani, és ezzel összhangban a zöldfelület, a hagyományos közparki funkciók uralják a parkot. A park útvonalhálózatát használati funkciók szerint és anyagukban is differenciálja, a meglévő burkolt felület nagyságát csökkenti. A park belső közlekedési rendszerében egyértelműen a gyalogos közlekedés kiszolgálására fekteti a hangsúlyt, és ezzel nem kap kellő figyelmet a park kerékpáros és mikromobilitási eszközökkel való használata. Kiemelésre érdemes a terv gyalogos burkolati csomópontjainak elegáns, üzemeltetői és használó szempontból is jól kezelhető kialakítása.

A Lechner Ödön sétány menti parktengelyt visszaállítja, és az egykori Nagyvendéglő helyén javasol parkvendéglő kialakítását. Az ennek tengelyében lévő, nagy kiterjedésű tórendszerre vonatkozó elképzelése túlzó és történeti kerti szempontból sem indokolt. Jó javaslat a Mutatványos tér összefüggő zöldfelületként való megújítása. Jó javaslatot tesz a parktengely finom iránymódosításával a tervezett vasúti megálló irányába való gyalogos kapcsolat kialakítására. A téren javasolt rendezvényi funkciókat is kiszolgáló hídszerkezet eredeti, de túlzó javaslat.

A metrómegálló irányába nagyvonalú sétány kialakításával kapcsolja össze a fogadóteret a park belső területeivel. Az ezt lezáró kapuzatszerű épület túldimenzionált, nem hangsúlyozza a mögötte lévő terület közparki funkcióját.

Értékes javaslata a tervnek az Építők tenisztelep helyén, a sportfunkció megtartására, de közhasználatú szabadtérként való kialakítására vonatkozó javaslat, mely megőrzi a ma is meglévő központi épületet.

A terv az Újliget területének gyűjteményes kertként való megújítására vonatkozó javaslata ugyancsak rendívül értékes. Ezt a funkciót a Lengyel sétány tengelyében javasolt rózsakert, a Vajda Péter út menti – történeti kerti helyszínén felépített – pálmaház, és a Kismartoni út felőli kaputérségnél kialakított egyedi arculatú játszótér fűzi össze. A gyűjteményes kert tematikájú játszótér mérete és elhelyezése nagyon jó javaslat. A tervben szereplő ELMŰ transzformátor állomás korszerűsítéssel való méret csökkentése nem racionális javaslat.

A terv értékes eleme az klímatudatosságra való törekvés a kivitelezés (helyben bontott anyagok felhasználása) és az üzemeltetés (közösségi komposztáló, avar helyben tartása, extenzív gyepfelületek, ökologikus évelőfelületek) során. Hiányosság, hogy a növény-kiültetések helyei a tervlap alapján nem azonosíthatók be. A terv az üzemeltető Főkert telephelyét az Üllői út menti területre javasolja helyezni, ami racionális, és a Mutatványos tér rendezvénytérként való újra-pozicionálása is támogatható javaslat.

Szépen kidolgozott javaslat az óligeti és újligeti részeket elválasztó Vajda Péter út, ahol gyalogátkelőket és az átkelést, valamint forgalomcsillapítást segítő zöld szigeteket javasol. A terv a parki tájékoztató táblákra és parki bútorokra is szép vázlattervi javaslatot tesz. A parkbútor javaslat azonban költségesen kialakítható és fenntartható bútorokat tervez.

Összességében a park az Ilsemann-féle történeti szerkezet megújításával; hagyományos, zöldfelületi, intenzív parki funkciók kialakításával javasolja a Népliget megújítását, miközben több értékes javaslatot ad a parkfelújítás részletmegoldásaira. A terv térszerkezeti rendszerét meghatározó nagyméretű tó kialakítás, illetve az ELMŰ telephely méretcsökkentése azonban nem racionális javaslat. A tervet a Bizottság megvételre javasolja.

Ismerd meg a Népliget ötletpályázat eredményeit és a többi díjazott pályaművet!
  • Előkészítés alatt

    Megújul a Népliget

    Célunk, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, izgalmas, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervekkel elindítsuk a Népliget következő, felívelő korszakát.

    Bővebben
Utoljára módosítva: 2024. 05. 03.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 08. 17.