Folyamatban

Megújul a Nagykörút

Így lesz zöldebb, biztonságosabb és pezsgőbb a körút

A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. A fejlesztése nem csak a közlekedésről szól. Komplex megújításra van szükség, aminek célja a körút mára megkopott vonzerejének, pezsgő kulturális és kereskedelmi életének helyreállítása. Olyan Nagykörutat szeretnénk, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni.

A fejlesztés céljai

 • Zöld Nagykörút

  Zöld Nagykörút

  Több zöldfelület, tiszta és rendezett környezet.

 • Pezsgő utcai élet

  Pezsgő utcai élet

  Minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségek.

 • Nagyvárosi presztízs

  Nagyvárosi presztízs

  Reprezentatív arculat, rendezett épületek és üzletportálok.

 • Fenntartható közlekedés

  Fenntartható közlekedés

  A fenntartható közlekedési módok fejlesztése.

Nagykörút tanulmányterv: Erzsébet krt. – Dohány u. menti köztér zöldfelületi fejlesztése

Zöld Nagykörút

A közterületek megújítása során célunk a tisztább, rendezettebb és mindenki számára jól használható, biztonságos közterek létrehozása. Ennek egyik fontos eszköze a zöldfelületek fejlesztése, illetve a fasorok megőrzése, pótlása és a fák életterének javítása. Ahhoz, hogy a Nagykörúton kellemesebb legyen időt tölteni, jobb levegőre és a kevesebb zajra, azaz a környezetminőség javítására van szükség. Klímabarát megoldásokkal – például vízáteresztő burkolatokkal és hűsítő szigetekkel – is sokat tehetünk a környezeti problémák mérsékléséért.

Nagykörút tanulmányterv: Falk Miksa utca sétáló utcává alakítása

Pezsgő utcai élet

A rendezett nagyvárosi gyalogos környezet megteremtésével együtt a minőségi bevásárlási, vendéglátási és szórakozási lehetőségek kínálatának bővítése a Nagykörút megújításának egyik legfontosabb feladata. Ennek érdekében ösztönözzük a több és sokszínűbb kulturális programokat, valamint az körúti üzletek összetételének megújítását és a jelenleg üres üzletek hasznosítását. Célunk, hogy a színvonalasabb kulturális és kereskedelmi lehetőségek vonzóbbak legyenek az itt élők és a turisták számára egyaránt.

Nagykörút Portálprogram: Erzsébet körút 26. javaslat

Nagyvárosi presztízs

Azért, hogy a körút visszakapja régi fényét, szükséges a kaotikus képet mutató portálok és vendéglátó teraszok rendezése, valamint az épületek és homlokzatok felújítása. Sokan és sokféle módon használják a körutat, ezért fontos a különböző használati módok – például a rakodás vagy az éjszakai élet – közötti konfliktusok csökkentése, valamint a közbiztonság növelése.

Nagykörút tanulmányterv: Cél pezsgő utcai életet biztosító rendezett gyalogos környezet megteremtése

Fenntartható közlekedés

Elősegítjük, hogy a Nagykörúton a fenntartható közlekedési formák élvezzenek elsőbbséget. A Nagykörút közlekedésében a közösségi közlekedés nagy jelentőséggel bír, amelynek további fejlesztése és a szolgáltatási színvonal növelése fontos feladat. A közösségi közlekedés mellett fejlesztjük a biztonságos, akadálymentes és kényelmes gyalogos- és kerékpáros közlekedést.

Fejlesztés ütemezetten

A Nagykörút fejlesztéséről 2020-ban indított tervezést a Fővárosi Önkormányzat. A Nagykörút jövőképe a budapestiek véleményének kikérésével, a civil- és szakmai szervezetekkel együttműködve készült el. A felújításra három, különböző költségvetésű javaslatcsomag is készült, ami alapján a Nagykörút megújítása ütemezetten és szakaszosan tud megvalósulni a következő években. 

A program részeként már a Nagykörút több fontos pontján is megvalósultak fejlesztések. Ez alatt nem szigorúan csak az utat és a járdákat értjük, hiszen a hozzá kapcsolódó terek megújítása is egy fontos lépés a körút élhetőbbé tételéhez. Felújítottuk a Blaha Lujza teret, új, akadálymentes felszíni zebrákat alakítottunk ki a Blaha Lujza téren és a Nyugati téren, végig kerékpározhatóvá vált a pesti oldal, és elkészült a körutat több ponton is érintő M3-as metró felújítása is. 

További enbudapestem.hu hírek

A Nagykörút számokban

 • 4 km hosszú

  4 km hosszú

  A körút egyes szakaszai – a Szent István körút kivételével – az érintett városrészekről kapták nevüket.

 • 76 védett épület

  76 védett épület

  A körút mentén 16 műemlék, valamint 60 helyi fővárosi és kerületi védett épületet csodálhatunk meg.

 • 200.000 utas

  200.000 utas

  A körúti villamos Európa egyik legforgalmasabb villamosvonala, naponta közel 200.000 ember veszi igénybe.

 • 600+ üzlet

  600+ üzlet

  A körúton több mint 600 üzlethelyiség található, de minden tizedik üzlethelyiség üresen áll.

 • ~700 fa

  ~700 fa

  A körúti hangulat egyik legmeghatározóbb eleme a közel 700 fából álló fasor.

Elmondom a véleményem az oldalról
Utoljára módosítva: 2024. 06. 24.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 02. 06.