Átadták a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központot

Átadták a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központot pénteken a fővárosban, az épületben egészségügyi és idős hajléktalanokat ellátó egység is helyet kapott.

„A Szabolcs utcai hajléktangondozó központ mostani átadásával olyan szociális programot teljesíttettünk, amelyre nyugodtan mondhatjuk: egész Európában nincsen rá példa” - hangoztatta Tarlós István főpolgármester a pénteki ünnepélyes átadáson. A központot mintegy 345 millió forintból alakították ki az egykori Szabolcs utcai kórház egyik felújított épületében. Az átadással a budapesti hajléktalanellátáshoz kapcsolódó, általunk vállalt első nagy program a befejezéséhez érkezett. A fedél nélküliek elhelyezése és ellátása mára részben megoldódott. Van megfelelő számú szálláshely és orvosi rendelő, orvosi ügyelet és kórházi ellátás is - jelentette ki a főpolgármester.

A felújított épületben 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztály, 23 ágyas ápolási osztály, 20 ágyas úgynevezett lábadozó, illetve a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálatot is ellátó egészségügyi centrum, valamint az idős hajléktalanokat ellátó 64 férőhelyes egység található. Összesen 3756 négyzetmétert újítottak fel 235 millió forint beruházási forrásból, valamint 100 millió forint értékű közfoglalkoztatás hozzáadásával. A berendezés költsége 10 millió forint volt.

Tarlós István kiemelte, hogy a központ átadásának köszönhetően sikerült nagy mértékben orvosolni a Szabó Máté ombudsman által tett tavalyi kifogásokat. Emlékeztetett rá, hogy az állampolgári jogok biztosának hivatala tavaly felmérése megállapította: nincs megoldva a kórházi kezelést már nem igénylő, de még orvosi felügyeletre, ápolásra szoruló, önmagukat ellátni képtelen hajléktalanok elhelyezése.

A most átadott Szabolcs utcai intézménybe költöztetik át a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei (BMSZKI) Dózsa György úti telephelyéről az egészségügyi ellátást, továbbá a Bánya utca 37. szám alatti telephelyről az idős hajléktalanokat ellátó 64 férőhelyes egységet, mivel az idősek, illetve a pszichiátriai betegek otthonába való bejutás hosszú várakozási ideje alatt a gondozottak jelentős része egészségügyi ápolásra szorul. E két egységből összesen 157 idős beteg költözik októberben a most átadott épületbe. A két telephely felszabaduló férőhelyein pedig a BMSZKI a Fűtött utca program részeként 232 férőhelyes éjjeli menedékhelyet üzemeltet majd. A programot a főváros a Belügyminisztériummal közösen indította.

Kontrát Károly parlamenti államtitkár az eseményen elmondta, hogy a több, mint egymilliárdos fejlesztés költségeiből 500 milliót a kormány, 350 milliót a Fővárosi Önkormányzat, 222 milliót pedig - a közfoglalkoztatás program keretében - a Belügyminisztérium biztosított. Tavaly szeptembertől idén novemberéig hat helyszínen 461 férőhelyes éjjeli menedékhely és 152 férőhelyes egyéb szálláshely, azaz összesen 793 férőhely kialakítására kerül sor, amelyből 641 férőhely már az elmúlt télen üzemelt.

Az államtitkár példaértékűnek nevezte az összefogás eredményeként most átadott egészségügyi központot. Reményét fejezte ki, hogy együttműködésünk a jövőben is sikeres lesz. "Ezzel is biztonságot, törvényességet és élhető körülményeket teremtünk a főváros lakosságának és a hajléktalanoknak egyaránt” - fogalmazott.

A „Fűtött utca” program keretében korábban három hajléktalanszálló épült a fővárosban: a IX. kerületi Aszódi utcában, az I. kerületi Feszty Árpád utcában és a IV. kerületi Rév utcában. Az új intézmények megnyitásával kulturált körülményeket, fürdési lehetőséget, meleg szobát, egészségügyi ellátást biztosítanak a rászorulóknak.

Az említett kapacitásból 24 férőhelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesti szervezete, 769 férőhelyet pedig a Fővárosi Önkormányzat saját intézménye, a BMSZKI működtet. A berendezési tárgyak beszerzésében jelentős segítséget nyújtott az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, amely nagy értékű adományokkal járult hozzá a program megvalósulásához. 

Hírek

RSS megtekintés