Tarlós István megtekintette a Puli holdjáró városházi irányítóközpontját

Tarlós István hétfőn felkereste a Puli Space Projekt, a magyar holdjáró Főpolgármesteri Hivatalban helyet kapott irányítóközpontját. A Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatra készült holdjárót Marokkóban, a sivatagban tesztelik jelenleg, a marsi körülményeket szimulálva.

Februárban a szimulált marsi kiküldetés keretében számos kísérletet hajtanak végre az eszközzel. Bár a Puli a Holdra készül, nem pedig a Marsra, a mérnökök számára ez remek alkalom, hogy a rover stabilitását, megbízhatóságát és felkészültségét teszteljék. A csapattagok Budapestről, a következő időszakban a Főpolgármesteri Hivatalból irányítják a sivatagba kiszállított holdjárót. Az Osztrák Űrfórumon húsz nemzet mintegy száz kutatója vesz részt a kísérletsorozatokban.

A magyar csapat tagjai a budapesti irányítóközpontból sztereókamerák segítségével térképezik fel a jármű környezetét, és határozzák meg az útvonalát, épp úgy, ahogy a Hold esetében tervezik. A Puli holdjáró irányításába egy rövid időre Budapest főpolgármestere is bekapcsolódott a városházi irányítóközpontból.