Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a Főgáz részvényekről szóló megállapodást

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés mai rendkívüli ülésén, zárt ülésen a német RWE Gas International N.V. és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közötti Főgáz-részvény eladásához kapcsolódó megállapodásokat.
 
Az MVM Magyar Villamos Művek decemberben írta alá a Főgáz Zrt. addig német tulajdonban lévő 49,83 százalékos részvénypakettjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést. A Főgáz 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagja, illetve 1 darab "B" sorozatú részvénye a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban, az ellenzéki felvetésekre válaszolva elmondta: az előterjesztés nem arról szól, hogy a főváros eladja a Főgáz-részvényeit, hanem arról: a főváros hozzájárul ahhoz, hogy az állam megvegye az RWE-től a cég 49%-os tulajdonrészét. Bagdy Gábor hangsúlyozta: az ügylet a fővárosnak jó, hiszen egyrészt a Főgáz újra nemzeti tulajdonba kerül, másrészt sikerült lezárni egy 3-3,5 milliárd forint értékű, 19 éve húzódó jogértelmezési vitát.
 

Nyílt ülésen, 20 igen, 10 nem szavazattal elfogadták a Főgáz Zrt. március 31-ei rendkívüli közgyűlésének napirendi pontjaira vonatkozó előzetes döntéseket. Az előterjesztés szerint a Főgáz Zrt. rendkívül közgyűlésnek napirendi pontjai között szerepel a tulajdonosváltozásból adódó alapszabály-módosítás, valamint az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok választása. Bagdy Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: arról döntöttek, hogy az új tulajdonos delegáljon tagokat a Főgáz igazgatóságába és felügyelőbizottságába az előző, német tulajdonos helyett.

 

Hírek

RSS megtekintés