Újabb 1000 ingyenes antitest vizsgálatot ajánl fel a főváros a budapestieknek

Ma ülésezett a Fővárosi Idősügyi Tanács. A tanácsot alkotó idősügyi szervezetek egységesen megköszönték a Fővárosi Önkormányzat antitestszint-mérési akcióját, de egyben kérték, hogy az önkormányzat további teszteket is végezzen. Mindezek miatt a Főváros újabb ezer ingyenes antitest szint tesztelési lehetőséget biztosít: összesen 20 ezer teszttel méri a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjét.

Július 12-től 16-ig, jövő hétfőtől péntekig, minden nap reggel 7-11 és délután 16-20 óra között van lehetősége a budapestieknek arra, hogy ingyenes antitest vizsgálaton vegyenek részt az V. kerületi Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton. A fővárosi tesztelés regisztrációhoz kötött, itt lehet holnap reggel 8 órától regisztrálni és időpontot foglalni, a kerületi szakrendelőkben pedig július végéig lehet részt venni a szűrésen.

 

A Fővárosi Önkormányzat ezen a héten ezer budapesti lakos ellenanyagszintjét vizsgálta, jövő héten pedig újabb ezer 60 év felettinek kíván lehetőséget biztosítani a kialakult védettség feltérképezésében. Az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatosan széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi időskorú lakosság védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének mérésére vonatkozó lehetőség megteremtését.

 

A felajánlott 20 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerül sor. A kerületek megkapják a teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja. Ma elindult a tesztelés a III., a XI., a XIII., a XIV. és a XV. kerületben, holnap indul a IV., a VI., a VIII. és a XVIII. kerületben, további kerületekben pedig jövő héten vagy azután lehet ingyenesen antitest-vizsgálatra menni. A kerületi tesztelésről érdemes az önkormányzatok honlapján érdeklődni.

A vizsgálatok minden esetben önkéntes alapon történnek. A vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, melyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott (pl. véralvadásgátló).

További részletek az antitest vizsgálatról itt olvashatók.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport