Keményebb fellépéssel veszi fel a harcot a Főváros a patkányokkal szemben

Az RNBH Konzorcium végzi a következő két évben a patkányirtást Budapesten. Ezt a feladatot korábban is ez a cég látta le, de a következő időszakban teljesen más követelményeknek kell megfelelnie.

Magasabb összeget költ a főváros 2021-22-ben a patkánymentes Budapest fenntartására, és ezért olyan irtást vár el a nyertes cégtől, amely megfelel Budapest jelenlegi, XXI. századi elvárásainak és egyfajta proaktív irtási szisztémát alakít ki.

Az új szerződés az eddigi irtási területeket is másként határozza meg eszerint Budapest teljes területére ki kell terjeszteni a tevékenységet, a gócpontokat pedig – szemben a korábbi szerződéssel – ezúttal már pontosan és ellenőrizhetően határozta meg a Főváros. A mostani szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, a főváros érdekeit képviseli.

Az április és november közötti elszaporodás szempontjából veszélyes időszakban nagyobb intenzitással folyik a kártevőmentesítés a legveszélyeztetettebb területeken. Az új szerződés alapján a Főváros határozza meg azt a 20 kiemelt csomópontot, ahol mintegy 700 helyen folyamatos méregmező fenntartása szükséges.

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentések ezután a fővároshoz futnak be, nem az irtást végző céghez. Így minden bejelentésről tud a főváros és városgondnokok segítségével maga is ellenőrizni tudja a fertőzöttséget, ezáltal a vállalkozó munkáját. Megmarad az NNK bevonása is az ellenőrzésekbe.

Mint ismert a Fővárosi Önkormányzat előző vezetése 2018. július 19-én kötötte meg a korábbi szerződést a közbeszerzési eljárásban nyertes RNBH Konzorciummal. A Fővárosi Közgyűlés 2020. június 24-i ülésén egyhangú döntést hozott arról, hogy a hatályos vállalkozási szerződés felülvizsgálata indokolt és szükséges miközben a szolgáltatás folyamatosságát a megszüntetés időpontjáig fenn kell tartani.

A szolgáltatás alapdíja 2 évre bruttó 899,2 millió forint.

 

Budapest, 2021. január 8.

 

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport