Karácsony Gergely főpolgármester kéri, hogy a nyugdíjasházakat hozzák előre az oltási tervben

Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult dr. Müller Cecília tisztifőorvoshoz, hogy a nyugdíjasházakban lakók és az ott dolgozók a COVID-19 elleni védőoltással oltandók prioritási sorrendjében a szociális intézményekhez hasonló elsőbbséget élvezzenek.

A bentlakásos intézményeken kívül a Fővárosi Önkormányzat kilenc lakóházban 391 nyugdíjasházi lakást is üzemeltet, melyek ugyan nem tartoznak a szakosított szociális intézmények közé, mégis hasonlóak azokhoz: lakóik idős koruk és részben korukból fakadó alapbetegségeik miatt a koronavírus-járvány szempontjából kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A nyugdíjasházakban a társasági élet fontos szerepet tölt be, a közösségi terek használatának a korlátozása egyre nehezebb, mivel a lakók mentális egészségének megőrzése is fontos szempont. A Fővárosi Önkormányzat 24 órás nővérfelügyeletet biztosít, a nővérek fontos szerepet vállalnak a segítségnyújtásban, de ez a kontaktusok számát növeli. A nyugdíjasházak így a bentlakásos szociális intézményekhez hasonló veszélyeket hordozhatnak magukban.

„Szükségesnek látom ebben az esetben az előzetesen meghatározott oltási tervnek a valós élethelyzethez, az aktuálisan felismert kockázatokhoz és lehetőségekhez történő igazítását” – írja a levelében Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy véli, a lakók mind fizikális, mind mentális egészségének megőrzése szempontjából egyetlen megoldás a védőoltások révén mielőbb elérni a védettséget. A Fővárosi Önkormányzat előzetes felmérései szerint a lakók és a dolgozók is nagy számban igényelnék az oltást, a lakók közül 230 fő, a dolgozók közül 35 fő már jelezte ezt.

A Fővárosi Önkormányzat vállalja, hogy biztosítja az oltási helyszínt, az adminisztrációt, az érintettek kiértesítését, az oltóhelyre való szállítást, valamint szükség esetén az oltást végző egészségügyi személyzetet is.

Jelenleg a fővárosi fenntartású idősotthonokban 3101 ellátott van, közülük 2350 fő kapta meg az első védőoltást, és 827-en már a második védőoltást is megkapták. Az idősotthonokban dolgozó személyek száma 2166 fő, közülük 1248-an kapták meg az első védőoltást, és 461-en már a másodikat is.

A levél itt olvasható.

Budapest, 2021.02.03.

 

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport