Korábban elrendelt, felesleges fakivágásokat állított le a főtájépítész és a Főkert

A XVII. kerületi Zrínyi utcai útépítés során több mint 200 fát vágtak volna ki, de a kivitelezés leállítása és a tervek átvizsgálása után a Főkert szakemberei azt állapították meg, hogy összesen 118 darab fát meg tudnak menteni úgy, hogy az útépítés céljai is elérhetőek legyenek. 72 fát az egészségi állapota miatt kell kivágni. Ezek pótlásáról gondoskodni fognak.

A gyors intézkedésnek köszönhetően összesen csak 12 fa az, amit még a Tarlós István főpolgármestersége idején jóváhagyott útépítés miatt kell kivágni. A módosításoknak köszönhetően ráadásul a Zrínyi utcai projekt főösszege is csökkent 13 millió forinttal.

 

Minden egyes hasonló tervet, közműtervet, úttervet favédelem szempontjából átvizsgál a fővárosban megalakult favédelmi munkacsoport. Jelenleg kétezer darab fakivágási kérelmet kell áttekinteni. Budapest vezetése minden esetben keresi azokat a megoldásokat, amelyek révén az egészséges fák megmaradhatnak, és csak az egészségi állapot vagy egyéb veszély miatt indokolt fakivágásokat engedi tovább.

https://youtu.be/OQtUIoYLf1E