Kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény a turizmusban, újragondolt SZÉP kártya

​A főpolgármester a kormányhoz fordul, hogy a turizmusban több kisvállalkozóra terjesszék ki ugyanazokat a kedvezményeket, amelyeket a nagy szállodák és vendéglátóipari egységek megkaptak. Ezen kívül azt is kéri a főváros a kormánytól, hogy a SZÉP kártya használaton is változtasson, lehessen ezt a béren kívüli juttatást tartós fogyasztási cikkekre költeni.

A kormány eddig ismert gazdasági mentőcsomagja kedvezményeket ad a nagy szállodáknak és a vendéglátóipari egységeknek. Budapesten azonban a koronavírus-járvány kitörése miatt nincsenek turisták, így nemcsak a korábban kedvezményekben részesített vállalkozások, hanem például az idegenvezetők, a buszos és hajós turistaforgalmat bonyolítók, illetve az utazási irodák is komoly anyagi gondokkal küzdenek. A főpolgármester ezért azt kéri a kormányzattól, hogy rájuk is terjessze ki ugyanazokat a kedvezményeket.

Karácsony Gergely múlt pénteken egyeztetett a fővárosi idegenforgalmi szakma vezetőivel, akik egyetértettek azzal, hogy az adó- és járulékkedvezményeket ki kell terjeszteni az előbb felsorolt kisvállalkozásokra és munkavállalóikra is. Ezt a néhány kemény hónapot túlélve újra szükség lesz majd az idegenforgalomban és a turizmusban dolgozók munkájára, így most az ő megsegítésükre is szükség van.

A Főpolgármesteri Hivatal a SZÉP kártyákkal kapcsolatban pedig azt javasolja a kormánynak, hogy szabadítsa fel azokat, hadd vásároljanak ezeken az emberek élelmiszereket, tartós, olyan fogyasztási cikkeket, amire minden nap szükségük van. A családoknak most arra van szükségük, hogy a mindennapi fogyasztásuk biztosítva legyen.

Budapest, 2020. március 31.

 

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport

 

Itt pedig Gy. Németh Erzsébet témával kapcsolatos videóüzenetét láthatják:

https://www.facebook.com/budapestmindenkie/videos/247773759914142/