Csepel helyett a budapesti Városházán létesül hajléktalankarantén

A főváros vezetése tudomásul veszi, hogy Csepel vezetése hátat fordít az elesetteknek, így saját épületébe fogad be olyan otthontalan embereket, akik vállalják a karantént.

Mint ismert, az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírus-járvány terjedésének. A mélyszegénységben élő, otthontalan emberek aligha tudják betartani a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat. Ráadásul sok közöttük az idős, krónikus beteg. Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere pedig nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között, és bár a főváros már több mint 500 új férőhelyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség.

A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy olyan hajléktalan embereknek biztosítsunk ideiglenes otthont, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét, a Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni.

Ám azok után, hogy a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár világossá tette, hogy hidegen hagyja őket azon polgártársaink sorsa, akiknek az élete múlhat azon, hogy gondoskodunk-e róluk, a városvezetés új helyszínt talált elhelyezésükre.

Az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet. A járványügyi veszélyhelyzet idejére azok az otthontalan budapestiek költözhetnek be, akikkel szemben Csepel elöljárói gyűlöletkeltő kampányba kezdtek a kerületben.

„Szomorú, hogy újabb politikusok bizonyították: hírből sem ismerik a szolidaritást, és inkább jószándékú polgárokat hergelnek az elesettekkel szemben. A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, számunkra nem elfogadható. És bár a főváros megtehetné, hogy a tulajdonában álló csepeli ingatlant használja a célra, inkább saját épületszárnyába fogad hajléktalan embereket. Bízunk benne, hogy meg tudjuk óvni az egészségüket, az életüket” – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

 

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport