A Visegrádi országok főpolgármestereinek levele Angela Merkel kancellárhoz

​Július 15-én a Visegrádi országok fővárosainak főpolgármesterei levélben fordultak Angela Merkel kancellárhoz (mint a belépő német EU-elnökség kormányfőjéhez), amelyben hangsúlyozták a klímavédelmi célú, közvetlen városi finanszírozási eszközök fontosságát az EU következő többéves pénzügyi keretében.

A levél fő pontjai:

  • A városokat és városlakókat rendkívül súlyosan érinti a klímakrízis, de egyben határozott klímavédelmi intézkedésekkel nagyban hozzá is tudnak járulni Európa fenntarthatósági fordulatához.   

  • Például a közösségi közlekedés zöldítésével, vagy az elavult lakásállomány energiahatékonysági célú szigetelésével a városok jelentősen tudják csökkenteni egész Európa károsanyag-kibocsátását.

  • A V4-főpolgármesterek által készített májusi „pozíciós papír” számba veszi azokat a csekély mértékű jogszabály-módosításokat, amelyek megteremthetik a jogi alapját az ilyen közvetlen, zöld városi támogatásoknak. Ezt a pozíciós papírt mára az európai népesség közel 10 %-át kitevő 29 város támogatja.

  • A főpolgármesterek arra kérik a német EU-elnökséget, hogy karolja fel ezeket a javaslatokat, és támogassa a városok fokozottabb bevonását az EU stratégiai céljainak végrehajtásába.

A V4-levél

A Visegrádi fővárosok polgármestereinek nyílt levele az Európai Tanács elnökéhez és tagjaihoz

Pozíciós papír a városok közvetlen EU-s támogatásáról