Folytatódik a budapesti közvilágítás korszerűsítése

Idén is folytatódik a budapesti közvilágítás korszerűsítése; tavaly, az első ütemben 4200 világítótestet modernizáltak, ami évente 27 millió forint energiamegtakarítást eredményez. Az ősz végére további mintegy 3000 LED-világítótestet telepítenek többek között a Könyves Kálmán körúton, Káposztásmegyeren és az Alacskai úti lakótelepen.

Budapest Főváros Közgyűlése által elfogadott „Budapest Smart City jövőképpel” összhangban a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. folyamatosan végzi a közvilágítás energiatudatos korszerűsítését, okos technológiák fogadására alkalmas világítótestek telepítését. A Fővárosi Közgyűlés által biztosított forrásból az egyidejűleg megpályáztatott eddigi legnagyobb darabszámú, sikeres hazai közbeszerzést követően, 2018-19 folyamán 7000 világítótest LED-es korszerűsítésére kerül sor két lépcsőben.

Az első ütemben, 2018-ban 4200 világítótestet cseréltek le olyan kiemelt területeken, mint Budakeszi és Máriaremetei út, a Pók utcai lakótelep, az Egér út, Rózsaliget, Pesterzsébet déli része, a Kőbányai út egy szakasza, az M5-ös autópálya Szentlőrinci úti térsége. 

A felszerelt világítótestek egy, a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott, szabványos csatlakozó aljzattal, valamint vezérelhető meghajtóval vannak ellátva, amelyhez könnyen csatlakoztatható bármilyen vezetékes, rádiófrekvenciás vagy mobiltelefon alapú távfelügyeleti és le/felszabályozó rendszer, ami további, a lakosság igényeinek megfelelő időszakos világítás változtatást is lehetővé tesz majd a jövőben.

A korszerűsítés első ütemének sikeres befejezése 195 kW összteljesítmény-csökkenést, több mint 800.000 kWh energiamegtakarítást eredményezett, ami már 2019-től kezdődően évente mintegy 27 millió forint áramdíj-megtakarítással jár ahhoz képest, mintha hagyományos nagynyomású nátrium lámpatestekkel történne a világítás.

A korszerűsítéssel magas minőségi színvonalú, energiatakarékos és szabványos közvilágítás jött létre, amely kiváltotta a lakosság elismerését is, hiszen számos esetben a korábbihoz képest javult az utak megvilágítási szintje. Mindezt úgy sikerült kivitelezni, hogy a projekt első üteme 40%-ot meghaladó energiamegtakarítással párosult. A projekt megvalósítására a Főváros által rendelkezésre bocsátott nettó 709 millió forintból a korszerűsítésre eddig 339 milliót használtak fel.

Idén folytatódik a korszerűsítés, az ősz végére további mintegy 3000 LED-világítótestet telepítenek olyan kiemelt területeken, mint a Könyves Kálmán körút, a Hungária út, a Megyeri út, Káposztásmegyer, a 6-os út a Rákóczi hídtól a Prielle Kornélia utcáig, újhegyi bányató és Kőér utca térsége vagy a pestszentlőrinci Alacskai úti lakótelep.

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság

Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.