Városismereti verseny középiskolásoknak Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából

​Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala a Budapest Főváros Levéltára, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Mozaik Gazdasági Szervezet közreműködésével az „Iskolakapun Kívüli Program" elnevezésű rendezvénysorozat keretében városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákok számára. A vetélkedő célja Budapest történetének megismerése.

A verseny menete:

A verseny két fordulóból és egy döntőből áll. Az első forduló aktivitásra épülő tájékozódási séta, ahol több pontot felkeresve helyszíni feladatokat kell megoldani.

A második fordulóba jutott csapatoknak az elsősorban Budapest Főváros Levéltára irataira épülő feladatsort kell elektronikusan kitölteniük. A csapatban végzett kutatómunkát a levéltár munkatársai az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel együttműködve segítik. Az eredményes részvételt elősegíti az Országos Színháztörténeti Múzeum intézményének látogatása is.

A második forduló kiértékelését követően 6 csapat jut tovább a döntőbe, ahol az első és második forduló során szerzett ismeretekről, tapasztalatokról kell számot adni.

A versenyen való eredményes részvételhez Budapest történetének ismerete ugyanúgy szükséges, mint a jó megfigyelőkészség, az ötletes megoldások és a helyes helyzetfelismerés.

Ajánlott irodalom:

A vetélkedőhöz szükséges olvasmányokat folyamatosan töltjük fel.

A fordulók időpontjai, helyszínek

1. forduló: 2018. október 2. (kedd) 14.00 óra, menetidő kb. 120 perc.
Gyülekező: A Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál 13.30 órától

2. forduló feladatainak leadási határideje: 2018. november 5. (kedd)
Döntő: 2018. november 20. (kedd) 14.00 óra,

A döntő helyszíne: Budapest Főváros Levéltára

A jelentkezés elfogadásáról elektronikus értesítést küldünk.

Nevezési határidő: 2018. szeptember 25. (kedd) 24.00 óra

A versenyre budapesti középiskolásokból álló (9–13. évfolyam), négyfős csapatok jelentkezését várjuk, valamint lehetőséget biztosítunk a részvételre, ugyanezen intézmények határon túli magyar tanítási nyelvű testvériskoláinak diákjai számára is.

Díjazás:

Az I-III. helyezett csapat tagjai értékes díjazásban részesülnek, valamint különdíjat kap minden döntőbe jutott csapat, illetve a legtöbb csapatot kiállító iskola is.

A verseny fővédnöke: dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály,

Budapest Főváros Levéltára,

Szabad Tér Nonprofit Kft

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Mozaik Gazdasági Szervezet

Hírek

RSS megtekintés