A FŐKERT 2500 fát ültet városszerte az őszi ültetési időszakban

Egy a FŐKERT által újonnan elültetett 2500 fából; a program 2019-es befejeződésével tízezer új fával lesz gazdagabb a főváros

Mintegy 2500 fát ültet el a FŐKERT Nonprofit Zrt. az őszi ültetési időszakban a Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban elindított „Tízezer új fát Budapestre!” program keretén belül.

Idén, az őszi ültetési időszakban rekordszámú, több mint 2500 fa ültetését végzi el a FŐKERT; ez az összes budapesti kerületet érinti, a kiemelt fasorokat, valamint a fővárosi tulajdonú utakat egyaránt. A zöldfelületek fásítása jelentősen javítja a lakosság életminőségét és a város arculatát, ezért több kertvárosi és lakótelepi helyszínre is folyamatosan ültetünk.

Mintegy 140 ostorfával (Celtis australis) bővül a III. kerület Bécsi út faállománya, több mint 100 oszlopos juhar (Acer campestre) a XIII. kerületi Béke útra és mintegy 100 darab magas kőris (Fraxinus excelsior 'Althena') pedig a XVII. kerületi Pesti útra kerül. Számos helyen az üres fahelyek betöltésén túl teljes fasor-rekonstrukcióra is sor kerül, így az Üllői úton 150 új csemetével folytatjuk a leromlott állapotú akácok cseréjét továbbá az óbudai önkormányzattal együttműködve a Czetz János utcába mintegy 120 gömbkoronájú juharfát (Acer platanoides 'Globosum') telepítünk. A belvárosi kerületekbe is szép számmal kerülnek új facsemeték, ide leginkább a városi közeget jól tűrő kőrist, juhart, gingko bilobát valamint platánfát ültet a társaság.

Elengedhetetlen, hogy rendszeresen gondoskodjunk a faállomány megújításáról a folyamatosan kipusztuló egyedek cseréjével, illetve a már meglévő üres fahelyek beültetésével. A faültetésre a legkedvezőbb időszak az ősz és a tavasz, ilyenkor ideálisak a körülmények a fák gyökeresedésének. Az ültetési időszakot természetesen az adott időjárási viszonyok is befolyásolhatják, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez akár decemberig is eltarthat.

Kérjük a lakosságot, hogy óvják, védjék a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket parkoló autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket!

A tervek szerint a 2019-es évben fejeződik be a program, amelynek révén tízezer új fával lesz gazdagabb a Főváros.

​FŐKERT Nonprofit Zrt.

Kapcsolódó cikk

A Főkert Zrt. munkatársai fákat ültetnek a Városligeti fasorban
Három évig tartó faültetési program kezdődött csütörtökön Budapesten. A program keretében idén ősszel - a korábbi évek faültetéseinek számát jóval meghaladóan - 1653 fát ültet el a Főkert Nonprofit Zrt.

Hírek

RSS megtekintés